Изасланик британске краљице брине о сахрани Карађорђевића

В. ТАЛОВИЋ

23. 04. 2013. у 20:58

Сер Кристофер Геидт, лични секретар Елизабете Друге на Опленцу где Ће бити сахрањени посмртни остаци Карађорђевића

ЛИЧНИ секретар и блиски сарадник британске краљице Елизабете Друге, сер Кристофер Геидт, боравио је у уторак на Опленцу да би се уверио како теку припреме пред предстојећу сахрану посмртних остатака краљице Марије Карађорђевић. Иако је уз кантерберијског надбискупа већ дала сагласност да се са лондонског гробља у Грогмору, у близини виндзорског замка, посмртни остаци Марије Карађорђевић, жене краља Александра и мајке краља Петра Другог, из Лондона допреме 29. априла, краљица Елизабета је преко свог изасланика још једном желела да се увери да ће њена драга рођака наћи заслужени мир у крипти породичне цркве Карађорђевића на Опленцу.

Познато је, наиме, да краљица Елизабета често посећује гроб краљице Марије на гробљу у Грогмору, где је сахрањена и њена бака, енглеска краљице Викторија. Као ћерки румунског монарха Фердинанда Хоенцолерна и румунске краљице Марије и братаници краља Едварда, пренос њених посмртних остатака није било могуће организовати без сагласности британске круне.

Када су јој први пут пренели молбу да се тело њене рођаке пренесе на Опленац, владарка Велике Британије упитала је да ли је Србија спремна да прихвати и сахрани краљицу Марију Карађорђевић. Један од одговора, надамо се потврдан, донеће јој и сер Геидт.

Иако без много речи, енглески учтив, сер Геидт којем су друштво правили Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Београду, и професор Оливер Антић, саветник председника Србије, није крио задовољство пред лепотом Краљевског маузолеја на Опленцу. Геидт, чувар краљичиних архива и повереник за краљевску колекцију, који ужива велико поверење британске владарке, пажљиво је пратио речи Драгана Рељића, управника Задужбине краља Петра Првог о историји овог здања и са њим обишао крипту где ће 26. маја, уз све државне почасти, бити сахрањени краљ Петар Други (чији су посмртни остаци допремљени још у јануару у Србију) и краљица Марија и њена снаја краљица Александра Карађорђевић.

Посмртни остаци краљице Марије стижу на београдски аеродром 29. априла, а краљице Александре Карађорђевић, супруге Петра Другог, 9. маја.

МЕСТА У КРИПТИ У Цркви Светог Ђорђа, све је спремно за сахрану краља Петра ИИ Карађорђевића, краљица Марије и Александре. Марија Карађорђевић ће бити сахрањена у гробници крај свога супруга, краља Александра И Карађорђевића, док се у једном од кракова крипте налазе гробнице за краља Петра ИИ и његову супругу Александру.

До сахране 26. маја, посмртни остаци српских краљица почиваће, заједно са телом краља Петра Другог, у дворској капели у краљевском комплексу на Дедињу.

Оливер Антић, један од најзаслужнијих што ће најзад бити испуњен завет краља Петра да сви Карађорђевићи почивају на Опленцу, за "Новости" је рекао да припреме теку по плану.

- Сахрана на Опленцу биће на највишем нивоу, уз подршку председника Томислава Николића и краљевске породице, што симболично означава јединство највише власти и круне - каже Антић. - Биће ово величанствен догађај којим ће се Србији вратити историја коју заслужује. Најзад ће цела краљевска породица бити на окупу. Биће, обећавам, још изненађења и око заоставштине која је била имовина целе државе. Видели смо како је народ дочекао принца Павла, његов повратак у отаджбину поздравила је и наша дијаспора. И овим величанственим догађајем Топола постаје значајан историјски симбол.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

zoks

23.04.2013. 21:05

Pocivajte u miru!Srbija ce kad tad opet biti Monarhija!Kad tad! Bog na nebu,kralj na zemlji!

Jugoslava Pravdic

27.04.2013. 22:43

@zoks - Stomak mi se previrdje od ovog komentara. Karadjordjevici su izdali Jugoslavija '41. i to isto cine od 1980-te.

Zika

23.04.2013. 21:28

Da su ostali Kardjordjevici na vlasti, Srbija bi bila jaca i veca. Tesko da cemo opet biti vojna i svetska sila .Odose Karadjordjevici a ustasa Tito nas baci medju nesvrstane. A sad smo zboga toga na kolenima.

baunti

24.04.2013. 19:31

@Zika - O cemu ti? Zaboravio si da je upravo Karadjordjevic ucinio sve nasuprot savjetima mnogih inteligentnih ljudi poput Voj. Zivojina Misica da bi napravio Jugoslaviju - sto je Srbe kostalo SVEGA. Izgubili smo Vardarsku Makedoniju, Crnu Goru, citavu BiH, veliki dio dalmatinske obale koji je trebao da bude srpski, kao i Krajinu. A da ne pricam o tome da Kosovo visi o koncu. Hvala Kradjordjevicima, ali nemojte vise. Sto rece neki negleski dipomata - Karadjordjevicima nikad nece biti dosta srpske krvi.

Miro Markovic

23.04.2013. 23:25

@prolaznik - @prolaznik. Svi Obrenovici su sahranjeni u Srbiji (osim kraljice Natalije, koja pociva u Parizu). Evo ti nekoliko nepotpunih podataka: knez Milos i njegova kneginja Ljubica Obrenovic su na Fruskoj Gori, knez Mihailo u Sabornoj Crkvi u Beogradu, kralj Milan Obrenovic na Fruskoj Gori, kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenovic povicaju u kripti crkve Sv. Marka u Beogradu. Nazalost, nijedan clan dinastije Obrenovica nije podigao porodicni mauzolej gde bi se svi njihovi sahranjivali.

Miro Markovic

23.04.2013. 22:41

Pravi i pravoslavci Srbi su oduvek postovali svoju istoriju, svoje kraljevske dinastije iz srednjeg veka kao i Obrenovice tako i Karadjordjevice. Ovo je predivna i Bogu udgodna vest da ce nase kraljice Marija i Aleksandra, zajedno sa kraljem Petrom II da budu sahranjeni na Oplencu uz drzavne pocasti i molitvenija koja pripadaju svima pravoslavcima. Zaduzbina kralja Petra I je jedan od najlepsih mauzoleja u pravoslavnom svetu. Moze samo indijski Tadz Mahal da mu su se lepotom poredi.

Republika Srpska

24.04.2013. 12:42

To su oni isti Britanci, koji su izdali srpski narod, našeg Kralja Petra II Karađorđevića, a samim tim i njegovu majku Mariju?! Najprije izdaja a onda briga oko sahrane??? Licemjerstvu nikad kraja. I nikad kraja divljenju tom licemjerstvu od strane naivnih Srba!

Dragoje

24.04.2013. 15:41

Englezi su vratili Karadjordjevice ,da bi sprecili prave Srpske interese ,gradjansku Obrenovicevsku Srbiju(sve sto valja u Beogradu i Srbiji je iz perioda gradnje ,skolovanja ili uspostavljano pod Obrenovicima ) i 50 najvidjenijih Srpskih porodica su pobili i proterali , (ubedili Ruse da je u njihovom interesu) , a pravi cilj im je bila Nemacko-Austrijske drzave da u periodu industrijalizacije ne dodju do NAFTE i Arapa.Najtragicnije:zrtvovali su Srpski narod i svu mislecu inteligenciju-anglofile