РЕДИТЕЛј и глумац Лазар Ристовски, који је најавио да припрема снимање филма „Чарапе краља Петра“, по истоименом роману Милована Витезовића, испуниће, тако, завет тадашњег владара Србије: нека никад не буде заборављена! Тако ће, много деценија касније, Макрена Спасојевић, којој је краљ Петар својим новцем у Словцу код Лајковца подигао споменик, бити отргнута од заборава захваљујући филмском платну.

Животна прича Макрене Спасојевић изузетно је потресна. У вихору Првог светског рата, тумарајући храбро по бојиштима за српском војском, тражећи узалуд сина јединца Маринка, случајно је набасала баш на - краља Петра! Владара је скрушено замолила да њеном јединцу, ако га икад сретне, преда вунене чарапе, које му је исплела. Краљ је чарапе узео, дао обећање, али међутим, завет није могао да испуни. Јер, Маринко је - погинуо.

Узалуд је краљ Петар, након тријумфалног повратка у Србију тражио Макрену Спасојевић, јер је њој, у току рата, срце препукло од туге за сином јединцем. Недуго потом, преминуо је и краљ Петар. По његовој ранијој наредби, на ногама су му биле управо сељачке вунене чарапе, које је Макрена за свог Маринка исплела. Овај потресан догађај био је инспирација Миловану Витезовићу да пре деценију и по напише роман „Чарапе краља Петра“, који је тада промовисан управо у - Лајковцу.

- Већ тешко оболелом, остарелом српском краљу, који је слутио да му се ближи крај, вунене чарапе, намењене Маринку, биле су својеврсна реликвија - говорио је тада Витезовић. - У Словцу код Лајковца данас нема никог од фамилије Макрене Спасојевић, да нешто каже о овом тужном догађају. Чак, на сеоском гробљу нема ни споменика који је био подигнут по наредби краља Петра. Срушили су га.

Недавно, међутим, споменик Макрени обновило је Друштво српских домаћина, а локално свештенство освештало. Намера им је да одају почаст пожртвовању српског народа, али и племенитости краља Петра.

У поглављу књиге „Краљев епилог“, пише Витезовић да је по жељи краља Петра, чим се вратио у отаджбину, одмах сутрадан Илија Ђукановић, професор и државни саветник ишао у Словац код Лајковца, да нађе Макрену. Није је, међутим, затекао живу, а краљу је рапортирао да је она готово већ од свих заборављена...

БЕЛЕГ

ЧУВШИ да је Макрена умрла, те да се ње мало ко у Словцу више сећа, остарели краљ Петар одлучио је да на гробљу у овом лајковачком селу подигне споменик пожртвованој жени и мајци. На мермеру је било уклесано: „Овај споменик подиже краљ Петар Карађорђевић Макрени Спасојевић, која лежи овде, и њеном сину Маринку, који се вечним миром смири у гудурама Арбаније“.