РЕШЕНјЕ за проблем сточне хране, односно млека, зараженог афлатоскином, изгледа, све време је - свуда око нас. Зеолита, минерала за који је Министарство пољопривреде препоручило да се додаје сточној храни због антитоксичног дејства, има у изобиљу у налазиштима широм Србије.

У Министарству пољопривреде предложили су Влади Србије да фармама које су затворене због неисправног млека, подели по 300 килограма кукуруза по грлу и одговарајућа количина зеолита. Реч је о минералу који, када се дода у сточну храну, везује канцерогене токсине и тако их спречава да се појаве у млеку.

Професорка Невенка Рајић са Технолошко-металуршког факултета у Београду, председница Зеолитског друштва Србије, каже да наша земља располаже значајним количинама најраспрострањеније врсте зеолита - клиноптилолита. Највећа лежишта овог минерала налазе се на Фрушкој гори, у Врањској Бањи и Беочину, у Игрошу код Бруса... Има га и у околини Сталаћа, Јошаничке бање и Гњилана.

Лежиште Златокоп у Врањској Бањи има залихе од два милиона тона које су довољне за два века експлоатације.

- Овај минерал се слабо експлоатише у Србији иако су обављена бројна испитавања која указују да је јако ефикасан у уклањању тешких метала из отпадних вода, да се може користити за апсорпцију токсичних ањона из воде за пиће и да је користан у пољопривреди - објашњава професорка Рајић. - У научној литератури постоје подаци да клиноптилолит везује за себе микотоксине, укључујући и афлаткосин. Нажалост, овај минерал још није испитан за употребу у хумане сврхе. Пре него што почне да се користи као суплемент људској исхрани морао би да прође клиничка испитивања, која нису извршена ни овде нити у свету.

И поред тога, у алтернативној и народној медицини зеолит често називају "чаробним каменом", а списку болести које наводно лечи - нема краја. На бројним сајтовима може да се купи у облику праха.

Др Драган Јоксовић каже да је зеолит одличан апсорбент и да се у токсикологији користи за лечење од неких облика тровања.

- Употреба зеолита свакако не може да шкоди, али није свемогућ - каже др Јоксовић, који сматара да је непотребно дигнута паника око афлатоксина у млеку.

ЧИСТИЛИ И ЧЕРНОБИЛ ЗЕОЛИТ је пре неколико деценија коришћен за чишћење Темзе од загађања. Употребљаван је и за санацију последица нуклеарне катастрофе у Чернобилу. Велике површине земљишта око нуклеарке посипане су деведесетих година управо клиноптилолитом.

У сточној исхрани зеолит се већ дуго користи. У фабрици "Зеолинк" из Земуна, која се бави прерадом овог минерала, кажу да су још када је избила афера са зараженим кукурузом скренули пажњу да би проблем могао да се реши употребом зеолита.

- Да је тада коришћен лек на бази зеолита који се производи у нашој земљи, афлатоксин не би стигао до млека - каже Александар Ђорђевић из "Зеолинка". - Токсини настају у сточној храни када се због суше на кукурузу јаве гљивице које их производе. Зеолит који се додаје у сточну храну апсорпује токсине, на сличан начин као активни угаљ, и не дозвољава да се нађу у месу или млеку. А то није једино благотворно дејство зеолита.

Килограм зеолита за сточну употребу кошта нешто више од 30 динара, а његова употреба повећава трошкове за исхрану од три до 16 динара дневно по грлу. Ђорђевић каже да је потражња за суплементима од зеолита значајно порасла од како се сазнало за присуство афла ткоксина у млеку.

КОРИСТИ СЕ ЗА ДОБИЈАНјЕ БЕНЗИНА

У контакту са водом зеолит из ње може да издвоји и зароби штетне јоне метала попут живе и олова и ослободи магнезијум, калијум или натријум који нису штетни. Зато се користи као компонента детерджената за прање рубља. Осушени зеолит везује воду, амонијак и различите гасове због чега се користи за уклањање непријатних мириса. На Новом Зеланду, катализатор на бази зеолита се користи у добијању бензина из метанола.