Минерал зеолит решава проблем афлатоксина

В. МИЈАТОВИЋ

уторак, 26. 02. 2013. у 21:03

Минерал зеолит решава проблем афлатоксина
Налазишта у Србији богата зеолитом - који може да везује афлатоксин из сточне хране. Ефикасан је у уклањању тешких метала, токсина...

РЕШЕНјЕ за проблем сточне хране, односно млека, зараженог афлатоскином, изгледа, све време је - свуда око нас. Зеолита, минерала за који је Министарство пољопривреде препоручило да се додаје сточној храни због антитоксичног дејства, има у изобиљу у налазиштима широм Србије.

У Министарству пољопривреде предложили су Влади Србије да фармама које су затворене због неисправног млека, подели по 300 килограма кукуруза по грлу и одговарајућа количина зеолита. Реч је о минералу који, када се дода у сточну храну, везује канцерогене токсине и тако их спречава да се појаве у млеку.

Професорка Невенка Рајић са Технолошко-металуршког факултета у Београду, председница Зеолитског друштва Србије, каже да наша земља располаже значајним количинама најраспрострањеније врсте зеолита - клиноптилолита. Највећа лежишта овог минерала налазе се на Фрушкој гори, у Врањској Бањи и Беочину, у Игрошу код Бруса... Има га и у околини Сталаћа, Јошаничке бање и Гњилана.

Лежиште Златокоп у Врањској Бањи има залихе од два милиона тона које су довољне за два века експлоатације.

- Овај минерал се слабо експлоатише у Србији иако су обављена бројна испитавања која указују да је јако ефикасан у уклањању тешких метала из отпадних вода, да се може користити за апсорпцију токсичних ањона из воде за пиће и да је користан у пољопривреди - објашњава професорка Рајић. - У научној литератури постоје подаци да клиноптилолит везује за себе микотоксине, укључујући и афлаткосин. Нажалост, овај минерал још није испитан за употребу у хумане сврхе. Пре него што почне да се користи као суплемент људској исхрани морао би да прође клиничка испитивања, која нису извршена ни овде нити у свету.

И поред тога, у алтернативној и народној медицини зеолит често називају "чаробним каменом", а списку болести које наводно лечи - нема краја. На бројним сајтовима може да се купи у облику праха.

Др Драган Јоксовић каже да је зеолит одличан апсорбент и да се у токсикологији користи за лечење од неких облика тровања.

- Употреба зеолита свакако не може да шкоди, али није свемогућ - каже др Јоксовић, који сматара да је непотребно дигнута паника око афлатоксина у млеку.

ЧИСТИЛИ И ЧЕРНОБИЛ ЗЕОЛИТ је пре неколико деценија коришћен за чишћење Темзе од загађања. Употребљаван је и за санацију последица нуклеарне катастрофе у Чернобилу. Велике површине земљишта око нуклеарке посипане су деведесетих година управо клиноптилолитом.

У сточној исхрани зеолит се већ дуго користи. У фабрици "Зеолинк" из Земуна, која се бави прерадом овог минерала, кажу да су још када је избила афера са зараженим кукурузом скренули пажњу да би проблем могао да се реши употребом зеолита.

- Да је тада коришћен лек на бази зеолита који се производи у нашој земљи, афлатоксин не би стигао до млека - каже Александар Ђорђевић из "Зеолинка". - Токсини настају у сточној храни када се због суше на кукурузу јаве гљивице које их производе. Зеолит који се додаје у сточну храну апсорпује токсине, на сличан начин као активни угаљ, и не дозвољава да се нађу у месу или млеку. А то није једино благотворно дејство зеолита.

Килограм зеолита за сточну употребу кошта нешто више од 30 динара, а његова употреба повећава трошкове за исхрану од три до 16 динара дневно по грлу. Ђорђевић каже да је потражња за суплементима од зеолита значајно порасла од како се сазнало за присуство афла ткоксина у млеку.

КОРИСТИ СЕ ЗА ДОБИЈАНјЕ БЕНЗИНА

У контакту са водом зеолит из ње може да издвоји и зароби штетне јоне метала попут живе и олова и ослободи магнезијум, калијум или натријум који нису штетни. Зато се користи као компонента детерджената за прање рубља. Осушени зеолит везује воду, амонијак и различите гасове због чега се користи за уклањање непријатних мириса. На Новом Зеланду, катализатор на бази зеолита се користи у добијању бензина из метанола.

Коментари (10)

Zoran1

26.02.2013. 21:13

Suse su postojale od kako zemlja postoji i stoka je uvek jela hranu posle suse i prezivela a i narod je jeo stoku pio mleko i preziveo. Zasto onda samo sada kao kukuruz je posle suse postao otrovan? Naravno da se odobro koriscenje GMO hrane sve bi kao bilo reseno. Koji manipulatori zaista strasno.

milorad

27.02.2013. 07:38

@Zoran1 - Idi ispred Onkološkog instituta pa ćeš da vidiš koliko je bolesnih od karcinoma u Srbiji .Afla toksin JESTE kancerogen.I tačka.

dida

27.02.2013. 12:26

@Zoran1 - ludi nedajmo da modifikovana hrana udje u Srbiju,ako vec nije.A onog ko to dozvoli,treba javno na lomacu.Zar ne vidite koliko je judi obolelo od karcinoma.Ide se,na to,da se unisti nasa populacija,zarad neke Evrope...I ovako smo namuceni i bolesni od ratova,nemastine,a Ameri,sto nisu zavrsili1999.god.hoce da zavrse sada.Srbi, dozovite se pameti!

Joca Inzenjer

26.02.2013. 22:32

Zeolit je dobar za dodatak stocnoj hrani ako ne sadrzi mineral Azbest. Ali je sadrzaj Azbesta problem, jer on ubija zivotinje i ljude. Ima vlaknastu (iglicastu) strukturu i uvlaci se u pluca zivih bica pa izaziva tuberkulozu. Ne koristite nikako Zeolite sa sadrzajem Abestnih Mineral jer su veoma opasni.

Logic

27.02.2013. 01:25

@Joca Inzenjer - Joco dobro ti je razmišljanje o opasnosti mešavine azbesta i zeolita. Ali azbest - visoko cancerogen materijal, NE izaziva tuberkulozu. Tuberkuloza je visoko infectivno oboljenje izazvano bakterijom.

Sreten

27.02.2013. 02:32

Najbolje je koristiti zeolit u prahu za ljudsku upotrebu. Pogledajte na netu, veoma je dobar i jak antioksidant

zoran

27.02.2013. 07:32

evo potvrde jos jedne nase gluposti i nerazumevanja. Sada smo se posle toliko godina setili i zeolita a secate se sta smo radili sa zenom koja je otkrila koristi zeolita secam se da se zvala Vida, koliko smo je omalovazavali i sputavali. Zato je zena od muke otisla u Kanadu gde je primenila svoje znanje i gde priznata i uvazena, i sada Kanada ubira plodove njenoga znanja a mi i dalje grcamo a imamo tog zeolita koliko hocemo /nema ga svuda/. Ali po obicaju neumemo da iskoristimo ni svoje znanje

bezimeni

27.02.2013. 17:39

@zoran - LJubomora,zavidost da drugi vise znadu nego ti eto to je najvece zlo u narodu pozdrav.

nicolla

27.02.2013. 18:06

@Nexz - U Beogradu ga ima u Gospodar Jovanovoj - Hidroponika kosta oko 100 din kg