ИСТРАЖИВАЧИ са државног универзитета у Пенсилванији открили су молекул у нашем телу који може да "окине" систем за уништавање тумора. Молекул ТИЦ10 активира ген за протеин ТРАИЛ који може да изазове разарање ћелија канцера, а да не нашкоди здравом ткиву.

- ТРАИЛ је део нашег имунолошког система - објашњава Вафил ел Деири, онколог са Универзитета Пенсилванија и водећи аутор студије која је објављена пре неколико дана. - У организмима са функционалним имуним системом овај молекул спречава настанак и ширење канцерогених ћелија. Ако можемо да појачамо његово дејство, то не би било токсично и штетно за организам као хемотерапија.

Експерименти су показали да ТИЦ10 делује против низа тумора, укључујући рак дојке, дебелог црева, плућа и лимфних чворова. Посебно је био ефектан у окидању "самоубиства" ћелија код глиобластома, врсте тумора мозга, злогласног по томе што се изузетно тешко лечи. Мишеви третирани молекулом ТИЦ10 у комбинацијом са леком "вебацизумабом" живели су три пута дуже од оних који нису лечени.

Ово свакако није једини механизам који се ослања на окидање "самоубиства" канцерогених ћелија. Истраживачи развијају читав низ лекова који делују на сличан начин, али се овај засад показао као један од најефикаснијих.

- Имамо довољно информација са преклиничких испитивања да бисмо могли да кажемо да је рационално почети са клиничким тестирањем новог лека - тврди Ел Деири.