Сензационално откриће у Виминацијуму

Б. СУБАШИЋ

17. 10. 2012. у 20:56

Сензационално откриће у Виминацијуму
Откриће преисторијске фигурине женског божанства на налазишту у старом Костолцу. Близнакиња “Кличевачког идола” сачуваног на фотографији

АРХЕОЛОЗИ са Виминацијума ископали су у среду на локалитету “под Клепечком” фигурину женског божанства стару око 4.000 година. Реч је о близнакињи идола који се налази у свим светским историјама уметности. Проналазак је изазвао усхићење научника, јер је од “Кличевачког идола” - прве фигуре богиње мистериозне културе из српског Подунавља, остала само фотографија.

Славна фигурина, која је пронађена 1881. у селу Кличевцу и изазвала светску сензацију, нестала је у аустријском бомбардовању београдског Народног музеја у Првом светском рату.

- Проналазак готово идентичног идола је право ускрснуће богиње која је између осталог и симбол града Пожаревца - задовољно каже археолог Илија Данковић из Археолошког института САНУ. Он је са колегама Сашом Реджићем и Младеном Јовичићем открио оставу са 25 фигура и посуда крај гробнице из другог миленијума пре наше ере. - “Кличевачки идол” је био сензација и сматрало се да је јединствен, па је његов нестанак сматран ненадокнадивим губитком. Сад се десило чудо, јер не само да смо нашли готово идентичан “Клепечки идол”, већ и праву ризницу мистериозног насеља.

РАЗВИЈЕНА КУЛТУРА КЕРАМИЧКЕ посуде и идоли нађени на локалитету Клепечка израђени су од црне керамике богато украшене белом глином, каква се јавља тек 1.000 година касније на јонским острвима.
- Реч је о веома развијеној култури која је имала и уметнике и технологе који су умели да изведу посуде танких зидова али велике чврстоће. Боја се није променила ни после четири миленијума, што значи да су познавали и тајне пигмената. Позвали смо у помоћ врхунске стручњаке разних специјалности, да заједно одгонетнемо каква је то култура била.

Директор археолошког парка Виминацијум, проф др Миомир Кораћ, додаје да равница између брда Носак, где је летос откривено гробље мамута, и остатака римске престонице Горње Мезије крије још један град из другог миленијума пре наше ере.

- Копали смо канал да исушимо језеро које је направила киша на налазишту и открили да је 2.000 година пре нове ере овде било насеље које се простирало хектарима - каже проф др Кораћ. - Ово откриће ће натерати историчаре да преправљају књиге, јер је реч о граду бронзаног или бакарног доба, који је изгубљена карика између Лепенског вира, Винче и каснијих цивилизација.

Археолози наглашавају да је гроб са древним фигурама идола откривен на истом посвећеном тлу где су сахрањивани Келти, Римљани и Срби све до 19. века.

- Ово је доказ наше тезе о континуитету живота на овом простору, од преисторије до данас - каже Кораћ. - Ово је простор на коме живот непрестано буја, само се цивилизације преливају и трансформишу из једне у другу, али чувају добар генетски код.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Da se zna

18.10.2012. 13:36

@nebeski narod - Rečenicu "Srbi su nebeski narod jer ih kao i Jevreja ima više na nebu nego na zemlji" izgovorio je srpski akademik Enriko Josif, po nacionalnosti Jevrejin. Za neupućene, on je time reko da su Srbi i Jevreji narodi koji su toliko stradali kroz istoriju da su mnogo brojniji na onom svetu nego na ovom. Inače, nemački istoričari su pokušavali da dokažu da je Kličevački idol falsifikat jer je rušio njihovu verziju istorije i teoriju o seobi Slovena

JA

19.10.2012. 22:58

@nebeski narod - @Da se znaЧитам коментаре појединаца изнад, и молим Бога да има један нормалан, и хвала богу има те... :D

Zodiac

18.10.2012. 14:36

Kakve veze ima Klicevacki idol sa seobom Slovena?! To je praistorija, a ne istorija, pobogu.

Винча

18.10.2012. 19:03

@Zodiac - Увек је било сеобаНарод који је створио овог идола селио се и враћао у своју колевку много пута. Ускрснула је Кличевачка Богиња, васкрснуће и Србија

Xopyc

18.10.2012. 19:08

@Zodiac - Nikakve seobe nije bilo.Mi smo starosedeoci na Balkanu.Navodna "seoba" je non-sense serviran od germanse istorijske "skole" koja se primila kod nas (jer se to uvek vise vrednuje od nase pameti,Uspeli su da nam isperu mozgove, da smo dosljaci odnekle, izbrisu i izmene poreklo a samim tim i istoriju."The truth does not fit our brain."

Slavenosrb

18.10.2012. 19:29

@Zodiac - Nema nikakve veze sa Srbima, Srbi ovdje kao narod postoje od 7. stoleca. Prije njih su postojali Vlasi (romanizovani Iliri, tj. Rimljani kao car Konstantin). Etnogeneza Srba pocinje kao Sarmatsko-Alansko pleme, narodi koji su praocevi svih Slovena, u podrucju delte Volge. Uz Hunske prodore Srbi se sele na zapad i nastanjuju Polabje, tj. istocna Njemacka, sjeverna Ceska i zapadna Poljska, podrucje zvano Luzica. Od tuda se prodorom Franaka jedan deo seli na jug, dok jedan opstaje na severu, Sorbi.

zodiac

18.10.2012. 19:44

@Zodiac - A sta Vi znate o Klicevackoj "boginji" (da Vas citiram) - jer Klicevacki idol (koji nije sacuvan) nije jasno kog je pola. A onda i dalje - kakve to veze ima sa Vincom?

tadja

18.10.2012. 19:49

@Zodiac - Praistorija i istorija nisu isto? Nisam znao! Eto, covek se uci dok je ziv.

Никола Вукелић

20.10.2012. 08:09

@Zodiac - По историјској школи коју промовишеш Руси се уче да су дошли са Балкана а Срби из Украјине (руске крајине). Ако смо некада били једно,што не можеш спорити, ту много тога смрди.

Милош

17.09.2013. 10:09

@Zodiac - Тако је,ми смо некад дошли '' изгеноцидирали'' претке данашњих шиптара, и сад,то што су нам они узели Космет је праведно,јер само враћају своје...јел' то поента историје коју нам намећете?

Јаков Прокоповић

18.10.2012. 17:54

Сада када смо нашли идентичног идола ЕУ Немачка ће морати идентично да нас опет бомбардује!

Шумадинац

19.10.2012. 22:26

Покажите га са задње стране ако смете!?Срби су овде од како је света и века!

Zodiac

20.10.2012. 09:59

@Шумадинац - A sta bi to bilo sa zadnje strane, sto se tako predano krije? Natpis "Napravio me je Srbin"? Svasta.