Милош Костић: Обучавао сам Младићеве снајперисте

Предраг ВАСИЛЈЕВИЋ

петак, 12. 10. 2012. у 20:57

Милош Костић: Обучавао сам Младићеве снајперисте
Равногорац, вијетнамски ветеран, Младићев сарадник, за „Новости“ прича своју епопеју (4): Сакупљао новац у Америци за организовање српске опозиције. Прошверцовао снајпере за Војску РС

МИСЛИО је да је његовим животним орканима и бурама дошао крај. Пожелео је породични мир, пикнике на америчким језерима са женом, читање књига и крцкање заслужене пензије. Али све му се опет преокренуло.

Милош Костић, равногорац, "вијетнамац", амерички обавештајац, решио је крајем осамдесетих, у кући у Нју Джерсију, после свих битака, рана и ожиљака, да смањи брзину. Није успео.

Док овог октобра крцка орахе испред своје резиденције на Авали крај Београда, прича нам да је тада, у време пада комунизма, против кога се целог живота борио, добио позив да се одужи и својој отаджбини Србији.

Година 1987. од лекара његове жене Светлане Лијанг стиже језива вест. Милошева животна љубав добила је канцер.

- Напустио сам републиканску администрацију, сенат, истраживања, Институт за стратешку трговину који сам основао и окренуо сам се породици. Сам сам, на рукама носио жену и читаве дане проводио са њом. Старао сам се о наше четворо деце.

У то време, хладни рат између Америке и Русије био је завршен. Берлински зид је пао, Варшавски пакт поражен.

САТ ЗА ШЕШЕЛЈА КРАЈЕМ осамдесетих година, Милошу је допао у руке један дисидентски рад Војислава Шешеља.
- Видим ја да је он Србин, иако још гаји неке марксистичке погледе. Питам Косту Чавошког какав је Шешељ, чиме се бави, а он ми исприча да је одличан правник али да живи бедно у некој трошној кућици у Земуну и да једва има и за храну. Купим му тада скупоцен сат и пошаљем по Кости у Београд. Могао је од његове продаје да живи пола године. Ускоро добијем писмо од Шешеља са текстом: "Хвала Вам. Спасили сте мене и моју породицу".

- Нисам више имао никаквих мотива за борбу. Само сам још чекао да комунистичка кула од карата падне и у Србији и да нам се врати црква, круна, слобода.

Уместо тога, у Србији се рађао нови вођа - Слободан Милошевић. У Америку су почели да пристижу српски дисиденти и опозиционари тражећи помоћ.

- Нисам могао да мирујем. Придружио сам се Сабору српског уједињења у Америци. Организовали смо округле столове, отворили смо српско питање и ставили га на дневни ред. Полувековне комунистичке лажи морале су да прекину.

Код Милоша су у САД стизали професори Коста Чавошки, Радослав Стојановић, Загорка Голубовић, Светозар Стојановић, а после њих и националисти предвођени Војиславом Шешељом. Кренуле су велике дебате у ком правцу креће Србија.

- Скупљали смо новац за стварање српске опозиције. Сви виђенији Срби из Америке су учествовали. Мене су терали чак да будем благајник и да се сав новац налази код мене. То нисам могао да прихватим. Не волим да се старам о туђем новцу.

Са професором Радославом Стојановићем, Милош се знао још од Другог светског рата, па је са њим обновио пријатељство.

- У стану породице Стојановић певали смо четничке песме на крсној слави одмах после рата. Крајем осамдесетих, Раде је дошао код мене у САД па смо поново певушили исте мелодије. Једне ноћи, уз пиће, питао сам га да ме угости у Београду. Решио сам да се после пола века вратим у Србију.

ОСТАО БЕЗ ПЕНЗИЈЕ ЗБОГ учешћа у ратним сукобима у Босни и Херцеговини, Америка је Милошу Костићу одузела војну пензију. Ни то што је ратовао за САД у Кореји и Вијетнаму није могло да потре савезништво са Ратком Младићем у босанским гудурама: - Добро је бар да ми нису залепили етикету ратног злочинца и одвели у Хаг, иако никакве злочине нисам починио. Али верујем да САД никада не би дозволиле да њихов пуковник и држављанин заврши у том суду. Американци, за разлику од Срба, воде рачуна о свом националном интересу.

У јуну 1988. године, звони телефон у дому породице Костић у Америци. Зове професор Стојановић:

- Милоше, дођи са породицом. Бићеш мој гост у Србији.

- Крећем. Резервиши ми "Метропол"!

Велику трему је имао Милош. Враћала су му се сећања на рат. Страх од комунистичке освете још га није прошао. Није веровао да се мења политичка клима у отаджбини. Али решио је.

Са болесном супругом и четворо деце кренуо је авионом за Швајцарску код ујака. Узео је рента-кар и запуцао са породицом за Југославију.

Граница између Италије и Југославије код Трста, после пола ноћи.

- Граничару ништа није јасно. Жена Кинескиња, а Светлана Костић. Четворо деце, српска имена, америчка држављанства. Пушта нас.

У Словенији узимају собу у мотелу. Купатило потопљено, доручак не служе после десет.

- Кад су чули ко смо и одакле стижемо, српске куварице одмах су нам испржиле јаја и сланину.

После доручка, покрет за Београд, трема расте.

- Сећам се, ауто-пут кроз Хрватску, рупа до рупе. Деца непрестано питају: "Јел' ово Србија"? Појављује се Нови Београд, "Генексове" куле. Жена Светлана ми каже: "Није код вас социјализам тако бедан као у Кини".

Возе се уз Кнеза Милоша, па десно у Булевар револуције, до "Метропола". Заустави их полицајац због недозвољеног скретања.

- Одмах сам осетио страх. А мој син Милан излети на прозор и викне: "Чико, јеси ли ти прави српски полицајац"? И овај нас пусти.

Тада, у "Метрополу", упознао је и Смиљу Аврамов и још неке српске интелектуалце. Рађала се енергија за удар на Милошевића. Пуцала је српска национална мисао поново на неколико делова.

- Осетио сам да нема јединства. Да је пуно сујете и испреплетаних интереса. Тресла се југословенска конструкција. Плашио сам се да Срби опет неће добро проћи.

Милош се са неком новом стрепњом вратио у Америку.

Дошле су деведесете. Девети март, Милошевић извео тенкове на народ и студенте.

- У Вашингтону ме зову на један округли сто о Југославији. Говори Медлин Олбрајт, сенатори, амбасадори, политичари из свих југословенских република. Сви се острвили на Милошевића да је великосрбин, четник... Ја узмем реч и кажем: Милошевић је једна обична бољшевичка цепаница!

Почео је крвави рат у Југославији.

После разговора са владиком Атанасијем Јефтићем у Америци, Милош, прекаљени амерички официр, решио је да крене у Босну. Да помогне Србима. Пољубио је болесну жену и децу и пошао поново у рат.

Премаскиран у католичког свештеника, са америчким пасошем, Милош је 1993. успео да из САД на српске положаје прошверцује софистициране справе за даљинско мерење мета и оптику за снајпере.

Делио је католичке крстиће по аеродромима и домогао се Мађарске. На граници са Србијом, чекали су га војници из Републике Српске.

Прво је био у невесињској бригади у Херцеговини. Све док није добио позив од Ратка Младића да одмах дође у Хан Пијесак.

- Генерал Младић дао ми је задатак да обучавам снајперисте. Тражио сам само људе који су имали искуства у спортском стрељаштву. Нису смели да пуше и пију. Обучавао сам наше најбоље снајперисте у рату у Босни. Па и оне који су били изнад Сарајева.

СУСРЕТ СА ПАТРИЈАРХОМ ПАВЛОМ МИЛОШ је упознао патријарха Павла, на освећењу Храма Светог Саве у Београду. Као председник Српске црквене општине у САД био је позван на ручак у Патријаршију. - Сећам се, патријарх је, онако благ, питао мог сина Милана, "Како се зовеш"? А овај мој му из прве одговори: "Ја сам Србин и четник". Касније, кад је долазио у Америку, патријарх је стално наше из дијаспоре питао: "Где је онај Костић и његов Србин и четник"?

Младић је Милошу одмах после обуке снајпериста наменио следећи задатак:

- Буразеру Коле, хајде да средиш мало ситуацију око Горажда.

Дали су му Поздерчеву вилу и Младић је долазио хеликоптером да га посећује.

- Помагао сам у акцијама српске војске. Са Младићем сам се сукобљавао само око четништва. Он је у души партизан, али је и Србин.

Остао је Милош у рату све док, како каже, Србија није окренула леђа својој браћи. Присуствовао је када су и Радован Караджић и Слободан Милошевић притискали Младића да одустане од Бихаћа.

- Преко тога нисам могао да пређем. Код Бихаћа су нам пресекли државу. То је за мене био велики пораз. Напустио сам ратиште и вратио сам се у Америку. Понео сам са собом само шајкачу коју ми је поклонио Радован Караджић.

Милошу умире супруга 2000. године. Деца су кренула својим путем у живот. Остао је сам. Решио је да прода раскошну викендицу на Флориди и да купи кућу на Авали. Осећао је да се ближи час када ће пожелети дефинитивно да се врати у Србију.

На трему своје куће, окружен вештачким совама које растерује птице, Милош седи и гледа Србију.

- Надам се да више никада нећу ратовати!


(Крај)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (48)

baunti

12.10.2012. 22:05

Inace, VRS je imala samo nekoliko snajperista u okolini Sarajeva, par na Grbavici, i par u Zoranovom (Otes), odakle su lovili muslimanske snajperiste. Sa ostalih mijesta je bilo neprakticno gadjati Sarajevo zbog daljine. Svi oni sto su pucali po civilima su bili muslimani. Inace, najbolje snajpersko oruzje smo dobili od Rusa, ali Milos izgleda ne moze da ih pregrize...

Sadman Sway

12.10.2012. 23:22

@baunti - VRS je imala više od nekoliko snajperista u i oko Sarajeva koji nisu birali ciljeve. Dosta je civila pobijeno najboljim Ruskim snajperima. Ipak u pravu si to je samo gnjavaža , lakše je tući iz T-84 ,haubica, MIG-ova...Išao je Jović žicati još žešće oružje pa su ga Rusi odbili.

baunti

13.10.2012. 02:15

@baunti - @Sadman Sway, Kazem ovo jer sam oficir VRS, i znam sta smo imali i koristili. Od teske artiljerije nesto je koristeno na samom pocetku rata, do maja '92. van borbenih pravila, zbog par idiota koji su uklonjeni brzo. Ostatak vremena koristili smo je samo da uzvratimo vatru koju je ABiH redovno namijestala iz okruga bolnica, skola, itd. Po ratnim pravilima ako dejstvujes iz bolnice, bolnica postaje legitimna meta. Ali ABiH je odmah sklanjala minobacace i zvala CNN da snima namjestaljku.

baunti

13.10.2012. 02:20

@baunti - @Sadman - nastavak... A M-84 vam se prividjao, jer je cijela VRS raspolagala sa mozda 10-tak ovih tenkova, koji su uglavnom bili rasporedjeni na koridoru, i nesto malo na bihackom frontu. Srbi u okolini Sarajeva su imali 15-tak T-55 koji su koristeni jedino prilikom oslobadjanja Zoranovog (Otesa), i da bi zadrzali eventualni proboj ABiH iz pravca Igmana ili Varesa. Dakle, ne lupetaj. Znam svaki operacioni plan tokom rata, a razbucali smo vas jer smo bolji, a ne jer smo naoruzaniji. I opet cemo.

identitet X

15.10.2012. 20:23

@baunti - Baunti Objasni molim te ovome indijancu sta se moze sa "upucanom" 48-com.Ne lupâm kada sam rekao da sam u stanju da nekom skratim brkove na 500 m. E pa u bataljonu sam bio jedan od 3 najbrza strelca iz stojeceg stava i jedini zbog koga je jedan oficir trcao skoro pola km da pita ko je gadjao. Jedini sam koji je (ipak) dobio vise od vrlo dobro, ODLICAN. Nije mi bio potreban snajper.

Grobar nego šta

12.10.2012. 22:54

Čiču malo prenosi, nikoga on nije obučavao a u Nevesinju se pojavio samo jednom i to na kratko.

Marko Balkanski

12.10.2012. 23:03

Aman ljudi, pa zar je moguće da se ne može uneti komentar ćirilicom!O tempora, o mores!

citalacnovostionline

13.10.2012. 09:32

@Marko Balkanski - Bilo bi dobro da odes na - opismenjavanje. Latinica nije tako teska, a i ceo svet je koristi. Cirilica je za "kucnu" upotrebu.

МИ ОДАНДЕ

06.05.2018. 13:08

@Marko Balkanski - ЖИВИМ У СРБИЈИ НЕ У ВАТИКАНУ.....

Jabre

12.10.2012. 23:12

Iz Bihaća su 4 puta vraćali tenkove koji su ušli u grad, Slobini prijatelji su gulili masne pare prodajom municije 5. korpusu Alija je plaćao milione za malo metaka ...

Marko Balkanski

12.10.2012. 23:13

Miloše, bolje da niste ništa pomagali već sedeli sa svojim unucima, Vašim četnicima, vijetnamskim veteranima u Vašoj novoj domovini i tamo krckali penziju. Muka mi je od takvih kao što ste Vi i Vama slični. Živeo sam u to vreme nekoliko godina u USA i imao prilike da vidim kako ste svi vi "pomagali" istupima u američkoj javnosti. Bilo je to Bogu plakati obzirom na vašu zaslepljenost antikomunizmom i latentnim strahom da kojim slučajem u istupanjima ne uvredite vlasti USA.

Reader

13.10.2012. 07:24

@Marko Balkanski - Dobro, da ne gresimo dusu. Ovaj gospodin pripada, ocito, jednom (manjem) delu istinki hrabrih SRba i zasluzuje svako postovanje to sto je zrtvovao mir i komotnost starosti americkog oficira zarad otadzbine. Takvih imamo malo i ovde, kamoli napolju. Inace, zasleplljenost antikomunizmom nase emigracije nervira i mene, ali je donekle razumljiva

Reader III

13.10.2012. 07:32

@Marko Balkanski - Jer bi nam monarhija tada vratila i Banovinu Hrvatsku, kao deo predratnog stanja (a to bese prva u nizu srpskih kapitulacija i preteca NDH). Uglavnom, kao sto ljudi koji su ostali ovde,uglavnom ne mogu da svare cetnike, tako i oni tamo imaju isti takav stav prema partizanima.

ForumskiMish

13.10.2012. 00:57

@milance - Gle ovako...bilo prepucavanje na nekom forumu, mi Srbi protiv Hrvata i sve po redu i kako to vec biva. Neko potegne Kosticeve price kao argumentaciju i njegovu storiju o tome kako je dovbio americki orden. Kad nama Hrvato lepo udari jadac i kaze "Evo vam zvanicni sajt sa spiskom svih dobitnika tog americkog ordena a Kostica nigde nema". I stvarno, sajt americke vojske posvecen nagradjenim veteranima a Kostica nigde. Od tada ne verujem u sve sto cujem...

dzordz

13.10.2012. 08:14

@milance - tacno, vidi se ideoloska jednostranost i iskljucivost. ali i sva stetnost tog stava. pa on je madlen olbrajt na pocetku rekao da je sloba neprijatelj, a sloba je bio samo prvi medju nama. i onda je u toku borbe odustao. mi ne mozemo da odustanemo. srbija nema buducnost bez levih politickih ideja. vratice se klatno. ali se smrznem kada procitam ove ispovesti. eto ko se sve bavio nasom ondasnjom opozicijom, kuku nama. zato nam je danas ovako. a on sedi udobno na prelepim obroncima avale i lamentir

Snajper

13.10.2012. 02:28

Ako je istina što je ovde napisano, javite se lepo u Hag. Učinite neprijatnost državi gde ste živeli pola veka.I nemojte sebe smatrati junakom, jer niste.

englez

13.10.2012. 06:40

Pa da nabacim koju fotku i automatski sam teski ratnik, a ta kajla oko vrata vjerovatno pojacava patriotski efekat. E ovo je nepravda kad se klovnovi kao ovaj promovisu, a obicni radnici, seljaci i borci koji su izginuli branici svoje porodice zatiru i ponizavaju.

Svedok

13.10.2012. 08:53

Sve što g. Kostić govori o svom učešću u ratu u BiH je neosnovano hvalisanje, puka neistina. Dođe, slika se, zbogom diko. Sa Mladićem i Karadžićem se nije stigao ni fotografisati. Ratni turzam. Ne zna čak ni sa kime se sve fotografisao. Njegov "saborac" na gornjoj fotografiji je komandant jedne slavne lake brigade Vojske RS, ali on to ne zna. A u Han Pijesak nisu puštali američke pukovnike, makar bili i srpskog porekla. Lokaciju vile Hamdije Pozderca zna veropvatno samo g. Kostić.

MIOMIR

13.10.2012. 09:36

Ah od ovih neoistorijskih licnosti... Bate, trebao si guslaru platit da te otpjeva...SLAVA MILOSEVICU I HVALA!

Branislav Nastasic

13.10.2012. 10:18

Taj tip je bruka i sramota za. srpski narod.Od Ravne Gore ,Vijetnama,Koreje,Bosne i neznam gde jos sejao je smrt neduznog naroda za tudje gazde,kao sto hitlerova Nemacka i Amerika.Kao sto se vidi i sina je vaspitao u tom duhu.

Dušan

13.10.2012. 10:31

Bravo za Novosti koje objavljuju romansirane ispovesti ljudi koji su pomogli cetvorogodisnje granatiranje Sarajeva. Ovo je stvarno strašno. Pominje Hag, pa posle ove ispovesti mozda ga neko i pozove da odgovara.

BRASA

13.10.2012. 12:10

zbog takvih i njemu slicnih rodoljuba je i propala srbija. covek koji se hvali kako su poklani zarobljenici u ratu ne bi trebau da dobije ovako sirok prostor u vasim novinama i da se velica i junaci kako je obucavao snajperiste u cemntru sarajeva da ubijaju neduzne civile i to ne samo muslimane nego i veliki broj srba.jadna srbijo pored ovakvih "heroja" koje bi trebalo na sud a ne da se hvale ovim sto su ucinili srbiji.

Zlajo

13.10.2012. 13:13

Strasno,u kavom si se ti drustvu kretao i navodno pomagao Srbiji i srpskom narodu.Dosao si da se boris za bolesnu ideju cetnistva,a ne da bi pomogao srpskom narodu.Tvoji snajperisti na obodima Sarajeva su ubijali djecu i civile,preko Magribine ulice smo se igrali "ruskog ruleta".Imao sam tu nesrecu da vidim pogodjene djevojke i djecu,ali vojnika nisam vidio.Posto si prosao Vjetnam,objasni mi cemu je vodila ta strategija.To je stvaralo revolt kod muslimana koji su vrsili odmazdu na ostatku Srba..

srbin

13.10.2012. 13:20

Ne znam odakle ovoliko mrznje medju nama ili sve svi neki dopisnici za B92? Doduse jasno mi je jer vecina misli da su im koreni iz centra Beograda ili sl., a ne sa Kosova, CG, BiH ili Krajine !

Ja

13.10.2012. 14:07

Jadan si i ti i svi oni koji te velicaju. Jadni ste svi i snajperisti sto ste ubijali neduzne ljude, zen, decu. Sramota je sto Novosti daju znacaj ovom zlikovcu.

Zoran1

14.10.2012. 00:48

Kao JNA nije imala snajperiste i cekali su na ovoga da stigne i nauci ih kako se gadja iz puske. Da je zaista to radio cutao bi i nebi mu bilo potrbno da se hvali. Mrzim lazove a jos vise one sto sami sebe hvale.

vladimir

14.10.2012. 15:19

Ima zajednicko ime za sve te ljude iz svih republika "psi rata".Navikli su na to.I imamo ih i mi i hrvati i muslimani.Nadam se da ce vremenom da se vrate tamo gde im je mesto ,na marginama drustva i da ponovo prave patriote budu lekari,ucitelji,svestenici,advokati...Kod nas je kontra za sada, ali proci ce vreme kad pametan zacuti,budala progovori i fukara se obogati.Vec je napredak sto u komentarima nema vise mnogo ljudi koji se "pale" na ovakve price.Ima nade.

ZOKI

15.10.2012. 06:31

Kad se druzio sa Olbrajtovom sto joj ne rece da nas ne bombarduje. stao na stranu opozicije i usrecio nas sa zutima sve rasprodali sto komunisti napravili,pokupili pare sad ljudi na ulicama i jos njega da ovde finansiraju. Idi brate tamo gde si dosad bio i neka nam takvi kao ti ne dolaze . Uzmi i ove lopove sa sobom ali pre toga da vrate narodu opljackano tada cete biti najbolji patriote .

Goran

15.10.2012. 14:15

@ZOKI - S'brda s'dola ; ako se smirite i objektivno procijenite itw vidicete da nema nikakve lazi: Prica o Olbrajtovoj iz kraja 80ih.Sa zutima taj covijek nema nikakve veze i ideoloski su susta suprotnost.Skinite brozovske naocari pa cete ga konacno shvatiti.

Zoki

15.10.2012. 06:48

Oblacio se u katolickog svestenika te tako preneo sofisticirane sprave za daljinsko merenje. Izgleda samo on veruje u ovo sto prica. Nije cudo sto nam ovako ide kad su ovakvi stvarali opopziciju, i on sada koristi plodove tog blagostanja a narod ce na proslavama da ga nosi na rukama u znak zahvalnosti. Idi molim te na lazi posten narod .

Goran

15.10.2012. 14:12

@Zoki - Ne vidim gdje je problem, sem tog da ova vrsta istine - a radi se o cistoj istini - para usi Skojevca vase prirode.Ili one fraze kojom on daje savrenu dijagnozu milosevicevske patologije: "Milošević je jedna obična boljševička cepanica!".Milos je jedan od primera postenog srpskog patriotizma ; i te kako prisutnog na zapadu.Problem je sto u domovini penzionisanih skojevaca ta vrsta bezuslonog patriotizma niti se vidi niti se cijeni.

Po'cetnik

11.05.2013. 11:04

@Zoki - A gde si ti bio za vreme ratni desavanja?najverovatnije ispred trgovine praznio jeftine konzerve pivske jer nisi imao hrabrosti niti imalo patriotzma da podrzis SRPSKE borce!nigde nisi ni makao iz te tvoje bedne sredine!mnogo je Srpski patriota ostavilo svoje porodice I na kraju posao,zdravlje i zivote.trebao bi da se stidis sam sebe.

Mita Muskarac

26.08.2014. 02:16

Ovaj covek zna svoje poreklo i ima jake srpske korene, za razliku od vas koji ovde komentarisete i lupate gluposti...Svi ste vi jadnici...

TOM

06.05.2018. 10:08

Ovaj necovek ,lazni borac protiv komunizma,je samo isao svetom za Americke kapitaliste i sirio smrt i teror i nema ni malo razloga da se ponosi svojom biografijom.Ako je vec patoloski mrzeo komuniste nek bar objasni sta je to bilo dobro u kapitalizmu za koji se zestoko borio,osim smrti neduznih ljudi..Do pukovnika nije dogurao uceci druge parcijanim diferencijalnim jednacinama,nego krvavim rukama do lakata.Zato,nemoj da se hvalis Srpkim poreklom,nemas ti nista zajedniko sa Srbima.

Јован

29.06.2018. 21:59

Чим си ти Амер и за амере нема ту пријатеља српског, једноставно поништава једно друго. И ви из дијаспоре престаните да мислите да смо ми овде живели под неком репресијом, ми смо били комунисти и живели смо у систему који смо сами поставили и волели док ви са стране нисте коначно успели да нас “усрећите”. Ви потомци нацистичких колаборациониста (усташе; домобрани; четници) нисте се канули док нас нисте уништили. У време Југе смо имали све од војске, економике, спорта до живота а били смо своји.