После седам деценија кнез Павле се у четвртак враћа у Србију.

Посмртне остатке кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе, који су у петак 28. септембра ексхумирани у Лозани, на граничном прелазу Батровци, у четвртак у 15 часова дочекаће принцеза Јелисавета Карађорђевић и делегација Владе Србије. После скромне церемоније преузимања, ковчези ће бити пренети у Саборну цркву у Београду. Ту ће их, према сазнањима "Новости", дочекати и председник Србије Томислав Николић, а први помен прогнаном српском кнезу одржаће патријарх српски Иринеј са архијерејима.

Испред Саборне цркве ковчези ће бити изложени од 17.45 часова. После помена, народ ће моћи наредних 24 сата, у мимоходу да им ода почаст.

- Очекује се и велики број званица. Осим највиших представника државног врха на челу са председником Томиславом Николићем и премијером Ивисом Дачићем, те угледних културних и јавних личнности, долазак и у Цркву Светог Ђорђа на Опленцу најавили с у и многи представници дипломатског кора - каже Вељко Одаловић, генерални секретар Владе Србије и члан организационог одбора. - Због важности догађаја ниво безбедности је подигнут на највиши ниво. Министарство унутрашњих послова и Војска активно учествују у заштити свих објеката и пратње, од тренутка уласка у земљу до доласка у Београд и, коначно, до Цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

Историјски догађај ПО његовој изричитој жељи, ковчеге са посмртним остацима кнеза Павла, кнегиње Олге и краљевића Николе, из Лозане до граничног прелаза Батровци, специјалним возилом довози Флавио Полети, високи функционер Администрације града Лозане. Са њим је и колега Ролан Коло. - Поносан сам што учествујем у овом историјском догађају - рекао је "Новостима" господин Полети. - Дуго сам истраживао кнежеву улогу у српској историји. Био је трагична личност тешких прилика и несигурног времана, али његове државничке и војничке заслуге су неспорне. Фасциниран сам његовим сензибилитетом и префињеним даром за уметност.

Према званичном протоколу, ковчези ће ка Тополи кренути у петак, у 16.45 часова.

У цркви - задужбини краља Петра Првог Карађорђевића, биће изложени до суботе када ће, после јутарње упокојене литургије и помена који ће служити владика Иринеј аустралијско-новозеландски, кнез бити сахрањен уз све државне почасти.

Пре полагања тела у крипту председник Србије Томислав Николић, одржаве опроштајни говор.


ДРЖАВА СВЕ ПЛАЋА

Министарство културе сачинило је трошковник и предложило да се из буджета одвоји 4,5 милиона динара за покриће свих трошкова сахране.

- У ову бројку ушли су трошкови ексхумације, преноса посмртних остатака из Швајцарске до Београда и Опленца, опремања и свих дешавања која парте повратак кнеза у Србију - каже Вељко Одаловић. - Држава је, као што је и обећала, преузела све трошкове.