Опленац спремно дочекује кнеза Павла. То потврђују и радници који од раног јутра сређују парк и околину око Цркве Светог Ђорђа, у којој ће у суботу, 6. октобра, бити положени посмртни остаци српског кнеза, кнегиње Олге и њиховог сина, кнежевића Николе.

Повратку кнеза Павла међу претке у породичну цркву Карађорђевића и то на стогодишњицу од њене изградње радују се и мештани суседних села Божурња, Павловца, Рајковца, Загорице, који су, кажу, дошли да „извиде“ да ли је на Опленцу све потаман.

- Задовољни смо, све блиста, само да нас и време послужи - говоре „онако успут“, јурећи за својим послом, Недељко Јањић и Векослав Крстић из села Јунковца крај Тополе.

Ковчези са телима кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе из Саборне цркве у Београду биће пренети на Опленац у петак, око 17 часова. Тада ће се служити опело и литургија а грађани ће у мимоходу моћи да одају пошту кнезу намеснику. Сахрана је наредног дана, у суботу.

- Очекујемо велики број званица, а много нашег народа већ најављује долазак - говори Драган Рељић, историчар у Задужбини краља Петра Првог, док се приближавамо манастирској крипти у којој деца из Суботице и Пријепоља слушају о историји овог величанственог здања византијске архитектуре.

ЗАДУЖБИНА - Ово је велики догађај и за Тополу и за Србију и чинимо све да сахрана протекне достојанствено - каже Владан Живуловић, директор Задужбине на Опленцу. - Надам се да ће ускоро и други Карађорђевићи који су сахрањени у расејању, покој наћи у манастирској крипти.

Из средишњег дела цркве, где су лево и десно од олтара саркофази у којима леже Карађорђе и краљ Петар Први, мермерно степениште води ка доњем нивоу обложеном најфинијим мермером и украшеним мозаицима. Од 39 гробница, колико их је у крипти, од уторка су отворене три. Означене су бројевима 4, 5 и 6, и налазе се преко пута гроба Арсена, оца кнеза Павла.

- Овде ће, једно поред другог, почивати кнез Павле, кнегиња Олга и кнежевић Никола - објашњава Рељић. - Отварање није било лако и радници су се посебно намучили са плочама од дечанског оникса, које су због тежине могле да оштете зид и мозаик на поду.

Кад су скинуте ове масивне плоче, померане су и бетонске. Тек тада је рађено исушивање и хидроизолација. Задужбина је за овај посао унајмила стручњаке који су гробнице отварали уз консултације са експертима из Завода за заштиту споменика.

СА КРАЛЈЕВСКИХ ДВОРОВА

Сахрани ће присуствовати принчеви Мајкл од Кента, Николаос од Грчке, кнез Александар (Павлов) Карађорђевић, принцеза Барбара од Лихтенштајна, принчеви Мишел и Владимир Карађорђевић. Полагању посмртних остатака присуствоваће и ћерка принцезе Јелисавете Катарина Оксенберг и њен син Николас Балфур, принцезе Бригит и Линда Карађорђевић са децом принчевима Михаилом и Ђорђем. На сахрану ће доћи и принц Никола Петровић.