Цара Душана међу свеце

Б. СУБАШИЋ

27. 09. 2012. у 21:02

Група историчара ће предложити Синоду СПЦ канонизацију. Једини непосвећени владар из лозе Немањића. Неформално се већ сматра светитељем

ГРУПА историчара и теолога ускоро ће у Патријаршији представити елаборат са захтевом да се једини непосвећени владар из лозе Немањића, цар Душан, прогласи за свеца, открива историчар проф др Вељко Ђурић Мишина.

- Лик цара Душана на мозаику иза гробнице већ има ореол, јер се он неформално већ сматра светитељем - објашњава Ђурић. - Разлог због кога он није раније проглашен свецем јесу гласине које је о њему ширила Византија, љута због тога што је створио српску патријаршију.

Саговорник "Новости" открива да су антрополози утврдили да је први српски цар заиста заслуживао надимак Силни.

- Антрополог, члан комисије која је 1991. отварала саркофаг, на основу величине пршљенова утврдио је да је цар Душан могао бити висок око 215 центиметара - каже Ђурић. - Лик цара био је сачуван на скулптури са његовог саркофага која се налазила у музеју у Скопљу, али она је одавно нестала.

СПАСИЛАЦ БЕЗ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ПРОФЕСОР Драгослав Грујић је цео живот спасавао српско културно благо, а умро је лишен националне части.
- Прво су га у тамници држали Аустроугари, само зато што је био један од водећих српских интелектуалаца - каже Владимир Давидовић.
- Спасао је Душанову гробницу и мошти, а 1942. од усташа, из фрушкогорских манастира, мошти кнеза Лазара, цара Уроша и Стефана Штиљановића. После рата је спасавао српско културно благо које је опљачкано и однето у Загреб. Комунистичке власти 1945. прогласиле злочинцем, а пресуда до данас није укинута.

Највећи део српске јавности уопште не зна да је професор Радослав Грујић још 1927. пронашао мошти и делове мермерног саркофага цара Душана у Манастиру Светих арханђела код Призрена. Владимир Давидовић, дугогодишњи секретар САНУ и један од најбољих познавалаца српске баштине, открива да се делови Душанове гробнице и данас налазе у Скопљу, где их је после ископавања донео професор Грујић.

- На основу тих фрагмената, цртежа и фотографија савремним форензичким методама могуће је реконструисати не само саркофаг цара Душана, већ и његов лик - каже Давидовић.

Највеће благо Светих архангела, мошти цара Душана, сакривене испод мраморне плоче и затрпане хрпом изломљених делова саркофага, Грујић је реконструисао и био запањен да је он изведен у западњачком стилу.

"Изнад поклопца гробнице који је био у равни с патосом, био је други поклопац од беличастог мрамора са извајаним високим рељефом цара Душана по западном обичају, коме у средњовековној Србији нема примера", записао је Грујић у белешкама. Откопано је и неколико прилично очуваних делова још једне цареве мраморне статуе у природној величини.

Ова открића распалила су машту оновремених сакупљача реликвија и трагача за моштима и легендарним благом.

"С великом муком чувани су објекти од развлачења многобројних посетилаца. Није био другог излаза осим да се они из развалина пренесу у Скопље и сачувају у Музеју јужне Србије. Бар док не наступе такове прилике да се код самих развалина не буде могао основати и уредити музеј", записао је Грујић који је у старој Душановој престоници и основао Музеј јужне Србије.

"Такове прилике" за изградњу музеја Светих архангела ни у Краљевини ни у социјалистичкој Југославији никад нису наступиле, па је више од 1.600 камених украса остало у Скопљу. Грујић је успео да у Патријаршију у Београду донесе само цареве мошти које су ту дуго скривао. Тек 1968. оне су свечано пренесене у Цркву Светог Марка, што је изазвало велику подозривост комунистичких власти.

- Чланови Савезне и српске Комисије за верска питања сматрали су да је смештање саркофага у Цркву Светог Марка, највећу и најистакнутију у Београду, субверзивно и прети да подсећа вернике на Душаново царство и буди великосрпска осећања - каже професор Ђурић.

Испоставило се да је Грујићев подухват доношења моштију цара највероватније спасао ове реликвије од судбине коју је доживео царев лик са саркофага у скопском музеју.

- Током земљотреса 1963. у Скопљу нестали су делови рељефа, глава, рука и шака цара Душана - каже Давидовић. - Неки су причали да су украдени, а други их је земљотрес протворио у прашину, мада ту судбину нису доживели други камени украси из Светих арханђела. Мада, истину говорећи, остатке Душановог саркофага нико из Србије није никада званично тражио.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (68)

Dragan

27.09.2012. 21:22

Kao profesor istorije pitao sam se oduvijek čime su vladari zasluživali (pa i naši Nemanjići, nesumnjivo značajni) svetačke oreole. Po principu da treba uvijek krenuti od sebe, pitam se kako je jedan Stefan Prvovjenčani proglašen za sveca, a ratovao je protiv brata. Kralj Milutin naređuje sipanje kiseline sinu u oči i postaje svetac. Neobnevidjeli sin Stefan Dečanski se bori protiv svog sina koga vojni vrhovi podržavaju u borbi za vlast...Šta to bješe moralan život?

Katarina

27.09.2012. 21:42

@Dragan - Tajna je, prijatelju, u pokajanju. Ne u izvinjenju, vec u dubinskom duhovnom i dusevnom preobrazaju koje dolazi zbog pokajanja. Moze razumeti samo onaj koji pozana. Zato se za nase preminule molimo, za sve ono za sta oni nisu mogli ili stigli da se za zivota pokaju. Jer, samo se za zivota mozamo pokajati. Posle je kasno. Mir Ti zelim.

Јована Јовановић

27.09.2012. 22:30

@Dragan - lli nisu hteli. Jer ih nije bilo briga. Bitna je bila samo vlast. I cilj im je opravdavao svako sredstvo. Caru Dušanu konkretno,ubistvo oca. Ne može da se pokaje i da bude:puj pike ne važi,nisam to uradio. Uz svo poštovanje njegove političke sposobnosti,po mom mišljenju,ne zaslužuje da bude svetac.

vuk-maniti

27.09.2012. 23:05

@Dragan - Car Dusan je imao SPOROVE oko trona sa svojim ocem Sv.Stevanom Decanskim, ali ga nije ubio !!! Neprijatelji srpske crkve i naroda su PODMETNULI' NEISTINE SVIM' istorijskim licnostima XIV i XV vijeka ?!!! Zato sada ne mozemo da se POVEZEMO u vremenu i prostoru !!!?

Aleksa

27.09.2012. 23:14

@Dragan - @ Јована Јовановић,jos ti moras graha i proje da jedes da bi shvatila sustinu zivota........do tada neka ti je svako dobro od Gospoda.

Perica

28.09.2012. 00:12

@Dragan - Isto pitanje sam i ja imao nakon posete Rimu kad sam saznao da su Bordzije dale trojicu Papa, a vazile za porodicu serijskih ubica-trovaca. A Papa se izjednacava sa Bogom u katolicanstvu.....

baunti

28.09.2012. 01:00

@Dragan - @Jovana: Kako ne moze da se pokaje? Vidi sta katolici rade? Kolju, siluju, ubijaju na najgore nacine, odu "sveceniku" kazu "zgrijesio sam" i sve oprosteno... A sutro opet iznova.

cis

28.09.2012. 01:27

@Dragan - Sta mi mozemo da znamo o necijem pokajanju? Da li su to oni koju su sve te vladare proglasili svecima znali da citaju njihove misli? I to sa ove nase vremenske distance? Cisto sumnjam.

Dile

28.09.2012. 05:39

@Dragan - Tajna je u tome sto se istorija falsifikuje i ne moze se verovati svemu napisanom. Nas narod ima poslovicu 'ako koza laze - rog ne laze'.Svetac postaje svako ko cini Bozja cuda za vreme zivota a i posle smrti. Ne moze niko biti Svetac a da za njega nema mnogo svedocanstava o Bozjim cudima koje ljudski um ne moze da shvati, dok covek moze samo da oseti tu Bozju moc...

Jovana Jovanović

28.09.2012. 09:01

@Dragan - To je moje mišljenje. Dobro znam da postoje dve teorije o smrti Stefana Dečanskog,ali je meni bliža ova gore. Ne brinite za moje shvatanje suštine života. U svakom slučaju,želim i ja vama svako dobro.

dodobird

28.09.2012. 09:09

@Dragan - ne izjednacava se sa Bogom vec je namjesnik Sv. Petra na zemlji... dakle Sveti apostol, ali ne Bog!!

virdus

28.09.2012. 09:39

@Dragan - .....profesore,gde ste kupili diplomu i meni bi jedna trebala.....

Dragan

28.09.2012. 10:03

@Dragan - Zaradio sam najviše ocjene kod naših najboljih poznavalaca srednjeg vijeka. Preporučujem Vam da učite i pokušate sa moralne strane posmatrati stvari pa onda prosuđujte ko može nositi svtački oreol. Ako se slažete da svi Nemanjići trebaju biti sveci, onda nemate niti jedan valjan argument da osporite beatifikaciju Alojzija Stepinca i pape Jovana Pavla II. Da li ste spremni da primjenjujete dvostruke standarde?

Dragan Vujovic

27.09.2012. 21:48

Da bi shvatili zasto Car Dusan nije proglasen od SPC za sveca trebali bi poci od noci njegove smrti ?! ZBOG CEGA, KO, KAKO' ...???

J

28.09.2012. 12:34

@Dragan Vujovic - Ne,to nema veze. Jovan Kantakuzin se spremao da ponovo zasedne na vizantijski tron. Carica Jelena,Bugarka,majka cara Uroša Nejakog,znala je da Marija Paleologova sa Soluncima sprema kraljevski tron za svog sina Sinišu.U slučaju da Kantakuzin ponovo postane car i Solun bi potpao pod njegovu vlast;Sinišini snovi bi propali.Ubijajući Dušana,Jelena je ostavljala prostor sinu da zajedno vlada sa Kantakuzenom i da ga jednog dana,kao mladji,nasledi. ..Vizantijske spletke.

Ivana Stanojevic

27.09.2012. 22:26

Car Dusan nije kanonizovan zbog toga sto je uvodjenjem carice Jelene na Svetu Goru u doba kuge prekrsio sveti zavet i zabranu te zajednice. Tumacenja drugacija od ove bi bila smesna da nisu zalosna. Smisljajuci teorije zavere samo potcenjujete lik i delo najveceg vladara srpske istorije.

scepan-mali

27.09.2012. 23:12

@Ivana Stanojevic - Sprdanje sa istinom je SUSTINA teorije zavjere !!!? MAJSTORE ???!

Bole

27.09.2012. 23:45

@Ivana Stanojevic - Prica o dovodjenju Carice Jelene na Svetu Goru su price. Ono sto monasi kazu i da jeste dosla njena noga nije krocila na Svetu Goru, odnosno bila bi nosena

Marun

28.09.2012. 08:43

@Ivana Stanojevic - Боле, то би била техникалија! Није Света Гора само тло на ком су манастири.Неке ствари није требало радити, па све да си Цар Душан Силни...

Здравко

27.09.2012. 22:37

Овај захтјев има смисла само ако су ти теолози и историчари сигурни да Бог тако хоће. Нас Србе је несумљиво задужио и требамо га се сјећати и Богу се молити за њега. Остало је све сила а Бог силу не воли. Која је корист ако неког на земљи прогласимо свецем а он на небу то није?

Sinisa

27.09.2012. 23:31

Ja mislim da Bog treba da odluči dal je neko Svetac a ne mi gresni ljudi po svojoj gresnoj pameti.

Ilija

28.09.2012. 03:25

@Sinisa - Sinisa, svaka ti cast! Mi stvarno ne mozemo niukog unapredjivati u svetce samo to Bog moze! Ali, od samog postojanja covjeka covjek je odbacio Boga a sve je uzeo covjek u svoje ruke to nam istorija pokazuje. Ziv mi budi

Srba

05.09.2013. 18:48

@Prezrela boranija - Nema sposobnih, nece valjda Kusturica ili Rados da ga prave. Pa mesto istorije dobijemo neku mesavinu cesljanja babe i bele macke smestenu u srednjem veku. Istina da srednjovekovna istorija Srba je u stanju da ispise roman tipa igre prestolja, ali treba kvalitetan reziser rodoljubno optimisticnog karaktera, a ne drustveni kritik da radi takav film. Ako se stvori takav serijal, on ima ne samo da nas podsjeti srpskoj istoriji i vrednostima nego njima nauci i nase potomstvo.

gale

28.09.2012. 01:25

eto srba. samo filozofiranje u prazno i pljuvanje samih sebe. strasno i tuzno. umesto da se zapitamo sta ce biti sa njegovim posmrtnim ostacima,mostima,kako god,mi se prepiremo da li je ili nije svetac. najveci vladar koga je srbija ikad imala a jadna bedna raja prica price iz nepricave. e srbijo dobro i opstajes sa ovakvom decom koju si izrodila.... ne mogu da veeerujem da niko,ama bas niko se nije zapitao za sudbinu tako velikog coveka a o profesoru svecu necu ni da govorim,to je tek sramota.

dile

28.09.2012. 02:00

Ocigledno se menjaju pravila po kome neko moze da postane svetac - sto znaci - prlja se Sveto Pravoslavlje. Car Dusan Silni je isao u rat na Pravoslavnu Vizantiju i tako je doprinosio njenom slabljenju. Oslabljena Vizantija je pala pod Turke, i dalje znamo kako nam se desilo prokletstvo kojem je licno on doprineo...Gde su dokazi da je on Svetac? Postoji li ikakvo Bozje cudo vezano za Dusana Silnog? Porazavajuce je koliko Srba danas zna kako se u Pravoslavlju postaje Svetac.

MORAVAC

28.09.2012. 10:03

@dile - A da li je "Pravoslavna Vizantija" imala pravo da vlada nad nasomzemljom"???To sto je on napadao Vizantiju to je sto je prvo Vizantija u savezu sa Bugarskom napala "rasku" tj. Srbe 1330.Bitka kod Velbuzda je dokaz.

Simke

28.09.2012. 04:26

Zasto ljudi prkose Bogu,sta je Bog lose ucinio ljudima kad se tako ponasaju prema njemu,zalosno je sve sto se zbiva u istoriji ljudskog roda.Ljudi sami u ime boga postavise svoje predstavnike u vidu popova da im pomognu u komunikaciji sa njim,nisu se zadovolji sa tim vec su poceli da mnoge prozivaju za svece,sve mi ovo lici na Babilon.Nazalost ljudi su okrenuli ledja Bogu i bitniji su im sveci i njima se klanjaju a ne stvoritelju,sramota za ljudski rod.

Miodrag Belic

28.09.2012. 07:13

Da je nekom drugom narodu, podaren Car Dusan, koji je stvorio Srpsku Patrijarsiju, visetruko uvecao teritoriju, uveo pisane zakone, stvorio velelepne gradove, ne da bi bio Svetac, nego bi legende o njemu bile Svetska bastina, kao npr. Aleksandar Makedonski ili Grof Drakula...Od Albanaca ne smem kazati da je Carev Grad Prizren, i da nije Kaljaja vec Dusanova Tvrdjava.U Skoplju, za ogromnu dzamiju na Butelskom brdu, Crkvi gde se Car Krunisao, albanci su dizali demonstracije sto se to i pominje!

čika Velja

28.09.2012. 12:40

@Miodrag Belic - što bi mi bili bolji (gori) od njih? joj majko Mila i Draga

Cable Guy

28.09.2012. 07:20

Jel to onaj što je oslepeo svog oca pre nego što je došao na vlast? Zaista, treba posvetiti takve hrišćanske vrline, na kraju krajeva, svaki čestit srbin koji toliko voli vlast zaslužuje da bude posvećen

Građanka!

28.09.2012. 07:21

Kako brate, pa ja sam čitala ono što je pisao Grigorije Camblak, posle Dušanove smrti, da je Dušanov otac, Stefan Dečanski umro od " sinovljeve ruke", znači ubio ga sin Dušan IV , taj isti car koga crkva kanonizira u svetitelja. Ali to nije prvi put da naša crkva ubice posvećuje...

nikolas_bar

28.09.2012. 11:54

@Građanka! - Taj Grigorije Camblak je pisao lazi o srpskim vladarima, isto su to radili komunisti a isto ce i da pisu o nama i nasim vladarima u zbivanjima krajem 20 vijeka, svo vrijeme nam poturaju lazi, a da ne pricamo o glavnoj lazi majki svih lazi da smo se mi srbi doselili na balkan u 6v, pa ovdje se niko nije doselio ni odselio jedino ovi arbanasi su stigli sa turcima i to sa kavkaza, tamo su im bili komsije ceceni i cobani.

OBILIC

28.09.2012. 07:37

Car Dusan je zavrsio svoj zivot mucenicki, stradao je od ubica koje je papa poslao. Bio je otrovan. Ovo ce vam potvrditi svaki iole dobar istoricar. Papa nikako nije trpeo nekoga ko je bio popularniji od njega u svetu.

stefan

28.09.2012. 07:47

mogu ga oni danas zvati svecem ili ne Srbi znaju i znace zauvek ko je za njih bio Car Dusan !!Dok ne dodje ponovo Car Dusan nema spasa srpskome narodu !!!Za krst casni i slobodu zlatnu!!!

drzavnik

28.09.2012. 08:28

Vidite da je i ovaj Bugarski/Makedonski vladar tezio zapadnim obicajima i pokusavao Srbiju uvesti u tadasnju EU. Eto ni do danas niste uspjeli. A sada ozbiljno. Ovaj oceubica i skrnavitelj svetinja. te osnivac sekte pravoslavne radi svojih uzitaka, kod vas svakako moze biti svetac. Proglasite za sveca i Milosevica. A ne bi me cudilo da "ustanovite" kako je bio visok oko 3 metra. Kad narod bez povijesti pokusava neso napraviti.

Vlajko

28.09.2012. 09:56

@drzavnik - Lica poput ''drzavnika'' iz okolne ''obitelji'' mogu samo zavideti jednom drevnom narodu i pripadnicima CARSKE SRBIJE... Lica, koja su 1910. godine dobila DRYAVNOST odvajanjem od Austrougarske monarhije i pripajanjem na teska ledja Kraljevini Jugoslaviji Srpskog Kralja Petra Karadjordjevica. I dalje biste bili banovina u nekoj germanskoj monarhiji... Nek vas je STID i SRAM.

Milos

28.09.2012. 11:02

@drzavnik - Au, zavist je nezgodna stvar. Sta ces, kad nemate svoju istoriju, morate da komentarisete nasu.

nikolas_bar

28.09.2012. 11:49

@drzavnik - pa vi ste se odvojili 1054g od pravoslavlja i od tada zivite u lazi.

MORAVAC

28.09.2012. 09:11

Hvala Gospodu Bogu ipak ce "Bozja volja kad tad stici".Da nije bilo Cara Dusana nebi bilo ni "Srpske Patrijarsije".Koliko smo samo "patrijarhe" imali od 1346 godine???"NIJEDAN" nije, i jos nemaju hrabrosti da ga predlozu za sveca???I sta je jos gluplje,"Ne smeta im naziv PATRIJARH SRPSKI".Nazalost idalje se "plase Carigradskog Patrijarha".Zaboravili da za vreme Turaka "Carigrad" pokusavao na svakinacin da potcini ne samo nasu "Crkvu nego i Bugarsku".Toliko o "Pravoslavnom Bratstvu".

grof

28.09.2012. 09:39

Bolje bi bilo da se srpski istoricari bave pravom sprskom istorijom izvan becko-vatikanskog sinjela i da zagrebu malo dublje od Nemanjica. Kanonizacija Dusanova nije bila prihvacena od strane SPC nakon njegove smrti jer je udavio oca u Zvecanu.

MORAVAC

28.09.2012. 09:57

@grof - A Kralja Milutina mogla da proglasi za svecem i ako je svog rodjenog sina Stevana Decanskog oslepio???

Deki

28.09.2012. 15:47

@grof - "Oslepio" ga je jer je ovaj pokusavao prevrat i nije ga ubio, nego pokusao da oslepi. S obzirom da je hteo prevrat i nije sacekao vreme kad ce mu otac Milutin predati vlast ovaj je izvrsio disciplinsku meru. Ipak malo je preterao, pa je sam Bog umesao prste i kao sto znas nije uspeo da ga oslepi, nego mu se vid kasnije vratio. Obojica su svetitelji. Milutin je ipak izvrsio zavet i sagradio 40 crkava velike vrednosti, pirg na Svetoj Gori, crkvu u Hilandaru, kuce za uboge,... i jos mnogo toga.

SaleP

28.09.2012. 09:49

Car Dušan nije kanonizovan zato što je prekršio kanonsko pravo i poredak podigavši, bez saglasnosti Konstantinopolja, rang srpske Arhiepiskopije u rang Patrijaršije. On je to učinio iz tog razloga što samo Patrijarh može nekoga krunisati za Cara ali se, bez obzira na to, pravila i kanoni u pravoslavnom svetu dobro znaju.

Maja

14.07.2013. 07:38

@SaleP - Ali ipak patrijarsija ostaje i posle Dusanove smrti i Carigrad je priznaje. Prvi srpski patrijarh je proglasen svecem a Dusan nije, iako je car stvorio patrijarsiju. SPC je dici da je u rangu patrijarsije, a ignorise svog osnivaca. A anatema carigradskog patrijarha je cisto politicki akt, pod pritiskom vizantijskog cara, jer je bacena tek 1352. a srpsko carstvo i patrijarsija su nastali 1345/6. Sta su cekali 7 godina? Odavno pre toga je postojalo bugarsko carstvo i crkva.

MORAVAC

28.09.2012. 09:55

Hvala Gospodu Bogu ipak ce "Bozja volja kad tad stici".Da nije bilo Cara Dusana nebi bilo ni "Srpske Patrijarsije".Koliko smo samo "patrijarhe" imali od 1346 godine???"NIJEDAN" nije, i jos nemaju hrabrosti da ga predlozu za sveca???I sta je jos gluplje,"Ne smeta im naziv PATRIJARH SRPSKI".Nazalost idalje se "plase Carigradskog Patrijarha".Zaboravili da za vreme Turaka "Carigrad" pokusavao na svakinacin da potcini ne samo nasu "Crkvu nego i Bugarsku".Toliko o "Pravoslavnom Bratstvu".

Vlajko

28.09.2012. 09:55

Lica poput ''drzavnika'' iz okolne ''obitelji'' mogu samo zavideti jednom drevnom narodu i pripadnicima CARSKE SRBIJE... Lica, koja su 1910. godine dobila DRYAVNOST odvajanjem od Austrougarske monarhije i pripajanjem na teska ledja Kraljevini Jugoslaviji Srpskog Kralja Petra Karadjordjevica. I dalje biste bili banovina u nekoj germanskoj monarhiji... Nek vas je stid i sram.

Hrvoje

28.09.2012. 10:24

@Vlajko - U SHS se ušlo Ugovorom. Kamo sreće da nije, danas ne bi trebali ispunjavati uvjete za ulaz u EU.

zoks

28.09.2012. 13:00

@Vlajko - hrvoje@naravno da se ugovorom uslo u SHS,nijedan savez nije napravljen bez ugovora i sta je tu cudno?Ali se postavlja pitanje sta je dovelo do tog ugovora?Verovatno ste bili srecni sa austro-ugarskom i od velike srece prihvatili drzavu sa Srbima!To si u pravu da danas ne bi trebali ispunjavati "uvjete" za eu,jer bi tada usli kao njihova prcija,konjusari,a oni ne ispunjavaju uslove jer ih niko za nista ne pita!Srbi NIKADA u eu!Nikada!!

dusan

28.09.2012. 10:37

Car Dusan je mozda najveca nasa istorjska licnost. Mislim da treba na tome da ostane.

virdus

28.09.2012. 11:49

......sve je Bozija Volja i (ne) posvecivanje Cara Dusana ce biti Bozija Volja......pa zar nije prvo Srpska Pravoslavna Crkva (oko 1217) stekla autokefalnost,a zatim na oltaru te iste Crkve nastaje nasa mila Srbija,mislim da nema ociglednijeg dokaza ispunjenja Bozije Volje......zato se i razlikujemo od ostalih naroda,zato i pratimo kroz vekove Hristov put stradanja a to i jeste jedini i pravi put.....

JA

28.09.2012. 16:24

@virdus - Za virdus "... pratimo kroz vekove Hristov put..." Kad bi to bila istina.... nazalost na tragovima ste nekog drugog andjela.

J

28.09.2012. 12:23

Na cara Dušana carigradski patrijarh Kalist 1352.g. bacio je anatemu. Kralja Stefana Dečanskog ubila je njegova žena,Marija Paleologova,Solunka,jer je htela da njihov sin Simeon, Siniša, lakše dodje do očevog prestola,što je kasnije, posle Dušanove smrti, u par navrata vojno pokušavao.Carica Jelena uneta u tepihu na Svetu goru.Iguman preimenovan u patrijarha,donacija u zlatu za manastir. Cara Dušana otrovala carica Jelena,jer je jedino ona imala pristup do njega.

dare dabar

28.09.2012. 12:23

Prosto neverovatno koliko ljudi nemaju pojma o istoriji, a komentarisu. Svi Nemanjici su bili oceubice ili bratoubice. U borbama za vlast nema ni oca ni brata, nego samo ko je jaci. To nije karakteristicno samo za Srbiju vec za sve zemlje i vladare srednjeg veka. Takvo je bilo vreme. Ali niko od njih nije svetac sigurno. Pa i Rastko Nemanjic je klao Bogumile, cupao im jezike i otimao imovinu i proterivao u Bosnu gde su nasli utociste, a postoji i sumnja da je licno ubio pobunjenog kneza Streza.

darko82

29.09.2012. 00:07

@dare dabar - Neverovatno koliko ti nemas pojma. Znas li koliko je svetaca bilo lopova, ubica, preljubnika itd...??? Pa? Ljudi su se pokajali, spoznali Boga, napustili sve sto je materijalno i posvetili se asketskom zivotu pa postali sveci. Tako da to da li je neko bratoubica, oceubica nema veze. Bog svakome daje sansu da se pokaje i ispravi ono sto je radio.

DANICA

24.12.2015. 02:22

@dare dabar - kaži nam kakve su bile engleska,francuska,nemačka i bilo kohja dinastija tog vremena...stavljaš srednji vek u današnje vreme čime dokazuješ da nisi sposoban da razumeš vreme .......

čika Velja

28.09.2012. 12:37

Kanon svetosti prestalo je da bude hrišćanstvo (o.Tadej)- već služba crkvi. Svaki Srbin koji je najviše voleo vlast bio je posvećen, a Silni je ustoličio Patrijaršiju! Kakva je crkva/država ako osnivači nisu “sveti”? Vera pučanstva u moć crkve da proizvede “sveca” (od sv.Mirotočivog) nedavno je testirana Justinom i Velimirovićem. Danas Silnim, sutra..? Promociju “sveca” narod plaća – Hrist posmatra. Teško li se narodu “svetaca” i kolekcionarima ikona na onaj dan

zoks

28.09.2012. 12:56

@čika Velja - Nas narod bi trebao da shvati,ako su vernici i veruju u Boga,da niko nije svet do Gospod Bog,a ponajmanje covek!Da ne govorim o materijalnim stvarima,kao i o onim stvarima koje je covek stvorio svojim rukama!

Gvozden

28.09.2012. 12:47

U Hilandaru se nalazi pehar iz koga je car Dusan voleo da pije vino. U taj pehar je stajalo 2 l vina i monasi govore da je pio na iskap. Mozda vam se pretpostavka ne svidja, ali nije iskljuceno da je umro i zbog neumerenosti u picu i hrani. Uvek neka teorija zavere (pape, Madjari, Turci...). On je car. Kakvo obezbedjenje ima danas predsednik nase drzave koja propada, a sta mislite kakvo je Car obezbedjenje imao. Car jedne mocne drzave! U tekstu pise "mosti", a za sveca jos nije proglasen???

Sveti Jovan Krstitelj

22.01.2015. 13:37

Hikandar je jeddan od najvecih relikvija dinastije Nemanjica koje su ostavili srbima, koji vekovima govori istinu o Srpskoj istoriji... Hvala Bogu da ce se skinuti anatema sa Cara Dusana i proglasiti svecem... Srpske vlasti bi tre da u Beogradu podignu spomenik Caru Dusanu... Takodje teba skinuti anatemu sa dinastije Obrenovica, odnosno Kneza Milosa Obrenovica da je ubijo kuma... jer nekome je bilo krivo sto je srbija opet pocela da se uzdize i bude mocna na celu sa Obrenovicima...

jakov

24.12.2015. 02:19

@Sveti Jovan Krstitelj - CAR DUŠAN ima spomenik u beogradu ispred palate pravde

Sveti Jovan Krstitelj

22.01.2015. 14:30

Sta se desilo sa krunama Nemanjica i Obrenovica i gde se sada nalaze, povezanost Srbije sa Maltom kada se na kruni Karadjordjevica nalazi malteski krst...