Нови Пазар: Аћиф гурао Санджак у Албанију

М. Н. - В. Т.

10. 08. 2012. у 21:41

Ко је био Аћиф Хаджиахметовић, коме је подигнута спомен-плоча. Историчар Славенко Терзић: Симбол политике албанизације делова рашке области

ЈОШ мали број Новопазарца памти Аћифа Хаджиахметовића, али нико од њих, због старости, или страха да се не замере својим политичким лидерима, не жели да говори о ратном градоначелнику Новог Пазара. Постављање спомен-плоче на кућу у којој је живео распирило је буру у јавности око ове одлуке Бошњачког националног већа и оправданости овог чина.

Ко је, заправо, Аћиф Хаджиахметовић?

Да ли је реч о бошњачком великану који је своје сународнике бранио од четника и који је невин стрељан 1945, како тврди Есад Джуђевић, први човек БНВ, или је Аћиф сарадник нациста, злочинац по чијем је наређењу спаљено више десетина српских села у околини и убијено на стотине недужних српских цивила, како је записала званична историја?

- Аћиф Хаджиахметовић симбол је политике албанизације делова рашке области и главни заговорник припајања Новог Пазара и околних крајева великој Албанији - каже историчар Славенко Терзић. - Потиче из албанске породице Ахмети, која се из Ђаковице преселила у Нови Пазар. Најближи је сарадник албанских лидера Ферхат-бег Драге и Джафера Деве, познатих сарадника италијанске и немачке обавештајне службе у оквирима велике Албаније током Другог светског рата. Више пута је одлазио у Тирану, одакле је добијао велике суме новца за албанизацију муслиманског становништва овог простора.

Ахмети (или Ахметовић) завршио је турску гимназију у Скопљу и Војну академију у Цариграду. Као турски официр одликован је у Првом светском рату немачким Гвозденим крстом другог реда. Између два рата један је од вођа Джемијета, странке муслимана у јужним крајевима Југославије, чији је главни вођа био Ферхат-бег Драга. Више пута је био посланик у Парламенту Краљевине Југославије. Након окупације 1939-40, блиско је сарађивао са Немцима и Албанцима, нарочито са Ферхат-бегом и Джафаром Девом у настојању да се Сјеница прикључи великој Албанији како би се успоставила заједничка граница велике Албаније и усташке НДХ. Био је председник Албанског народног савеза у Новом Пазару, а 1943. организовао је око 600-700 муслимана који су послати у 28. СС брдски пук, тзв. Албански пук Ханджар дивизије.

Саговорник “Новости” истиче да се Аћиф истакао у укидању муслиманског друштва “Тарик” у Новом Пазару и у оснивању друштва “Скендер-бег” уместо њега. Командовао је масовним нападом “Вулметара” (албанских добровољачких одреда) на Ибарски Колашин, 30. септембра 1941.

- У немачким документима овај напад је означен као “крвави талас”. Он је био познат и као Аћив Бљута. За време његове власти у Новом Пазару сви новопазарски јевреји, њих преко 230, депортовани су у логор и побијени.

У својим истраживањима, председник Удружења “Рас” др Добросав Никодиновић наводи стотине злочина које је у Санджаку починио Аћиф Хаджиахметовић. Између осталог, он наводи да је Хаджиахметовић позвао Шабана Полужу, балисту из Дренице, који му је послао 3.000 добро наоружаних Шиптара који су у Новом Пазару и околини: убијали, силовали и пљачкали. Заједно са Албанцима, Аћиф је кренуо на Рашку и Краљево остављајући за собом “пепео и крв”. Заустављен је и поражен на улазу у Рашку.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЕСАД Джуђевић каже да је покренут поступак за рехабилитацију Аћифа Хаджиахметовића, како би се пресудом утврдила истина о неким, како је рекао, контроверзним периодима његовог живота. Реакција на постављање табле Аћифу Хаджиахметовићу оценио је као доказ да се Бошњацима још “оспорава право на њихов идентитет, историју и културу”.

- Био је то само један од страшних погрома, за само један дан спаљено је на стотине српских кућа и убијено на десетине цивила, неке су Полужини балисти, које је Аћиф позвао у Нови Пазар, живе спалили у својим кућама, многи су месецима и годинама живели у избеглиштву, а када су се вратили, чекала су их згаришта - каже Никодиновић.

ШЕФ ШТАБА ЗА РАСЕЛјАВАНјЕ

Славенко Терзић наводи и то да се на документу “Списка Албанаца ратних злочинаца са територије Србије, Црне Горе и Албаније који су вршили злочине на територији Југославије”, који је после рата саставила државна комисија за испитивање злочина окупатора и њихових помагача у Другом светском рату, налази име и Аћифа Хаджиахметовића Бљуте и Хасана Звиздића. Уз Аћифово име стоји да је био “шеф штаба за расељавање Срба”, док се за Звиздића каже да је био “командант алнбанске милиције за срез сјенички”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ercov

10.08.2012. 22:30

E braco Srbi, jos malo pa ce ono sake jada od hrvata u Vojvodini stavljati spomen ploce Pavelica i Artukovica jer su branili svoju bracu od strasnih cetnika.Raska je srce srpstva a nasi politicari i sveukupna javnost je nazivaju Sandzakom. Ova spomen ploca je direktna uvreda nasim precima i nasoj istoriji, a narod brzo zaboravlja ko je i sta je sitneci i rasparcavajuci krvljunatopljenu ovu svetu zemlju.Ko ce da nas jos postuje ako mi sami sebe ne postujemo.

baja

10.08.2012. 22:48

...probudite se srbi...u sandžaku je u toku restauracija islamskog jihada koji se već dešava u vidu rata u celom svetu protiv hriščana...ne treba biti naivan jer iza slučaja aćifi stoje muslimanski ekstremisti...to su prethodnici ovih današnjih radikalnih islamskih albanaca koji su proterali ili pobili srbe sa kosova i njima je jedini cilj osvajanje srpskih teritorija i mržnja prema hriščanima!!!

jos jedan dokaz

10.08.2012. 22:58

I kakva smo mi onda drzava kada dozvoljavamo da se ovakvim zlocincima i neprijateljima postavljaju spomen ploce? Pa onda i naciistima i fasistima treba dozvoliti da stave spomen ploce Hitleru, Pavelicu, Artukovicu, Aliji izetbegovicu,...Jel' to tolerisu Muslimane iz Sandzaka da se ne bi bunili? Pa ako im ovakve stvari dozvoljavaju onda i ne treba da postojimo kao drzava. Neka sad postave spomenik Ratku Mladicu u centru Novog Pazara da bi ispostovali emocije i stavove Srba koji zive tamo.

slk

11.08.2012. 07:15

Kad malo razmislim, nsta oni lose nisu uradili. Samo su postavili tablu svom bivsem vodji i upravo time se izjednacili sa siptarima. Od uvek sam se trudio da pronadjem razliku, ali ovim gestom su me definitivno ubedili da su oni isti narod.

наки луди а неки збуњени

11.08.2012. 09:41

Док Срби постављају споменикe филмским јунацима (Rocky Balboa) дотле националне мањине постављају споменика Јовану Дамњанићу и Аћифу Хаџиахметовићу.

???

11.08.2012. 10:08

posto vole mnogo tursku evo jedan predlog.. kada turska dozvoli jermenima i kurdima da stave bar jedan spomenik makar za genocid koji su cinili i koje cine jos neka stave sta hoce u novom pazaru a to znaci nikad ... opasna je bolest turcizam nije problem vera ovde nego turcizam hoce da budu nesto sto nisu .... 100 vera mogu promeniti ali krv i jezik nikad

Srbija

11.08.2012. 10:10

Kad nasa vlada daje ministarsku fotelju jednom srbomrzcu koji se krio po Turskoj u doba Milosevica sta onda vise ocekujete , mislite da ce on da ljubi srpsku zastavu......njegovi ciljevi su svakom poznati samo ne nasim politicarima koji prave koalicije i sa "djavolom" samo da ostanu na vlasti !

SRBIN CG

11.08.2012. 16:16

Zasto jednom ne budemo pametni i nesto naucimo od lukavih latina.. Prvo procesuirati sve one koji su ucestvovali u ratu u Bosni a sa podrucja su Raske oblasti (muslimane). Drugo procesuirati one koji su prije dvije godine gadjali nasu zandarmeriju u NP i njihove nalogodavce.Trece uvesti zakon kojim se osudjuju oni koji negiraju pogrome i genocid nad srpskim narodom,kao i genocid nad Jermenima! Izgleda cekate da nas napaceni narod uzme stvar u svoje ruke pa da mlati pazarce gdje god stignu?Ne!!!!

Stojan

11.08.2012. 18:15

On i njegovi dobrovoljci (na albanskom vullnetari),ubili su moju babu i mnogo nejači u porodici Stanića i ne samo njih, u Oklacu.Ti dobrovoljci su bili muslimani iz okolnih sela.Naravno da su napali zajedno sa balistima iz Metohije.Ima još živih svedoka.