Обнова родне куће Милутина Миланковића

Д. МАТОВИЋ

31. 07. 2012. у 07:37

Обнова родне куће Милутина Миланковића
У Даљу, у родној кући српског научника кога је НАСА уврстила међу десет највећих у свету свих времена, уређује се „свемирска соба“, као спомен на његова открића

У родној кући Милутина Миланковића у Даљу, адаптираној у културно-научни центар уређује се „свемирска соба“, као спомен на открића српског научника кога је НАСА уврстила међу десет највећих у свету свих времена.

- Пре три године започели смо реконструкцију и опремање Миланковићеве куће. Покушали смо да кроз сталну поставку испричамо причу о његовом животу и делу, што смо мање-више успели - каже Ђорђе Нешић, управник центра „Милутин Миланковић“.

- Ипак, прича о његовим открићима деловала је мање-више апстрактно. Да бисмо посетиоцима, нарочито деци, дочарали његова научна открића били су нам потребни динамички експонати.

Први експонат већ је усељен. То је интегрисани електро-механички модел прецесионог циклуса кретања Земље. Идејни творац овог својеврсног свемирског симулатора је проф. др Александар Петковић, а реализовао га је тим стручњака окупљених око инжењера Радомира Путника. Изглед експоната естетски је допунио вајар Боривоје Лукић, а нека сликарска решења дала је Сандра Милановић.

- Наш модел динамички приказује и објашњава његову теорију о кретањима Земље која утичу на климатске промене на нашој планети - објашњава Путник.

Модел покреће трофазни електромотор који обавља четири различите радње - окретање Земље око своје осе, независно кретање Земљиног екватора на којем су написани месеци у години, привидно кретање Сунца око Земље и описивање круга ласером на делу Северног и Јужног неба у варијацијама око три степена.

- Направићемо фонтану која ће бити постављена у дворишту. Глобусом у облику костура биће представљен положај Земље у космосу, а са 12 фонтана биће дочарано кретање наше планете око Сунца. Предвиђено је да се уграде пет „редова“ млазница које би пуштале воду у тачно регулисаним временским размацима како би на тај начин водени млазови и „спреј“ дочарали део небеске сфере.

Миланковићева теорија о леденом добу, такође, ће експонатом бити дочарана публици. Подсетимо, његове прорачуне циклуса леденог доба, после петогодишњих провера у водама океана, потврдили су научници НАСА 1976. године.

- Модел би се састојао из три дела, први који би приказивао Земљину куглу са распоредом ледених

маса пре 41.000 година. Други део би представљао топљење ледених маса и глечера у виду воденог зида и поновно враћање живота који би симболично представљао акваријум са човечијом рибицом. Трећи део би приказивао Земљину куглу са распоредом ледених маса у данашње време - објашњава Путник. - Синхроним окретањем обе кугле биће дочарано како се по површини Земље „крећу“ ледене масе у поменутом временском раздобљу.

Миланковићева родна кућа од пет стотина квадрата већим делом је обновљена. Највећи финансијер је општина Ердут, а новац су дали наше и хрватско министарство културе. Остало је недовршено око стотинак квадрата. Уређено је и двориште, по записима из Миланковићевих „Успомена“, које се протеже готово до Дунава. У њему централно место заузима црни бор висок око 15 метара и стар 133 године, посађен када је рођен велики математичар, физичар и климатолог. У њој се чува и оригинални рукопис његовог чувеног дела „Канон осунчавања“.

НА РЕДУ ТЕЛЕСКОП

Наредна инвестиција биће набавка великог телескопа, који ће бити постављен у дворишту испред куће с погледом на Дунав, небо и звезде које је српски научник тако често посматрао и проучавао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

rankovic

31.07.2012. 08:22

Konačno da se neko setio. Možda bi bilo umesno da se osnuje jedna fondacija na ime velikog naučnika iz koje bi se školovali mladi talentovani kadrovi, ili bar u najmanju ruku otvori žiro račun za uplate dobrovoljnog priloga za izgradnju muzeja.

dragan smederevo

31.07.2012. 09:24

Bravo za gradjane dalja i Idvora .Tako se cuva uspomena na velike naucnike.