ЗВЕЗДА естраде са простора бивше Југославије Јадранка Стојаковић ових дана живи стихове своје песме „Све смо могли ми“. Успела је после годину дуге упорне борбе да стане на ноге.

Вратила се наша позната кантауторка из Јапана прошле године после катастрофалног земљотреса који је погодио ту земљу и пала у постељу од последица повреде коју је задобила на концерту у Токију.

У лечилишту Слатина где је под контролом лекара и особља Завода „Др Мирослав Зотовић“, сва озарена каже нам да је била скоро непокретна, али да се није предавала.


- Свесна сам да се чуда ретко дешавају, али ме оптимизам није напуштао ни у најтежим тренуцима. Опоравак тече полако, али најважније је да сам после годину дана поново стала на ноге. Тачно је да ходам уз помоћ ходаљке, али - ходам!

Велика је њена радост, јер по повратку из Јапана, у ком је провела 23 године, сачекале су је две непремостиве препреке. Није могла у свој стан у Сарајеву, јер није на време тражила повраћај станарског права, а онда је тешко оболела. Уз помоћ пријатеља у Сарајеву је добила нови кров над главом, али је остала везана за кревет у Слатини и Бањалука јој је пружили нови дом.

Јадранка је сада пуна је жеље за животом и новим контактима са публиком. Сада је сва посвећена припреми изложбе коју ће отворити 19. априла у Лакташима.

- Биће то својеврстан микс мог музичког и ликовног стваралаштва. Изложићу графике у компјутерској верзији, постере које сам радила током мог дугог боравка у Јапану, биће ту исечака из текстова и фотографија са концерата из јапанских новина, а све то ћу зачинити музиком коју сам компоновала у Земљи излазећег сунца, пуна је планова уметница.

Ликовна страна уметничког интересовања Јадранке Стојаковић остала је у сенци њене изузетне музичке каријере. Сликарство је завршила на Ликовној академији у Сарајеву, у класи професора Ратка Лалића.

- Сликала сам, али су моја платна остала у Јапану. У овој земљи сам усвојила нови уметнички израз - компјутерску графику. Изложба у чијој припреми ми много помажу пријатељи из Центра за културу Лакташи и Музеја савремене уметности РС, је, у ствари, мој повратак на ликовну сцену.

Али Јадранку, која свакодневно уз помоћ особља Завода у Слатини чини све да се што пре потпуно опорави, чекају нове обавезе. Радио-телевизија РС 12. маја организује хуманитарни концерт на ком ће естрадне звезде из бивше Југославије наступити у дворани „Борик“ у Бањалуци и приход наменити Јадранки Стојаковић као помоћ за даље лечење.

- Ако бог да, и ја ћу са неколико песама дати допринос, а надам се и да ћу ускоро и без помоћи да ходам. Нећу да изневерим пријатеље - шали се Јадранка док демонстрира своје прве кораке после једногодишњег лечења.


СЕЋАНЈЕ НА ЈАПАН

ДО Јапана је стигла захваљујући албуму са традиционалним југословенским песмама, који се, према идеји организатора, делио гостима Олимпијаде у Сарајеву. Јапански новинар Ниши Гући албум је послао у Јапан и ускоро је уследио позив на фестивал.

- Тада нисам имала појма да је реч о позиву Комунистичке партије Јапана, који ми је стигао 1984. године. Понела сам своје разне обраде, и то је супер прошло. Још три пута су ме звали на гостовања, да бих 1988. године потписала уговор на четири године. Тада је почео рат. Остала сам без празних страница у пасошу, и до 1998. године нисам имала никаква документа. Била сам као затвореник. Могла сам да радим у Јапану, али нисам могла нигде да путујем.

Ипак, успела је да направи запажену каријеру. Тамо су је прозвали Јадоранка. Имала је три групе, стварала је музику у којој је било мало Јапана, мало Балкана...