Американци граде највећи Теслин трансформатор на свету

Новости онлине

четвртак, 24. 11. 2011. у 12:36

Американци граде највећи Теслин трансформатор на свету
Овај уређај за производњу муња биће висок неколико десетака метара, а изградња ће коштати око 400.000 долара

Градња највећег Теслиног трансформатора на свету идеја је инжењера Грега Леиха, који тврди да ће овај уређај за производњу муња бити висок неколико десетака метара, а изградња ће коштати око 400.000 долара. Планирано је да Теслин калем буде саграђен у Сан Франциску, а потом да буде транспортован у Неваду.

Осим што ће бити занимљив за посматраче Леих и његов тим су размишљали и о кључној ствари овог научног пројекта - открити како муња може да преноси електричну енергију.

"Надамо се да ће ово бити научни пројект који ће људи доћи погледати и који ће многе инспирисати да обрате више пажње на свет у којем живе", рекао је Леих.

Приликом изградње и покретања система тим стручњака ће морати да обрати посебну пажњу и на безбедност због јачине и величине муња које ће калем производити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Dejan

24.11.2011. 13:14

Eto, dok drugovi gradonacelnici i urbanisti Beograda 5 godina pazljivo i pomno prave planove za Teslin trafo kod Arene, na drugom kraju sveta to neko odradi kao vikend zadatak.

milenko

24.11.2011. 14:58

@Dejan - Taj beogradski trafo kod arene je samo sarena laza, lazni trafo sa laserski projektovanim laznim munjama, a ovaj u Americi je pravi, jedino vidim da nema sekundarnog kalema za zastitu koji je originalni Teslin trafo u Colorado Springsu imao.

Tesla

25.11.2011. 13:44

Tesla za života je imao ideju kako tu ogromnu energiju akunmulirati i kakav spremnik napraviti.Nažalost jedino šta mu je nedostajalo to je bio novac za inovacije.Više bi se trebale koristiti Tesline ideje i nacrti(sheme) i uspjeh neće izostati.Elektrotehničar sam jake struje iako se ne bavim elektrotehnikom.Malo je znanstvenika u svijetu a da se izračunava jedinica po znanstveniku.Jedan od njih je i Tesla ,magnetska indukcija u Teslama(T)