Битка за трон српских масона

Марко ЛОПУШИНА

12. 11. 2011. у 20:59

Новости истражују: Која све светска удружења владара из сенке постоје у нашој земљи

ИЗА дебелих зидова масонских ложа у Београду већ месецима траје битка за трон у највећој српској обедијенцији. Од Великог мајстора издвојила се група од 250 слободних зидара, који чекају изборе у децембру, не би ли са својим кандидатом за старешину преузели власт над масонима у Србији. Српска јавност, међутим, готово ништа не зна о борби четири Велике ложе Братства слободних зидара која ће да буде главна и да оствари мото масонског устава: „Има само један!“

- Због нагле популаризације масонерије и спуштања критеријума за чланство дошло је до пораста броја слободних зидара. Они се боре за моћ и у дискрецији ратују. Српски масони су посвађани - открива Драгутин Загорац, масон 33. реда и мајстор Уједињене велике ложе Србије.

Према подацима Драгутина Загорца, данас у земљи има 2.000 масона, који раде у 60 ложа. Највише ложа има Регуларна велика ложа Србије - 29, потом Уједињене велике ложе Србије - 17, Велика национална ложа Србије - 11 и Велики Оријент - три ложе. Највише масона има у Београду, око 1.300, Новом Саду, Нишу, Суботици, Крушевцу, Шапцу, Бијељини и Новом Пазару. Међу њима су бизнисмени, уметници, политичари...

Загорац не жели да открива имена, јер је то забрањено, али подсећа да је „један брат написао закон о кинематографији, а други се борио са свињским грипом“. Масонска тајна је и ритуал, који се одржава после поноћи два пута месечно.

- Три стотине масона у кецељама из Србије и још девет земаља одржали су летос у Виминацијуму тајни обред и конгрес на којем је договорено да се отворе нове ложе у Србији - рекао нам је Жан Ставревић, масон 32. степена, који оснива ложе у Суботици, Нишу и Београду.

Популаризација Братства слободних зидара довела је и до појаве бројних нелегалних обедијенција - Велика ложа Војводине, Велики масонски концил, Грчка медијала и друге, које „раде под ведрим небом“.

Међутим, није баш лако постати члан моћне елите. Масони у Србији имају седам тајних храмова, у којима је забрањен улаз непозванима и женама. Масонерија је данас највећа тајна организација у Србији.

Горан Такач, масон и бизнисмен из Београда, међутим, има своје виђење:

- Масонерија је прво од стране Ватикана, а потом од југословенских комуниста прогоњена као завереничка организација. Пет деценија масони су у Југославији били забрањени и стекли су навику да се крију од власти и народа. Тај страх и данас постоји. Масонерија данас није тајно, већ само дискретно друштво. Скривени су само наши ритуали и наше чланство, све остало је јавно - тврди Горан Такач, син чувеног олимпијца Артура Такача.

РОТАРИЈАНЦИ У СРБИЈИ постоји 1.800 ротаријанаца окупљених у 83 ротари клуба. Центри су у Београду и Нишу. Женски ротари клуб се налази у Зрењанину. Идеја ротаријанства је да чланови клуба постану људи који су водећи у својим професијама, било да је реч о златарима, инжењерима или судијама.

У донекле тајна друштва убрајају се витезови темплари, малтешки витезови, краљевски витезови, ротаријанци и следбеници Реда источног храма. Они су регистровани у Агенцији за привредне регистре као удружења масона, као ложе и као удружења витезова. У Србији је активно око 2.000 масона, 1.800 ротаријанаца, 600 темплара и витезова. Међу 200 српских темплара јерусалимског реда, на пример, има лекара, адвоката, инжењера, бизнисмена, новинара, уметника, али и неколико жена. Ту је и темплар Дејан Милековић.

- Темплари немају скривена правила, нити тајне ритуале. Наш обред пријема кандидата одржава се у црквама или у просторијама Реда темплара Србије. Следбеници смо идеје да врхунске вредности хришћанства треба да се чувају и развијају. Носимо титуле витезова и дама, командера и приора, првих међу једнакима у заштити хришћанства. Помажемо угњетеним и угроженим људима и свом народу - објашњава Дејан Милековић.

Подршку темпларима даје и кнегиња Јелисавета Карађорђевић, која је њихов краљевски заштитник. Кнегиња је била и први покровитељ реда који се зове „Лјиљанов цвет“.

ЖЕНЕ МАСОНИ У Београду је 2007. године формирана прва женска масонска ложа „Вера Фидес“ са седам чланица. У крилу Великог Оријента Србије постоји женска ложа „Венчић“. Ложа „Митрополит Стратимировић“ у Београду је мешовита, јер има 150 браће и 50 сестара. Друга мешовита масонска ложа постоји од 2009. у оквиру Француске федерације за права човека у Београду.

У Србији постоје и припадници Малтешких витезова, римокатоличке оријентације.

- Масони, темплари и витезови су као организација доста моћни, имамо значајне позиције у земљи и свету. У државним органима ради преко 50 масона и темплара - открива Драгутин Загорац.

Малтешки ред православне оријентације води витез Војислав Милошевић. Инициран је 2008. године у Будимпешти и негује традицију крсташа православаца. И овај ред има краљевски код, јер су чланови били руски цар Павле Први, династија Романових, краљ Петар Први Карађорђевић, краљ Александар и краљица Марија, краљ Петар Други Карађорђевић и принц Владимир из Немачке. Почетком 21. века формиран је и Краљевски ред витезова, који понајвише делује у Ваљеву и околини.

Милош Јанковић, аутор књиге о тајним друштвима у Србији, ставио је масоне, темпларе витезове и ротаријанце у загонетне групе и довео их у везу с тајним политичким друштвима и службама у свету. Тиме их је учинио још мистичнијим.

ШТА У СРБИЈИ НЕМА МНОГЕ светске тајновите организације не постоје у Србији: Црна рука, Бела рука, Илуминати, Међународни банкари, Римски клуб, Опус Деи, Савет за иностране односе, Витезови лављег срца и Покрет Ново доба. Постоје приче да у Србији функционише друштво розенкројцера мистичног Реда руже и крста.

- Однос јавности према овим организацијама је чудан и креће се од тоталног игнорисања, преко страха до мистификације, јер људи не разумеју наша правила и дискретну активност. Чланови ових друштава представљају српску елиту, моћну групацију, баве се хуманитарним радом, понекад и високом дипломатијом - открива масон Горан Такач.

У Србији постоје 43 „дискретне“ организације. Већина њих има своја стална седишта, старешине и личности „за јавност“, имају и интернет-сајтове, чији је садржај свима доступан. Скупови витезова, темплара и ротаријанаца су последњих деценија отворени за јавност.

Да би се ослободили фаме о тајновитости, слободни зидари су одлучили да изведу прву масонску параду у Србији.

- Желим да организујем параду масона у Београду и да са мајсторским кецељама прошетамо преко Теразија. Хтео сам то летос да урадим, али ми је један брат рекао: „Немој сада, није добар тренутак!“ Верујем да ће дан када ће масони шетати Београдом врло брзо доћи - рекао нам је на крају Жан Ставревић, члан масонског Врховног савета Великог Оријента Француске, који у Србији има девет ложа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

Kontraš

12.11.2011. 21:26

Dr Kon se borio za profit farmaceutske industrije i posebno kompanije Novartis, a ne protiv svinjskog gripa. Nije bilo teško pogoditi iz reči Zagorca ko je taj neimenovani "borac" za zdravlje građana Srbije. I posle svega Kon je zaštićen kao medved ili, još bolje, kao mason. Niko mu ništa ne može. Za njega i masonsku braću zakon ne važi.

zidar malterdzija 74

13.11.2011. 06:30

@Kontraš - sve bi ja njih zazidao u jedan poveci zatvor i osnovao jednu lozu psihijatara da ih lece....ljudi stigao je 21.vek odavno,a ovi se i dalje loze na sektasenje i budalastine....masoni=nafatirani lopovi i tlacitelji obicnog naroda...

MatijaBG

12.11.2011. 22:15

@sreto - Nisu,Ceda i Vuk se bore za rusenje zidova i balvana!Bas vlada veliki strah od Cede i Vuka,mora da si video rezultate anketa po kojima koalicija Vuka i Cede sve vise raste,pa ste dobili zadatak na odborima vasih patriJotskih strancica da radite marljivo.Ne vredi PREOKRET je sve jaci!

djordje petrovic

12.11.2011. 23:27

@sreto - Svaki portal ima neku svoju ludu . Ova Matija je jedna od najpriljeznijih svome poslu. Svaka cast , nastavi tako , uvek se veselim tvojim komentarima kad dodjem za sajt novosti. Trebalo bi da ti placaju pausalno po dislajku , vala zasluzujes.

MatijaBG

13.11.2011. 10:24

@sreto - Petrovicu,nisam zadovoljan koliko sam lud,trudicu se da budem jos ludji u sledecem periodu:)))uzivaj u mojim komentarima!

zorans

13.11.2011. 10:55

@sreto - zahvaljujuci besmislenom nigde vidjenom deljenju drzavljanstva republike srbije ,zadesi se u srbiji i osta posle komunizma mnogo onih koji osim mrznje prema srbiji i zelje za propascu srbije druga osecanja nemaju.takvi se cak organizuju u partije koje zahvaljujuci velikim donacijama izgledaju velike i mocne .ohrabruje ih nasa pasivnost ,cutanje i lakovernost ,a sve se moze resiti revizijom stecenog drzavljansta ,za one koji rade protiv interesa srbije.

Dušica Mrđenović

12.11.2011. 21:53

''Red ordena ljiljana'' ili kako ovi napisaše u tekstu ''Ljiljanov cvet'' je heraldički red koji vodi poreklo od Templara. Treba znati šta se sve razvilo od Templara i na koje je to strane otišlo...Redu ordena ljiljana je pripadao i Đurađ Branković. Mnogi motivi u pravoslavnim manastirima su upravo ljiljani...Što se tiče ''reda ordena ljiljana'' čija je zaštitnica kneginja Jelisaveta Karađorđević, ne može se to staviti u usku vezi sa masonima...

Milutin

12.11.2011. 22:37

I masonima dolazi kriza! U Hobartu od sedam, nekada, velikih klubova i zgrada sa salama ostala je jos jedna, sve ostale su rasprodate i ne sluze svojoj nameni. Mislim da se tim udruzenjema daje preveliki znacaj. Licno mislim da se radi o udruzenjima gradjana kao i svim drugim udruzenjima. Oni jesu organizovani, ali takva mogu da budu i druga udruzenja koja zele da budu aktivna u drustvu!

Milosh

12.11.2011. 22:59

Nista nije tacno od napisanog... O Boze , ovo kada procita neupucen covek u masoneriju, da mu se zeludac prevrne... Izgleda da autor voli da koristi usluge "profesionalnih" , glasnih ljudi, koji sebe vole da isticu kao Masone, a u sustini oni to nisu... Zalosno...

Dragan

12.11.2011. 23:24

Zašto se u članku ne kaže kako je došlo do toga da umesto dvoglavog orla kao grb Srbije od 2010 imamo dvoglave papagaje? Verovatno je neko iz vlasti zarad ulaska u svet bogohulnika potpuno stran našoj kulturi i vizantijskom kulturnom nasleđu, pristao da nam masoni nametnu papagaje da bi nas ponizili i postideli kao narod!

Radovan

13.11.2011. 00:51

Ovi masoni su nam unistili drzavna obeležja. Svaki put kada vidim ove papagaje na zastavi, pomislim kako je tuzno sto SPC zatvara oci pred ovim itekako vaznim problemom. Masonska bratija nam je unistila dvoglavog orla juce, a sutra ce nam zatrti veru!

kolubara

13.11.2011. 09:45

veliki knjizevnik danko popovic u najezdi rotari glubova 90-ih u srbiji rece , "SRBIJI NE TREBAJU ROTARI KLUBOVI ,VEC RATARI KLUBOVI" srbiji trebaju sumadinci ,vojvodjani na vaznim mestima ,dosta su nam zagorci ...kreirali sudbinu.sumadinci,vojvodjani ... osnivajmo ratari redove ,da i mi vladamo nasom srbijom bas kao i svi ostali jugoslovenski narodi vladaju svojom.

Dragan

13.11.2011. 10:59

Da vidim ja prvo sta ste vi uradili za Srbiju u Svetu kad ste toliko dobro povezani.... NEsto ne vidim nikakve rezultate

Vojvodjanin

13.11.2011. 19:29

@Pravoslavljem protiv satanizma - A kako komentarises paravoslavne svestenike u redovima masona? Malo se informisi pre lupetanja!!

rotar

13.11.2011. 18:09

Pažljivo sam pročitao članak i moram da kažem da je bar po pitanju Rotary klubova u Srbiji potpuno laički napisan. Ja sam rotarijanac iz Novog Sada i ponosan sam na to. *Rotarijanaca u Srbiji ima oko 1650 umesto 1800, *Ima 54 klubova u Srbiji i CG zajedno umesto 83 kako ovde piše*Centri su u svakom većem mestu a ne u Bgdu ili Nišu kako je ovde napisanoPozivam autora da poseti jedan naš sastanak da ne priča ovako napamet nego da dodje da se upozna kako rotary funkcioniše.

Stefan Rotarakt

14.11.2011. 14:54

@rotar - Apsolutno se slazem sa misljenjem rotarijanca iz Novog Sada! Ogranizacija je potpuno javna! I ko su clanovi, i koje su aktivnosti klubova, nema tajnog rukovanja, tajnih sastanaka, obreda, verovanja ili politike! Rotari klub nece biti za gej paradu, nece biti ni protiv! N-E-M-A POLITIKE. Svu misticnost unose clanci poput ovog! Sami sastanci podrazumevaju organizaciju humanitarnih aktivnosti, druzenje i predavanja na razne teme, tokom kojih se mogu nauciti lepe stvari.

mika

13.11.2011. 21:31

Bog sve vidi,Bog sve zna, sta je ljudska pamet, to je milost i ljubav, i uradjen po casti i duznosti prema Bogu jedinome.

Zoran

15.01.2012. 03:10

Dvoglavi orao je cisto masonski simbol. Ne vidim nijedan razlog zbog cega bi masoni bili protiv dvoglavog orla na grbu srbije, naprotiv.

hiram

16.05.2013. 21:02

Ovo je smesno!!! Toliko pogresnih zakljucaka. Da ste zapravo razgovarali sa V:.M:. Bilo koje loze, rekao bi vam sta su Masoni zapravo. Ovo su ciste predrasude... Nema borbi u tom kontekstu u opste. Politicka situacija nije sjajna, ali je daleko od pisanog....

vlado

13.09.2013. 15:59

Kod nas se čak i masoni svađaju i bore za vlast. Neverovatno. Čak ni u tajnim društvima ne može da postoji sloga.