Куста гради руско село на Требевићу

Никола ЈАНКОВИЋ

29. 08. 2011. у 21:00

Куста гради руско село на Требевићу
На планини изнад родног града, прослављени редитељ започиње изградњу новог насеља. Поклон Срспкој и допринос мултикултуралности Сарајева. У току откуп земљишта

ВИШЕГРАД - Власник две канске "Златне палме" Емир Кустурица у понедељак је ексклузивно "Новостима" саопштио: после Дрвенграда у Мокрој Гори и Андрићграда у Вишеграду, прослављени редитељ на пролеће започиње изградњу трећег "утопијског насеља"! Не било где: на олимпијском Требевићу, одакле поглед пуца на његово родно Сарајево, биће изграђено Руско село, као поклон великог уметника Републици Српској. Али и допринос мултикултуралности која је заказала "на овим просторима"!

- Лјуди који су после рата у Сарајеву сели у фотеље, слабо су радили на мултикултурализму мог града. Ортодоксно, Руско село ће обогатити сарајевску околину, а биће изграђено на најлепшем месту где се жичаром, из града, некада стизало на Требевић - каже Кустурица. - Разговарамо и о могућности да се траса жичаре, дуге 1.700 метара, обнови. За овај посао имамо финансије јер је важно да Сарајлије лакше стигну до нас. Уверен сам да ће нови утопијски град заблисати изнад Сарајева, на 1.600 метара надморске висине! Градња почиње на пролеће.

ОНИ МЕНИ ДУГУЈУ КАДА је реч о мом односу с родним градом, ту су ствари једноставне, због старих потраживања и дуговања: они мени дугују све, а ја њима ништа! По мојим филмовима Сарајлије могу да реконструишу сопствену прошлост. Ја од њих нисам добио ништа! Бити Сарајлија а Србин, тежак је то задатак, а ја баш такве изазове волим. Због овог мог "греха", нећу никоме да се правдам.

Из главног града суседне државе, Сарајлије ће лако закорачити у "руски", православни амбијент. На три и по хектара, наћи ће се реконструисано руско село с краја 19. века. Биће баш онакво какво у каквом су се скупљали сликари, са свим "симптомима уметничке колоније". Идејно решење је завршено, откуп земљишта је у току, уследиће израда главног пројекта. Има ту и државног земљишта, али је сарадња са властима у источном Сарајеву одлична, зато неће бити проблема да се идеја реализује - додаје прослављени редитељ. - Реч је о партнерству две фирме: једна је моја, са 51 одсто учешћа у овом послу, друга припада бившем руском генералу Алану Глазову, човеку који се данас успешно бави бизнисом у Москви.

Објашњава Кустурица да му је Глазов недавно предложио да заједно изграде насеље на Кавказу, слично Дрвенграду. Лако је договорено да се у завичају руског бизнисмена идеја реализује. Кустурица је понуду прихватио, "уз клаузулу" да се и на Требевићу гради Руско село.

Својевремено, Кустурица је рекао јавно да се у Сарајево неће вратити. Стварност га само донекле демантује: његова родна Горица не види се са Требевића, "окренута" је према кошевском брду, скривена...

- Нема то везе! Неким стварима је место у срцу. Тамо су најсигурније. Враћам се, дакле, не баш у Сарајево, већ на место са идеалним погледом на град - говори Кустурица. - Реч је о следећем: идеја о мултикултурализму тражи саговорнике на најмање две стране. Важно је да смо близу и да заједно освајамо нову слободу.

МИРАН ДИЈАЛОГ НА МЕЂИ ИЗГРАДНЈА Руског села на Требевићу коштаће око 40 милиона марака. Кустурица каже да је циљ "стварање услова за отварање мирног дијалога" између две стране, на југоистоку Репубике. - Инвестиција није прескупа, нарочито у односу на жељени циљ. Сви напори морају бити уложени у пацификацију на "овим просторима", на сцену се мора вратити идеја коју су многи од нас без успеха заступали, а која гласи: рата није смело бити!

- Ја сам сав посвећен комшијском начину живота, одговара Кустурица на питање шта очекује од сусрета са досадашњим комшијама. - Можда нећу баш викати: где сте суседи, дуго се нисмо видели... Једноставно, националне конфронтације још постоје, оне су емоционалне природе, а када се стање "на терену" јасније сагледа, мора се тумачити и рационално - истиче редитељ. - Поред тога, све што градим постаје корпорација. Жеља ми је да са Дрвенградом, Андрићградом и Руским селом не станем. Желим да до краја живота изградим још један град, негде у Херцеговини, али о томе неком другом приликом...

Није тешко предвидети да ће у Сарајеву бити оних који ће у изградњи Руског села видети "заверу". Питаће јавно: "где је Кустурица био током рата"... Други ће се, опет, чудити што је редитељ, почасни грађанин двадесетак светских градова, намерно "заборављен" у Сарајеву

- Рат сам провео правећи филмове. То је далеко делотворније, него да сам у складу са својим темпераментом бирао ратну страну. Избегао сам страхоту страдања једног града. Међутим, није само тадашње руководство СДС затворило Сарајево. Криви су и неки од оних унутра. Да сам у том тренутку био "руководилац" Сарајева, можда се не бих предао, али једно је сигурно: у рат не бих улазио - говори Кустурица. - Да се насиље заустави, апеловао сам и 24. априла 1992. године, "гађао" сам савест светских моћника ауторским текстом "Европо, мој град гори", у француском листу "Ле Монде". Од почетка сам био против рата. Сада блиско сарађујем са председником Милорадом Додиком, који се залаже за почетак мира, а своје ставове у Милошевићево време, замало је платио главом. Ко хоће да зна, сетиће се: савест Европе није "прошла", Кутиљеров план је одбијен.

Зли језици тврде, додаје Кустурица, да је Кутиљеров план одбијен после једне, не превише дуге посете америчког амбасадора Алији Изетбеговићу. Али ко то тачно зна...

- Због свих Сарајлија добре воље, изградња на Требевићу је важна. Почетак суживота и приближавање, морају се догодити без обзира на различита тумачења новије и старије историје. Ако обична, једноставна чињеница да сам ја Србин некоме смета, ако боли то што припадам српском и интернационалном, а не бошњачком корпусу културе, ту помоћи нема - објаснио нам је Кустурица, у разговору обављеном у Вишеграду, на градилишту Андрићграда, који већ баца прве сенке, пред пут до Требевића, у Кустуричин комшилук, сарајевски.

ЛЕКЦИЈЕ О МУЛТИКУЛТУРИ

РУШЕВИНЕ "бивше државе" још су биле вреле од проливене крви, када су ми из новонастале државе понудили "велику част", да будем део документа "Ко је ко у Бошњака". Натерали су ме да поново истражујем своје корене. Отписао сам им тада текстом објављеним у "Новостима", поручујући да бих се можда могао наћи у књизи "Ко је ко у БиХ" - јер сам ја, Емир Кустурица, Србин. Пошто Бошњак нисам, а расуђујући и по "стању на терену", преостало ми је сада да некадашњим суграђанима будем добар комшија.

Истог тренутка када сам одбио да будем "углављен" у корпус бошњачке културе, у Сарајеву су ме прогласили за непријатеља. До данас то се није променило. Истовремено, из мог града је нестао мултикултурализам. То је сада монолитна средина са 97 одсто Бошњака. Одатле се чују лекције о мултикултурализму, а ја нудим прилику да се тај концепт покаже и развија у пракси.

Пре четири месеца Ангела Меркел је изјавила, да је мултикултурном друштву у Немачкој дошао крај. Замислите да је исто то рекао, например, председник Републике Српске Милорад Додик. Вероватно би "милосрдни анђео" одмах бацио атомску бомбу на Бањалуку, а председника би стрељали! Дакле, чак и овако негативан, поражавајући став о "смрти мултикултурализма", најмоћнији, међу којима је и она, себи могу да приуште. Мене то вређа, јер сам идеју интернационализма развијао кроз своје филмове, за њих сам добио и неке награде. Са Европом се нисам идентификовао слушајући шта модерни политичари кажу на телевизији, већ читањем Андрића, Црњанског, Селимовића, гледајући слике Шумановића, дивећи се достигнићима Тесле и Миланковића, па чак и кроз достигнућа Титове Југославије, јер је та држава била "фактор" на овом континенту...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Jovan

29.08.2011. 21:27

Sta reci osim:bravo i hvala Emire za sve sto si uradio do sada i sto ces uraditi ubuduce.Svi dobronamerni na ovim nasim prostorima se ponose tobom.Jedino sa pokusajem stvaranja multikulturalnosti na ovom brdovitom Balkanu ce ici malo teze,ali vredi pokusati.

Dan Giljen

29.08.2011. 21:28

Kao uvek Kusturica bez dlake na jeziku.Samo nas istina moze spasiti i pomiriti ali ne selektivna.Ako hocemo dalje ne zajedno posto su sve zajednice ne slavno raspale,nego jedni pored drugih mora svi zlocini da budu na stolu.Pocnimo sa Srebrenicom pa onda nekoliko stotina godina unazad.Ovi sto u horu vicu 1389 je proslost,1941 je proslost ,onda je 1955 proslost.Ako zlocin nikad ne zastareva ne moze ni onaj iz 1941 da zastara.

Sale

30.08.2011. 06:55

@Dan Giljen - Kako bi bilo poceti od pre nekoliko stotina godina pa ici na ovamo?? Mozda bi se tako istina bolje sagledala, sta mislis??

Ивица

29.08.2011. 21:30

Е када би овај народ имао мало више оваквих људи и патриота као што је госп. Кустурица.где би нам био крај?

Che Chavez

30.08.2011. 09:24

@citac - Кустурица ис а легенд! Кустурицу за предсједника.

patriot

29.08.2011. 22:34

kakvo rusko selo i budalastine? i to u bosni? na istom brdu odakle su ubijali narod sarajeva sad ovaj gradi "rusiju" i prica o multikulti! sto neizgradi indiju,kinu,afriku ili nesto tako. znaci ovo se zove provociranje komsije a ne miran suzivot.

baunti

30.08.2011. 20:47

@patriot - Tebi Srbin ako kaze i "dobar dan", ispasce da te provocirao. Okreni sliku, pogledaj i drugu stranu...

jasna

29.08.2011. 23:21

Evo, ovako, necemo da govorimo nista protiv niti da zavidimo nasem velikom neimaru i knjizevniku Emiru Kusturici. I zelim mu da nastavi da se bavi gradjevinarstvom i ugostiteljstvom i sviranjem bas gitare u orkestru. A sto se tice novih filmova, ako ih bude, bude, ako ne onda opet nista.

matia

29.08.2011. 23:32

zašto se kusturica i dr.nele ne prošetaju sarajevom pa da im kažu što misle o multikulturalizmu.

Hase Sa

29.08.2011. 23:43

Bravo Kusta! Šta reći drugo,kod nas političari više i ne obećavaju,niti nam imaju šta obećati (izlagali su sve) a ti bar konkretne stvari radiš i opet će od toga narod imati vajde. srećno!

Saša

30.08.2011. 01:04

Užas. Novokomponovani feudalac sa Mokre Gore posle podrugivanja žrtvama iz Višegrada bi da se ruga malo i Sarajevu. A patrijote ga gledaju kao velikog umetnika sa vizijom. Tužno je mesto Balkan.

Marijana Buzancic

30.08.2011. 01:20

Dakle, Nemanja ne prestaje sa iznenadjenjima..ali slaba vajda za pomirenje i dobar ''komšijski odnos'' u našem Sarajevu prema njemu je napravljen ''kolektivni kompleks'' kolektivna mržnja koju su uglavnom proizveli mediji..i ..nebeski novinari..

Mala

30.08.2011. 01:35

Gospodine Kusturica Molim Vas snimite film o istini , o ratovima koji su se odvijali na podrucjima bivse Juge. Srbiji bi to mnogo znacilo. Unapred hvala. Mala

Miralem Lojpur

30.08.2011. 02:08

Logika, razum, istina. Sve sto je g. Kusturica izjavio ja potpisujem.I ja poticem iz srpske islamizirane porodice, ciji su preci prsli sa hriscanstva na islam da bi sebi olaksali zivot. Srbin sam islmamske veroispovesti, a ne nekakak tzv. Bosnjak ili ti ne znam sta. Govorm svojim srpskim jezikom, pisem svojim pismom cirilicom i snaje su mi iz mesanih brakova. N e pljujem po svojem rodu i narodu, volim svoje korene i postujem tradiciju (islam i pravoslavlje) svojih predaka.

Noname

30.08.2011. 11:10

@Miralem Lojpur - Pod uslovom da je istina ovo sto ste napisali (na ovim prostorima niko vise nikom ne vjeruje, cak i kad je anonimno i bezopasno, dakle nisam izuzetak), zasluzili ste moje postovanje. Ipak takvih primjera je jako malo... Da nas je vise koji imaju postovanja i razumijevanja za prilike na ovom brdovitom Balkanu a koje su bile takve da su ljudi prvenstveno zbog svojih porodica bili primorani na promjenu vjere, mozda do rata ne bi ni doslo. Ali samo mozda..

Tika

30.08.2011. 14:06

@Miralem Lojpur - Miraleme, burazeru, Kusturica je čovjek od poštovanja i istine. Nije ništa strašno da bi čovjek spasio svoju familiju uzimao drugu vjeru. U našem narodu je poznato....za spas svoje familije uradio bih sve...Ali ne treba zaboraviti svoje porijeklo. Sa tvojim komentarom sam prezadovoljan. Bratski pozdrav!

PALJANI

30.08.2011. 03:08

Pozdravljamo ovu ideju i nadamo se brzoj realizaciji projekta. Pale su jako bitna opština u okruženju u kojem se planira izgradnja ruskog etno sela. Predstavljamo ratnu predstonicu i centar gdje je stvorena Republika Srpska!Svaka čast, PALE i PALJANI su uz Kusturicu!

svaka cast

30.08.2011. 04:27

Sve tvoje zamisli neka ti se ostvare,sve te gradove i sela na stari nacin sto gradis su nesto neprolazno i to smo mi.A od modernog nacina zivota kojem svi sada teze isto tako ce se svi vrlo brzo umoriti i pozeljece da tu dodju.tada ce sve to imati svrhu.,Samo napred ko gradi taj vecno zivi-ko rusi biva brzo zaboravljen....

ante

30.08.2011. 08:05

ja nesmijem da idem u beograd jer me je strah niko mi nije zabranio ali nesmem i gotovo pa me interesuje da kaze kusturica ko je njemu zabranio da se zna ili samo zamajava srpski narod sa svojim strahomHvala

CipiRipi

30.08.2011. 10:23

@ante - Ante ti si ili snajka ili provokator. Biće da si oboje. Kada god sam išao u Srbiju 92, 93, 94, Na putu od Kelebije do BG susreo sam bar dvadesetak automobila sa Hrvatskim tablicama i šahovnicom. A ti "nesmeš" , e baš si snajka!

Danilo

30.08.2011. 10:33

@ante - E, pa dragi Ante u BG mozes slobodno kad god pozelis i niko te nece ni prstom pipnuti. Mislim i da se na sred Terazija dernjas kako si Hrvat verovatno cete samo sa cudjenjem gledati :) Voleo bi stvarno da mi neko nadje Hrvata, Muslimana, ma cak i Albanca koji je zbog svoje nacionalnosti u Beogradu imao problema. Ne racunam naravno huliganisanje po stadionima, mada bi i tamo mozda bolje prosao nego Srbin iz suparnickog tima :))Tako da kad god doso dobro doso!

Ivan

30.08.2011. 10:58

@ante - Zar postoji neko ko nesme u Beograd ?? meni kao beogradjaninu to je smesno . Ziveo Kusta!!!

Nikšićanin

30.08.2011. 08:14

Za genijalnog Kusturicu sam čuo u Sarajevu, gdje sam završio studije. Sarajevo je bio grad muzike, sporta, umjetnosti... Sjedio sam za istim stolom po sarajevskim birtijama sa Davorinom , Zdravkom , Rejhanom , Vajtom, upoznavao se Nedom , Jadrankom ... oni su postali poznati. Kusturica je svjetsko ime, divim mu se, poštujem što nije zaboravio vjeru pradjedovsku, to je njegovo pravo. Volio bih da napravi etno selo u CG (Durmitor...)

Maja

02.09.2011. 07:22

@Nikšićanin - Dok izvorno vredna narodna arhitektura propada mi se divimo kiču Emira Kusturice.Jasno je da on sve to radi zbog ličnog bogaćenja. Šteta što niko ne sme da mu se suprotstavi u raboti vulgarizacije pravog graditeljskog nasleđa.

BULDOZER

30.08.2011. 08:19

Sjecam se kao klinac 1991 godine u Sarajevu za dan republike vjesali smo zastave po haustorima. Slucajno ispade jednom od raje republicka zastava na zemlju dok pored nas prodje komsija, koji bjese oficir u JNA i rece: "Zar nije dovljno sto svi pljuju po tim zastavama, a sad i vi djeco!".Godinu dana poslje toga isti taj komsija je jos uvjek bio oficir, ali ovaj put kao oficir HOS-a u Bosni!Sarajevo je moj rodni grad, sanjam o njemo prilicno cesto, volim ga, ali za mene tamo vise nema mjesta!

plavusa

30.08.2011. 10:42

Nije mi jasno gde se nalaze tri i po hektara na nadmorskoj visini od 1600 metara na Trebevicu pogodnih za izgradnju? Zemljiste odakle se pruza pogled na Sa. kao i izlaz bivse zicare je zemljiste Federacije?!Stvarno mi nije jasno.

C.GORA

30.08.2011. 11:58

@plavusa - Plavuša, Mnogo sam puta, kao student, takođe, sa plavušama, žičarom izlazio na Trebević . Sjećam lijepog pogleda sa Trebevića, sjećam se dobre šume i velikih prostora. Neznam da li sve to katastrski pripda Trebeviću, ali malo dalje od izlaza iz žičare postoji prostor da se napravi baš predivno etno selo. Emire, naprijed, imaš sjajne ideje!

plavusa

30.08.2011. 12:50

@plavusa - ..bas naprotiv.Jedino mesto koje je pogodno za gradnju na teritoriji RS je betonski plato i okolina podno tornja. Dotle nikad zicara nije isla, vec do Vidikovca. Vidokovac i bob staza je na teritoriji Federacije. tirulilu

cedas

30.08.2011. 23:13

@plavusa - plavušo sve si u pravu ovi ostali su papci ,ideja dobra ali sve papire i zemlju Kusta ce da ganja po Kantonu

A.S.

30.08.2011. 11:25

Eno bosnjaci se bune - kazu da ce ga lako zapaliti jer je od drveta.A ja kazem , sto se bunite. Bosna vam je prepuna turskih sela - moze i jedno Rusko.

Dobrivoje

30.08.2011. 11:46

Ja bih iskreno voleo da svi ovde koji hvale tog Kusturicu i velicaju ga, odu samo na kafu recimo, po tim njegovim etno selima, da vidim koliko vam je dubok novcanik...A vidim svima vam lepo izgleda, pa sto ne odete na vikend...Nemojte biti naivni, nije on stcao slavu i bogatsvo ni za Srbe, ni za muslimane, nego za sebe, a sad to jednostavno hoce da unovci...Sela se po Srbiji i RS gase, a on pravi kvazi seoskim turizmom...Sto ne napravi u Dimitrovgradu ovo isto...

kerber52

30.08.2011. 16:25

@Dobrivoje - Ko te tera da sedas na kafu, idi, vidi, poljubi pa magla. Nije kusturica kriv sto po selima nema puteva, struje, skola i bolnica pa da sad ispravlja krive drine po Srbiji i Srpskoj. Pride ima toliko bogatijih od njega koji ne mrdaju prstom da nesto naprave (a samim tim i zaposle nekog).

Dobrivoje

30.08.2011. 18:44

@Dobrivoje - Postovani gospodine, mene u ovom clanku ne interesuje niko drugi, osim doticnog gospodina, o kome je u clanku rec. Da ja vama kazem nesto, svaka vama cast, ali ako vi do sada niste uvideli da samo bogatasi mogu da uzivaju u njegovom turizmu i priuste sebi kafu od 500dinara, onda mi nemamo sta da razgovaramo. Isuvise je sve ocigledno. Nikada ja nisam sporio velicinu ovog gospodina, ali zna se gde se uzimaju palme, a gde i kome se uzimaju pare. Prijatno vece!

ЂШПФЧЏЖ

30.08.2011. 12:17

Е да су сви срби исламске и католичке вере овко паметни као кустурица,селимовић, андрић......, не би оних братоубилачких ратова ни било............Поздрав свим србима без обзира на веру

ШОНЕ

30.08.2011. 12:35

Напросто сам изгубио наду да има људи који кажу "сирову" истину и урадили би то опет , некада сам ја говорио "сирову" истину , али ме је олош ућуткао.Зато Кусти скидам капу, а истина се МОРА рећи ...Кусто краљу!

Bosnjak

30.08.2011. 17:22

DJSPFCDjZ.Isto tako da su svi Bosnjaci pravoslavne i katolicke vjere bili pametni ne bi bilo rata u Bosni.

Radivoje

30.08.2011. 21:04

@Bosnjak - Neznam uopste sta ovi novokonponovani bosnjaci ustvari Srbi koji su silom prevjereni u islam ,traze na ovom sajtu.A pogotovo sa ovakvim izjavama pa da imalo imaju svjesti i hrabrosti ugledali bi se na slavnog i hrabrog Emira Nemanju Kusturicu ljucku velicinu koji se vratio pradjedovskoj vjeri ,neka vam njegov primjer bude uvjek put do istine dotada razmislite odkle ste i ko ste.. zivio Nemanja i jedina istina.....

kuduz

31.08.2011. 14:33

@Bosnjak - Sto si smjesan koliko ljudi uzima islam de malo pogledaj u internetu sta je prava vjera.

cuss

30.08.2011. 19:28

Sta reci nego balkanskom primitiviznu nikada kraja...cini se da među nama(balkancima) ne postoji pitanje na koje mozemo odgovoriti a pritom se ne doticati nacionalizma. Sto je najgore, pritom se i vjera, iz neznanja ili svjesno, koristi u svrhu necega cemu se svojim nacelima i principima ostro protivi. Ali, to je valjda nasa realnost, pa koliko naroda toliko istina, nacionalno jednoumlje, individualni idiotizam,nepismenos,neznanje,primitivizam...

filip

30.08.2011. 19:48

Bravo kusto care, svaka ti cast na investicijama u ovo tesko vreme, Dodik i Kusturica su dobitni tandem,ljudi vizije i energije!