У СЕЛУ Обљај надомак Босанског Грахова само остаци старе камене куће сведоче да је овде рођен Гаврило Принцип, који је извршио атентат на престолонаследника Фердинанда, што је био повод за објаву рата Србији и практично почетак Првог светског рата.

У селу затичемо браћу Миљкана (79) и Николу (76) Принцип, Гаврилове најближе сроднике који брину о остацима куће у којој је рођен и где је провео рано детињство.

- Ево и сада у камену назиру се његови иницијали које је уклесао 1909, када је имао 15 година. Нажалост то је данас једини живи траг и спомен. Од родне куће су остали само темељи јер је горњи спрат, у дрвету, изгорео у последњем рату.Нажалост, у пламену су нестали у неки документи и аутентични планови за атентат на Фрању Фердинанда. Штета је што тај документ није остао будућим поколењима, каже Никола Принцип који је до овог рата живео у Сарајеву.

Сада му је породично гнездо на Романији, живи у Сокоцу, али је сваког лета у Обљају код брата Миљкана, који се на породично огњиште са кога је протеран у последњем рату вратио пре тринаест година.

Нјегов унук Новак, живахни дечарац и како рече заљубљеник у свог славног имењака Ђоковића, скоро сваки дан покоси траву испред остатака Гаврилове родне куће. Тек толико да не зарасте у коров и да не буде потпуно запуштена.

Тако живи наследници Гаврила Принципа чувају оно мало преосталих успомена на свог славног претка и рођака у родном Обљају где им је, тврде, најлепше.

А начелник општине Грахово Урош Макић каже да је до рата родна кућа најславнијег Граховљанина била, у ствари, спомен- кућа на Гаврила Принципа.

- Остатке куће сада чува његов рођак и први сусед Миљкан Принцип, који се са супругом вратио у Обљај. Ми, нажалост, немамо пара за обнову Гаврилове куће, која је запаљена 1995. године, када су изгорели вредни и оригинални експонати који су дуго година чувани. Покушаћемо да, чувајући успомену на Гаврила Принципа, израдимо спомен-плочу, рекао нам је начелник Босанског Грахова Урош Макић.


УМРО У 24. ГОДИНИ

ГАВРИЛО је, подсетимо, рођен у Обљају 13. јула 1894. године, а име му је дао граховски свештеник прота Илија Билбија на дан Светог Гаврила.

Умро је у затвору од последица тешке и тада неизлечиве болести, туберкулозе, у 24. години.