МЕСЕЦ боје крви освојио је среду вече небо. Становници Европе, Африке, Аутралије, Јужне Америке и већег дела Азије уживали су у раскошном тоталном помрачењу месеца. У несвакидашњој појави уживали су и житељи Србије, а у Београду су је уз стручне коментаре пратили са терасе Народне опсерваторије на Калемегдану.

Помрачење месеца почело је у среду вече у 20.23, а астрономи су предвидели да би требало да траје укупно три сата и 40 минута. Потпуно заклоњен месец је био сат и четрдесет минута. Иако није толико атрактивна као помрачење сунца, због чега често пролази незапажено, ову појава занимљива је пре свега због загасито црвене боје коју добије Земљин сателит.

Месец, као ниједно друго небеско тело, вечита је инспирација за стварање сујеверја. Полицајци ће се заклети да у ноћи пуног месеца криминалци просто подивљају, а лекари Хитне помоћи да тада не дижу главу од посла. А још када се тај пун месец помрачи, ето разлога да сви пригрлимо амајлије и надамо се најбољем.

АСТРОЛОШКА ПРЕДВИЂАНЈА У ВРЕМЕ помрачења Месеца 26. јула 1953. подсећа астролог Јасминка Холцлајтнер, почела је Кубанска револуција, египатски краљ Фарук је абдицирао у корист сина.
- На глобалном плану, помрачење наговештава глад, поплаве и незадовољство широких народних маса. Србији може донети проблеме у међународним односима.

Веровања о снажном утицају месеца толико су распрострањена да су се тим проблемом бавили и научници и статистичари. Ни једни, ни други нису успели да докажу да Земљин сателит утича на било шта изузев - плиме и осеке. То ипак није било довољно да се решимо сујеверја.

- Наш народ има веома занимљива веровања везана за небеска тела - каже Никола Божић, руководилац Програма астрономије Истраживачке станице Петница. - Стара веровања о помрачењу месеца кажу да је то лош предзнак.Негде се помиње као лош предзнак уопште, а негде као лош предзнак за непријатеље српског народа. Ово је вероватно последица присуства Отоманске империје на овим просторима јер је њен симбол полумесец. Касније је ова појава уопштена на све непријатеље српског народа.

Верује се у нашем народу и да пун Месец, током ког се дешавају помрачења није повољан за започињање послова јер помаже размножавање штеточина. Ако се посеку дрва на пун Месец, размножиће се жижак и уништити дрва, ако се закоље стока, месо ће се брзо уцрвљати, а ако се опере или избели тканина, убрзо ће се покидати... Помрачење месеца, као ни сунца, никако не би требало директно посматрати јер то изазива несрећу. Уместо тога, рећи ће нам наше баке, треба узети ћасу, налити је водом па ухватити одраз догађаја као у огледалу.


Сујеверја везана за помрачење месеца нису карактеристична само за наш народ. Напротив, распрострањена су на читавој планети. Нека од најчешћих везана су за труднице. Верује се да трудница не би требало да додирује стомак током помрачења да дете не би имало белег, а ако буде излазила напоље могло би да се роди са деформитетом. Ножа не би требало да се хвата, ако не жели да роди бебу са зечјом усном.

САТЕЛИТ У СЕНЦИ

ПОМРАЧЕНЈЕ Месеца дешава се када ово небеско тело уђе у Земљину сенку. Земљин сателит у сенку улази само када је пун, и када се Сунце, Земља и Месец налазе на једној правој.

- Чак и током потпуног помрачења, Месец никада не нестаје потпуно, већ рефлектује црвенкасто-смеђу светлост, што је последица преламања светлости кроз Земљину атмосферу - објашњава Божић. У току једне године, на читавој планети, најчешће се догађају два Сунчева и два Месечева помрачења. Највећи број могућих помрачење је седам - три Месечева и четири Сунчева или два Месечева и пет Сунчевих