Белег свим мајкама

Бранко Пузовић

21. 05. 2011. у 20:56

Белег свим мајкама
У Словцу ”српски домаћини” обновили споменик старици трагичне судбине. Краљ Петар није дозволио да Макрена и њен син буду заборављени

ЛАЈКОВАЦ - На сеоском гробљу у Словцу код Лајковца обновљен је споменик Макрени Спасојевић и њеном сину Маринку, који је настрадао у Албанији у Првом светском рату. Споменик од црног мермера белег је трагичне, потресне судбине жене, која је у ратном вихору, идући за српском војском, узалуд тражећи сина, сусрела краља Петра, кога је замолила да њеном Маринку преда чарапе које је исплела. Владар обећање није могао да испуни, јер је њен јединац - погинуо.

После победничког повратка у Србију краљ је узалуд тражио Макрену Спасојевић, али је и она у току рата преминула. Недуго затим, умро је и краљ Петар, а на његовим ногама, по његовој наредби, биле су сељачке вунене чарапе, које је Макрена била исплела за свог сина јединца!

Ово је био повод Миловану Витезовићу да пре петнаестак година напише роман “Чарапе краља Петра”.

ЧУВАНЈЕ ИСТОРИЈЕ - СПОМЕНИКОМ Макрени Спасојевић одајемо почаст свим мајкама које су чекале синове да се врате из ратова за част и слободу наше отаджбине. Многе мајке, као и Макрена, нажалост, нису дочекале да поново загрле своје синове - каже Бобан Марковић, председник месне заједнице Словац.

- Остарелом и већ тешко оболелом српском краљу, који је већ слутио свој крај, Маринкове вунене чарапе постале су својеврсна реликвија - говорио је на промоцији књиге Милован Витезовић. - У Словцу нема фамилије Макрене Спасојевић да исприча о овом догађају. Чак нема ни споменика на њеном гробу, који је био подигнут по наредби краља Петра. Спомен је срушило време, или идеологија. Зато ова књига нека буде споменик Макрени Спасојевић и свим српским знаним и незнаним мајкама које су доживеле овако тешку судбину.

Споменик Макрени Спасојевић на гробљу у Словцу поново је подигло Друштво српских домаћина. На тај начин, истичу, желе да одају почаст пожртвованости српског народа и племенитости краља Петра.

У поглављу књиге “Краљев епилог”, Витезовић пише да је по жељи краља Петра, одмах сутрадан по његовом повратку у отаджбину, ишао професор и државни саветник Илија Ђукановић у Словац да нађе удовицу Макрену. Није је, међутим, затекао живу, а краљу је рекао да је Макрена скоро већ заборављена.

- Нека не буде заборављена - рекао је краљ Петар и одлучио да својим новцем на гробљу у Словцу подигне споменик Макрени. На белегу је писало: “Овај споменик подиже краљ Петар Карађорђевић Макрени Спасојевић, која лежи овде, и њеном сину Маринку, који се вечним миром смири у гудурама Арбаније”.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)