Милунка Савић: Хероина, па чистачица

Марко ЛОПУШИНА

субота, 12. 03. 2011. у 20:58

Милунка Савић: Хероина, па чистачица
Буран живот српске Јованке Орлеанке, која је била носилац Карађорђеве звезде и два ордена Легије Части

ВЕСТ да ће Французи, чувари сећања на хероје Првог светског рата, ове године у Паризу отворити музеј у коме ће бити и биста, ордење и фотографије Милунке Савић обрадовала је њеног унука Дејана Станкова:

- Бака Милунку више су ценили Британци и Французи него наша држава. У Србији јој је постављен само један споменик, у Јошаничкој Бањи, али заиста ружан.

Милунка Савић, ћерка Раденка и Милице, рођена је 1889. у селу Копривници код Рашке. Када је почео Балкански рат 1912. прерушила се у мушко да би од мобилизације заштитила брата и отишла као регрут Милун на фронт. Била је бомбаш и јуришник. Преживела је девет рањавања, албанску голготу, опоравак на Крфу и у бици на Црној реци заробила 23 бугарска војника.

Савезници су је одликовали са две француске Легије части и ратним крстом, британским орденом светог Мајкла, руским орденом светог Ђорђа Победоносца. Уважавали су је као српску Јованку Орлеанку.

Каква је заправо била Милунка Савић?

- Рођен сам 1955. године. Одрастао сам поред бака Милунке у њеној кући на Вождовцу. Давала ми је да се играм са њеним ордењем, од којег сам правио возиће и вукао их по ћилиму. Била је дивна, топла и нежна. Волела је децу. Поред моје мајке Милене, однеговала је и три девојчице из наше фамилије - Вишњу, Зорку и Милку, али и још тридесетак друге деце - каже Дејан Станков, који се бави рачунарима и живи на Новом Београду.

Милунка Савић се 1923. године у Београду удала за Вељка Глигоревића из Мостара. Упознали су се у граду на Неретви када је Милунка била предложена за почасног директора Затвора Мостар.

- Заљубила се у пет година млађег момка, венчали су се и наредне године добили ћерку Милену. Брак је потом угашен, јер се деда Вељко одселио у Бањалуку. Школовала је ћерку, моју мајку Милену, која се касније запослила у предузећу „Иван Милутиновић“. Ту је упознала инжењера Војислава Станкова и удала се. Баба је остала да живи у својој кући на Вождовцу, а ми смо били на Дорћолу - прича Милункин унук.

ПИШТОЛЈ У ТОРБИЦИ - МИЛУНКА је изнад свега волела правду. Сељаци из околине Рашке су се једном 1960. године жалили да њен рођак има коња који гази њихове усеве. Баба је опоменула рођака да веже „шарца“. Он јој је одговорио да је коњ неукротив. Милунка је извадила пиштољ, убила коња и решила проблем са сељацима - прича Милена Станков.

Дејан је често од баке слушао ратне приче, али, признаје, као дечак их није разумео.

- Причала ми је да је од оца Раденка научила да се бори за живот, а не да убија непријатеље. Зато је у рату и заробила велики број страних војника. Једног дана у њену кућу је дошао неки Бугарин, бивши заробљеник. Спријатељили су се и оженила га једним од своје усвојене женске деце - прича Дејан Станков.

Вади на сто две кутије са фотографијама и ордењем. Показује нам Албанску споменицу, Карађорђеву звезду, медаљу за храброст. Гледамо Милункине снимке с почетка 20. века. У кутији су писма и слике са потписима њених пријатеља - Арчибалда Рајса, адмирала Гепрата, генерала Франша д’Епереа.

- Била је образована жена, говорила је француски и немачки. Краљ Александар и председник Тито је нису ценили, а ни баба Милунка није за њих марила - додаје Дејанова супруга Милена Станков.

И поред светске славе, објашњава унук, Милунка Савић после Првог светског рата није у Србији имала одговарајући статус.

- Радила је као шваља у фабрици војних униформи, била је куварица, а од 1927. године и чистачица у Хипотекарној банци у Београду. Осам година касније је унапређена - постала је чистачица канцеларије директора банке. Од злобних чиновника је добијала оцену 3 за свој рад „надничара“ - прича Дејан.

У време окупације, Недићева влада је запослила као државног заступника, а Титова власт јој је 1945. године доделила пензију.

- Много неистина је писано о мојој баби Милунки. Није тачно да је била заробљена у немачком логору на Бањици. И није тачно да је после Другог светског рата била сиромашна. Имала је пензију, кућу... Мене је водила у Нишку Бању. Читав разред ђака је водила код „Пеливана“ на колаче. Путовала је са саборцима у Грчку и Француску у српској народној ношњи и са ордењем на грудима - прича унук.

Нјегова супруга нам показује последњи снимак Милунке Савић из седамдесетих прошлог века са ћерком Миленом.

- Када је продала кућу на Вождовцу од државе је у насељу Браће Јерковић добила 1972. године мали стан на четвртом спрату, у згради без лифта. После три шлога, преминула је у том стану. Имала је 84 године - каже Дејан Станков.

Српска хероина, која је уписана у све енциклопедије света као жена херој, умрла је у октобру 1973. Сахрањена је у Алеји великана на Новом гробљу, уз највише почасти. На њеној кући на Вождовцу, данас Улици Милунке Савић, постављана је спомен-плоча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

smuggler

13.03.2011. 09:56

@mile - Sramota je što o Milunki današnja omladina nezna ništa. U Srbiji je možda tek svaki 10. slučajni prolaznik čuo za ime Milunke Savić, a njenu rodnu kuću u selu Koprivnica je odavno uništio zub vremena. Do njenog rodnog sela se danas može doći jedino traktorom ili nekim terenskim vozilom.Svakako - hvala joj za sve što je učinila za ovu državu, svoj narod i neke moje rođake!

Solunac BiH

12.03.2011. 22:14

Nasa gospoda politicari bi mogli mnogo da nauce iz njenog primera.Patriotizam nije da drpaju i pune svoje dzepove,vec kao Milunka,da daju sve od sebe i nista ne traze za uzvrat.Srpski narod je skoro zaboravio ovu heroinu i njenu lekciju iz patriotizma i ugleda se u "nove patriote".Piscu teksta svaka cast, napokon i jedan dobar tekst u srpskim novinama.

Miodrag Bumbic

12.03.2011. 22:27

Hrabra Milunka, nje cemo se uvek secati, a ko se seca tih cinovnika koji su je ponizavali!!!

marko

29.06.2011. 03:16

@Miodrag Bumbic - kako god..nje ce se narod uvek secati vise nego onih koje je najvise zaduzila....

vladebl

13.03.2011. 07:32

Svi nas vše cijene nego mi sami sebe , a onda nam je neko drugi kriv jer je ovako ili onako ... :-(

Кривоторбић

13.03.2011. 09:43

Нека је вечна слава и хвала великом јунаку! Њен пример треба да буде водиља нашој деци.За нас је изгледа већ касно?!

Nina

02.07.2015. 20:47

@Кривоторбић - Zasto da je ponizavamo i da je zovemo 'junakinja', kao 'uciteljica' ili 'ministarka'? One je bre hrabri junak!

Filip

13.03.2011. 11:31

Zahvaljujući ovakvim ljudima jedna zemlja stiče reputaciju i ugled, a ovi kraljevi maršali i predsednici danas iz petnih žila gledaju samo kako da ih zakopaju što dalje kako bi oni na neki jadan način došli do izražaja.

sinisa

13.03.2011. 11:32

Od drzave dobila stan?Zar zli komunisti da joj daju penziju i stan,pa cakda je sahrane kao heroinu?

Milena

13.03.2011. 11:38

Sram da bude kralja Aleksandra Karadjordjvica, i zbog Milunke Savic ali i zbog vojvode Zivojina Misica i mnogih drugih nasih heroja iz Prvog svetskog rata koje je ponizavao. Pa videli smo i u filmu "Montevideo" kako nije hteo da da novac za nasu reprezentaciju da putuje na svetsko prvenstvo u Montevideu zato sto nisu hteli u njoj da ucestvuju Hrvati. On je ziveo i vladao samo za Hrvate a oni su mu dosli glave. Tako to biva.

Cile

24.02.2012. 06:40

@Milena - Što da ga bude sram zbog Vojvode Mišića? Pa oni su bili u OK odnosima. Mišić se na žalost rano razboleo pa nije imao prilike da uživa u penziji. Milunka je kao što se vidi iz priloženog bila skromna žena i nije se otimala za ordenje i počasti. Taj podatak iz filma Montevideo Bog te video treba proveriti. Priča se i piše svašta, verujte. Evo, na vikipediji stoji da je 10 meseci bila u logoru a to nije istina. Kralj Aleksandar je prevaren od strane Hrvata, kao i mnogi drugi Srbi.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 17:49

@Milena - Milena, Malo je reci 'da bude sram Aleksandra Karadjordjevica.' Tu se vidi taj dupli, prikriveni, odnos prema svojima, pogotovu, onih boljih. Milunka je morala, odmah, postati, Predsednik vlade.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 17:53

@Milena - @Cile Nije kralj Aleksandar prevaren od strane hrvata, prevario je on sam, svog dedu. Kad se diskutuje, onda moraju stvarne cinjenice uzimati u obzir. Kako je mogao dati stanove, sve privilegije 1200 i nesto slovenaca, a nije nista Milunki Savic. Kralj Aleksandar Karadjordjevic je od poltronske linije srba, jako povodljiv.

Vito Raski

14.03.2011. 05:06

Srbija, ili bolje reci, samo po neko, ko procita ovakve clanke, o nasim velikim, ne pokolebljivim a iznad svega nenadmasnim zaljubljenicima svoje zemlje, za koju su krv svoju prolivali, a mnogi i zivote dali, setimo se s vremena na vreme. Dok drugi narodi gaje svoje osecaje, i u svim prilikama isticu hrabrost njihovih heroja i heroina, mi se setimo, samo, kao ovom prilokom, za koju zahvaljujemo Marku Lopusini koji je iz krajeva odakle i nasa heroina Milunka Savić. Hvala i njemu i "Novostima."

rebro

23.03.2011. 14:48

Kada su Francuzi 1945.godine odlikovali Milunku Savic, na citavoj planeti Zemlji, 7 MILIONA vojnika je stajalo u stavu mirno i pozdravljalo heroja.A od drzave je dobila metlu, cetku i kofu.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 17:46

@rebro - @rebroDa, to je to, nase prokletstvo, zavist sitnotrgovacka, zavist sitnih ljudi. Zato smo ovde, gde smo.

nesko

29.11.2011. 00:14

i pored svega sto je prezivela u zivotu ,toliko ranjavanja i svega ostalog, bog joj je dao da dozivi duboku starost. bila je veliki covek ali u pogresnoj drzavi!

jabla

24.10.2012. 18:11

Moram da dodam jednu ispravku na tekst, pre neki dan je bila emisija Kvadratura kruga posvecena Milunki, nazalost ona nije sahranjena u Aleji velika i sahranjena je bez ikakvih pocasti.

Miroslav Zivkovic

25.11.2017. 13:07

@jabla - Ja sam licno pokrenuo akciju i 10.novembra 2013 je prebacena u aleju velikana gde joj je i mesto.

Beograd98

18.04.2018. 15:41

Sve dok bude bilo anglofila,rusofila i slicniih u nasem narodu, nikad se nece postovati domaci velikani poput Milunke Savic. Uzas, kakvi smo mi izdajnicki narod!