Атомска бања спојила пријатељице

В. ИЛИЋ

17. 02. 2011. у 20:58

После 20 година у Трепчи заједно две Рускиње, Олга Филипов (44) и Галина Ћубарева (45). Из САД где живи Олга дошла по другарицу да је води на лечење у Србију

ЧАЧАК - Обе су рођене у некадашњем Совјетском савезу. Олга Филипов (44) у Москви, а Галина Ћубарева (45) у Кијеву. Заједно су завршиле школу у немачком граду Елтенбургу, где су им очеви радили, дуго времена након Другог светског рата. По повратку у родне крајеве животни путеви су им се разишли. Олга је отишла у Америку, у Чикаго, а Галина је остала у Украјини. Двадесет година касније поново су се среле - у Атомској бањи Горња Трепча, надомак Чачка.

- Биле смо нераздвојне другарице још у школи, а то се касније развило у велико пријатељство - испричала нам је Олга. - Када сам отишла у Америку остале смо у контакту, али живот, посао... Нисам се враћала у Русију, нити више видела Галину.

ПОРОДИЦЕ НАС две имамо и своје породице. Обе имамо по ћерку. Вршњакиње су. Имају по 24 године, а ја сам усвојила и дечака из Сибира, сада му је седам година. И то су велике обавезе... Зато тако дуго нисам путовала у Русији, каже Олга.

Али пријатељство је јаче од даљине. Када је пре десет година Олга чула да је Галина оболела од мултиплекс склерозе почела је да се распитује на све стране и да трага за леком. Недавно јој се јавила пријатељица из Сан Дијега, која јој је испричала за лековитост бање Горња Трепча. Није часила ни часа, спаковала је кофере, авионом до Кијева, по Галину, па у Србију. Право у Атомску бању.Ту су се среле после двадесет година.

- Она је моја најбоља пријатељица. Ја је волим и сада сам јој била потребна - казала нам је Олга. - Оставила сам све на месец дана. И, ево нас овде, поново скупа, 20 година касније, на хиљаде километара удаљене од својих домова. У овој дивној природи, са дивним људима и са водом од које се осећате као поново рођени.

Галина прво није могла да поверује да је Олга спремна на такав корак и да ће доћи по њу и одвести је у Атомску бању, можда једини спас за њену болест.

- Била сам уплашена. Причала сам да је то немогуће. Страх ме је било лета авионом, дугог пута... Али, све је прошло лако. Уз мене је била моја Олга. Моја пријатељица из детињства - уз осмех прича Галина.

Прошлог викенда вратиле су се кући. Свака својој. Чекају неко време да виде како ће реаговати Галина на ”атомску” воду. Ако буде добро, ето их опет. Обећале су једна другој. Две пријатељице, које су још у школској клупи обећале: заувек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

makomikos

19.02.2011. 22:23

Mislim šta reći,ne vidim ništa značajno u ovom tekstu... Opet indirektna reklama za ovu banju....Zne se ko stoji iza ovoga...