Нови Сад: Изложба одликовања поводом Сретења

Р. ДРАГОВИЋ

11. 02. 2011. у 21:01

Нови Сад: Изложба одликовања поводом Сретења
Непроцењива збирка одликовања, одличја кнежевине и краљевине Србије, из Војног музеја у Новом Саду биће изложена први пут

ЗЛАТНИ ланчић са минијатурама одликовања Милутина Гарашанина, Карађорђева звезда војводе Живојина Мишића, ордени и медаље којима се дичио кнез Арсен Карађорђевић - само су део драгоцене збирке Војног музеја у Београду. Ова и још готово стотину других одликовања биће представљена на изложби, која ће се под покровитељством Владе одржати у галерији Матице српске у Новом Саду поводом Сретења - Дана Србије.

У част дана када је рођена модерна српска држава, кроз тешка, челиком окована, врата депоа музеја на Калемегдану пут Новог Сада кренуће готово непроцењива збирка ордена и медаља. Под будним оком војне полиције, одликовања кнежевине и краљевине Србије биће први пут представљена широј јавности.

ВОЈНЕ ЗАСТАВЕ ВОЈНИ музеј ће грађанима Србије поводом Сретења представити и збирку пуковских застава српске војске. У галерији Народног музеја у Нишу биће приказана 51 реплика, и једна оригинална застава. Аутентични барјаци чувају се у витринама на Калемегдану, и због осетљивости платна, не износе се. Пуковске заставе састоје се од српске тробојке и извезеног државног грба, док другом страном доминира представа Светог Андреја Првозваног. Девиза извезена на њима је „Са вером у Бога, за краља и отечество“.

- Реч је о високорангираним и изузетно ретким експонатима насталим између друге половине 19. века и Првог светског рата - објашњава Душанка Маричић, аутор изложбе, док у белим чојаним рукавицама показује примерке направљене од најфинијих материјала - емајла, сребра, племенитих метала... - Одликовања се чувају у депоу Војног музеја и веома ретко се излажу.

Изложба у Новом Саду, која ће бити отворена у понедељак, биће права посластица за заљубљенике у историју, уметност и нумизматику. То се посебно односи на Гарашанинове минијатуре, које се сврставају у сам врх примењене уметности тога времена. Уместо великог броја ордена и медаља на грудима, дипломата са стилом, носио је њихове умањене верзије на елегантном златном ланчићу.

Готово ексклузивно, на изложби ће бити представљена одликовања која скоро да нису излазила на светлост дана. Међу њима нарочито место, чак и у светским круговима, заузима Орден белог орла. Ово одличје установила је династија Обреновића, а додељивали су га и Карађорђевићи. Монограм владара, представу орла, звезду и ленту овог одликовања педантно су украшавали најбољи бечки мајстори.

- Врхунска је и израда Гарашаниновог Таковског крста. Реч је о првом српском ордену установљеном у знак сећања на Други српски устанак - објашњава Маричићева. - Слично, као спомен на Први устанак основана је Карађорђева звезда.

По лепоти, материјалу и мајсторској изради издваја се и Ореден светог Саве. Стручњаци напомињу да је због сложености портрета светитеља на њему готово сваки примерак овог ордена својеврсни – уникат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)