НИШ - Димитрије Митровић (11) проговорио је енглески са три године и данас практично прича само тај језик. Породица Митровић је потражила помоћ од стручњака са Филозофског факултета у Нишу и тренутно моле за сваку врсту подршке у Србији. Водили су га, наравно, и код логопеда. Димитрије већ има проблема са савладавањем лекција које природно, у петом разреду основне школе, изискују знање матерњег, српског језика.

СТРУЧНЈАЦИ: ФАСЦИНАНТНО НА департману за англистику Филозофског факултета у Нишу кажу да је фасцинантно како је Димитрије успео да из ограничене изложености енглеском језику савлада тај језик као да му је матерњи. - Са Димитријем сам разговарала цео сат - каже за "Новости" др Татјана Пауновић са Одсека за лингвистику.
- Билингвизам је флексибилна категорија. Тако обично деца која живе у иностранству употребу страног, односно српског језика везују за ситуације. Када, на пример, говоре о рачунарима, служе се енглеским језиком. Чињеница је да га је усвојио мимо система образовања, што говори да је талентован.


Билингвална деца нису неуобичајена код Срба у дијаспори или у мешовитим браковима. Међутим, код Митровићевих нико не говори енглески језик, осим Димитријеве старије сестре Петре, која је четврти разред гимназије. Она, међутим, поседује солидно знање школског енглеског језика, док њен млађи брат прича користећи напредни енглески језик, савршено акцентујући сваку реч, односно слог. Димитрије у разговору слаже времена и користи кондиционале, што је странцима изузетно тешко.


- Први пут смо приметили да говори енглески језик када је имао три године - сведочи за "Новости" мајка Драгана. - Када је напунио пет година, пријатељима и нама 20 минута је препричавао на савршеном енглеском језику "Хари Потера". Он енглески језик у школи учи од првог разреда, али је већ тада далеко одмакао. Избегава да прича српски језик, јер се природније и боље осећа и изражава на енглеском језику.


Димитрије је у међувремену уписао приватну школу енглеског језика, где се додатно усавршава. Филмове гледа без титла, а чита књиге написане на енглеском. Када говори на српском, нема довољно ваздуха да заврши реченицу. Највише проблема задају му слова ч, ћ, ж, ш.


- Почео сам да учим британски акценат - прича Димитрије. -Тренутно учим неке ствари које не могу у основној школи. Увек сањам на енглеском језику и много боље пишем на овом језику.


Мали Димитрије почео је да учи и италијански језик и одлично му иде. Има мачку Елис и пса, кога је назвао Мили. Омиљени му је град Лос Анђелес. Волео би да тамо живи и снима пилот-серију о дечаку који има моћ да путује у будућност. Док се не домогне Калифорније, његови укућани траже стручну помоћ у Србији, како би се Димитрију помогло да се што боље образује у његовој природнијој средини и на матерњем језику.