Рајсове опомене Србима

Владимир МАТЕВСКИ

07. 08. 2010. у 20:59

Рајсове опомене Србима
У недељу је годишњица смрти швајцарског криминолога и солунског борца. Повлачио се и преко Албаније. У Женеви одшколовао више од 300 српске сирочади

НАРОД вам је родољубив. Не знам ни за један народ у којем легендарни национални јунаци толико живе у народној души као код вас. Народ вам је демократичан, и то заиста демократичан, а не на начин политичара. Међу вашим људима човек се цени онолико колико је човек, а не по ономе што су од њега учинили одело и титуле. Народ вам је поносан, али не и охол. Најзад, ви сте бистар народ, један од најбистријих које сам за живота видео.

Овако је о Србима говорио криминолог Рудолф Арчибалд Рајс, рођени Немац, који је приврженост и љубав према Србима доказао на најтежи могући начин. Рођен је 8. јула 1875, а умро 8. августа 1929. године. Положај доцента и богатог наследника на Универзитету у Лозани мењао је за место добровољца Моравске довизије која се повлачила преко Албаније и, касније, пробијала Солунски фронт.

БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ

* Нисте велики радници. Често одлажете за сутра, чак и за прекосутра, оно што бисте могли да учините данас. Последица је да се то, често, никада и не уради. Колико сте само личних и, још горе, колико сте губитака по своју земљу поднели због тог олаког дангубљења!

* Шта сте учинили за своје ратне инвалиде? Од свих земаља које су учествовале у рату ваша се најгоре односи према њима. Док неколико стотина ваших бивших министара, саможивих политичких професионалаца, који, у већини случајева, ништа нису учинили за отаджбину, већ обилато напунили джепове, сређује себи исплаћивање „пензија“ које вас коштају небројених милиона, инвалиди вам могу умирати од глади.

 -Да бисте очували патриотизам, култу својих националних јунака додали сте још једно, скоро исто толико делотворно средство. Претворили сте своју религију у народну цркву, боље рећи, у народну традицију. Међутим, ви нисте религиозни. Нисте могли да прихватите Бога какав је у Библији, претворили сте га у вечног и свемоћног главара свог народа. Ако бих могао да у овој области употребим тривијалан израз, радо бих рекао да ваш бог носи оклоп и браду Краљевића Марка, шајкачу вашег ратника са Цера и Јадра, Кајмакчалана и Доброг Поља. Попови вам нису били нити јесу црквени људи, већ ватрени родољуби са свим врлинама и манама вашег народа.

После ужаса Првог светског рата, Рајс је у Женеву одвео и одшколовао 300 српске сирочади. У Прњавору је сазидао спомен-костурницу. Тек недавно, тамо је постављена његова биста.

Као прави пријатељ, Рајс се није либио ни да проговори о српским манама.

- Када стигну до министарског положаја, ваши политичари постају толико охоли да је то скоро смешно. Функционери су вам, по правилу, најгорег квалитета. Они стварају занимање од искоришћавања ваше склоности за страначку политику, па сада имате професионалне политичаре који на томе зарађују за живот. Ма, шта говорим - они згрћу богатство.

Поштоваоци његовог дела окупиће се у недељу испред скромног споменика у Кошутњаку, на дан његове смрти.

- Тестаментом је завештао да му срце почива на Кајмакчалану, да буде са својим друговима, борцима, због којих нас је и заволео. Касније су, 1941, његову урну уништили Бугари не заборављајући како је документовано описао њихове ратне злочине - прича историчар др Драгомир Пауновић. - Рајс је био имућан и врло угледан стручњак. Значајна каријера је била пред њим. По образовању је био хемичар, по професији криминолог. Све је то оставио, жртвовао могућност сјајног посла и удобног монденског живота због нас Срба. Заволео је Србију и нашу ослободилачку борбу са далеко надмоћнијим непријатељем.

Рајс је први упознао свет са злочинима које је направила аустроугарска војска у Мачви и Подрињу према српским цивилима. Згрожен размерама злочина, али и херојством српског војника, Рајс се прогласио за српског добровољца, постајући тиме, како је сам написао, „швајцарски добровољац српске војске, друг величанствених ратника Шумадије, Дунава, Мораве, Тимока и Вардара“.

- Истражујући злочине аустро-угарских трупа, Рајс је одлазио на стратишта, прегледао рањенике, посећивао бомбардована насеља, не одступајући ни за трен од своје заклетве да служи истини и правди. Као ратни репортер објављивао је чланке у тиражним европским часописима о страдању српског народа. Такво ангажовање на страни српске истине довело га је у средиште напада и претњи у земљама Централних сила, па чак и у неутралној Швајцарској - прича др Пауновић.

Рајс се са српском војском повлачио и преко Албаније, али о томе у извештајима није оставио ни трага, са намером да о томе напише књигу. Настављајући посао и на Солунском фронту, неуморно је обилазио српске трупе, одлазио на најопаснија места и слао извештаје.

Завршетак рата није за Рајса значио и крај мисије у Србији. Био је сведок и учесник изградње новог живота у похараној Србији. Ангажовао се у Министарству иностраних послова, Одсеку за документацију ратних злочина, и Министарству унутрашњих дела, где је основао двогодишњу полицијску школу. Тада су, почела, прва разочарања.

- Нјегов ентузијазам није могао да се уклопи у бирократску администрацију. Постао је вештак за фалсификоване новчанице у Народној банци у Београду. Критиковао је понашање политичара према бившим борцима и ратним инвалидима - објашњава саговорник „Новости“.

После готово деценије и по у Србији, саставља политички тестамент под насловом „Чујте, Срби!“ Овај својеврсни апел разочараног Рајса, написан 1. јуна 1928. године, на сопствени захтев могао је да буде објављен тек после његове смрти. Рајсова књига је дуго скривана од јавности, све до пре неколико година. До танчина је разоткрио сву неморалност тадашњих српских политичара и интелигенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Dragana

07.08.2010. 21:09

laka mu zemlja ! Ali uvek primenljiva svaka njegova tako ziva rec! I treba nam novi Rajs da pokaze zlocine pocinjene nad srbima u Hrvatskoj Bosni i Hercegovini i u samoj Srbiji...

vuksa

07.08.2010. 22:51

@Dragana - Ma taj novi Rajs, nam najvise treba da opise ove nase danasnje politicare, e to bi tek bio posao.Na zalost mislim da nepostoje ni novinar, ni novine ni izdavacka kuca koja bi to objavila. Oni bi to mnogo bolje iskoristili za reketiranje.

zarko

08.08.2010. 03:03

@Dragana - ovo sto je covjek napisao u vezi politicara a i samog naroda .....ja 100% upravu,,,,ma ima se vremena....neka mu je laka crna zemlja,,,,pozdrav iz amerike

mircetic

30.05.2012. 23:08

@Dragana - Postovani gospodine vuksa Knjiga koju je napisao gospodin Arcibald Rajs "Srbi cuvajte se samih sebe" nemoze biti aktuelnija nego sto je sada iako je napisana davne 1928 godine, ima je na unternetu treba na Google dati Arcibald Rajs srbi cuvajte se samih sebe i dovoljno je tih 27 strana procitati. i treba to preporucivati dalje jer odslikava nasu stvarnost u srbiji kao da je pisana juce a ne pre skoro sto godina.Pozdrav iz Badena iz Svajcarske drzave ciji je drzavljanin bio Arcibald Rajs. Mirceti

Miodrag Bumbic

07.08.2010. 23:27

Pa on je ziv!!! Posmatra nas i pokusava da nam pomogne a mi lude glave!!!???

sremac

08.08.2010. 07:24

knjiga se zove ,,cujte srbi,cuvajte se sebe"i treba je procitati,jer izgleda kao da je pisana danas.ono sto se u srbiji desavalo tada desava se i sada.jedna ispravka,rodjen je u svajcarskoj.

Mircetic

30.05.2012. 23:00

@sremac - Postovani gospodine Sremac,Rudolph Arcibald Rajs nije rodjen u Svajcarskoj vec u Nemackoj u pokrajini Baden (danasnja pokrajina Baden Würtenberg) ali se skolovao u Svajcarskoj studirao je Hemiju i Kriminalistiku u lozani ,uzeo Svajcarsko Drzavljanstvo kao posmatrac-forenzicar dosao u Srbiju i ratovao u prvom svetskom ratu na strani srbije jer je zavoleo te Ratnike i ostao do kraja zivota u srbiji.pozdrav iz Badena u Svajcarskoj.treba preporucivati ovu knjigu mladjima da je citaju. mircetic

mladen stankovic

08.08.2010. 10:54

Treba mladi narastaji obavezno da procitaju knjigu "CUJTE SRBI" cuvajte se sebe. mozda ce na taj nacin naci put u bolju buducnost jer je Arcibald Rajs iskreno voleo srbe i rekao im veliku istinu o narodu i politicarima.

Srbin Srbinovic

08.08.2018. 23:19

Ljudska gromada iveliki prijatelj Srba ostavio je knjigu Cujte Srbi srpskom narodu koja kao da je juce pisana. Covek nas je u dusu upoznao. Steta sto mu bar neke delove knjige ne uvedu kao obaveznu literaturu u osnovnim i srednjim skolama. Verovatno Ceca ima vise uticaja u vaspitanju nasih narastaja, tuzno,ruzno i zalosno.Inace srce Arcibalda Rajsa je sahranjeno po sopstvenoj zelji na vrhu Kajmakcalana medju njegovim saborcima.