Станица са именом Достојевског

Тањуг

24. 06. 2010. у 14:32

Фреске на зидовима станице означене су као сувише туробне и депримирајуће

МОСКВА - Градске власти у Москви отвариле су једну станицу подземне железнице у Москви која је добила име по чувеном руском писцу Фјодору Михаловичу Достојевском, а чије отварање је претходно било одлагано.

Као разлог одлагања отварања навођено је да постоји опасност да слике на зидовима станице, инспирисане романима Достојевског, могу да "наведу неке кориснике осетљивије природе на самоубиство".

Станица је коначно отворена пре неколико дана, пренели су медији.

Фреске на зидовима станице, означене као сувише туробне и депримирајуће, верне су духу романа Достојевског. Једна од њих представљала је Раскољникова из романа "Злочин и казна" како секиром прети жртвама. Лик из једног другог романа осликан је са оружјем упереним у слепоочницу.

Све те слике које су се у априлу вртеле и на интернету, врло брзо су изазвале велику полемику.

Одговарајући на критике које су долазиле са многих страна, Иван Николајев, аутор зидне декорације станице "Достојевски", изјавио је да никако није могао да наслика сцене плеса пошто тога код Достојевског нема.

На крају је пресудио градоначелник Москве Јуриј Лужков. Велика фреска Достојевског са мрачним погледом сада дочекује кориснике станице која носи његово име.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације