Црногорска амбасада у мојој очевини

Арена 92

13. 04. 2010. у 12:21

Црногорска амбасада у мојој очевини
 Кнез Александар Карађорђевић о тешкој судбини своје породице: Трудим се да у Београд и Србију долазим што чешће, а за те прилике углавном изнајмљујем неки стан или одседам у хотелу.

 Син-првенац кнеза Павла и кнегиње Олге, унук кнеза Арсена - млађег брата краља Петра Првог Ослободиоца - Карађорђев праунук и рођени брат кнегиње Јелисавете, готово читав живот провео је у изгнанству и веж годинама је настањен у Паризу.
- Трудим се да у Београд и Србију долазим што чешће, а за те прилике углавном изнајмљујем неки стан или одседам у хотелу. Не идем у Бели двор и нисам у контакту са млађим рођаком који је тамо узурпирао обе зграде, са комплетном покретном имовином... Да је правде, наследио бих Брдо код Крања и кућу у Ужичкој, у којој је данас амбасада Црне Горе... Од реституције очекујем правичну надокнаду за све - каже кнез Александар.

Цео текст можете прочитати у најновијем броју Арене 92

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

geronimo

13.04.2010. 15:58

E još da reče: A sve su to moji preci u znoju lica svog mukotrpno zaradili.....I čije su to bogatstvo krckali u tim inostranstvima ???? Kad znaju da traže bio bi red i da vrate ono što smotaše pri bežaniji pred Švabama!!

VLADAN

13.04.2010. 17:02

geronimo ; otkud imaju vise prava Crnogorci da koriste nesto sto mije njihovo od nekog ciji su se preci borili i oslobodili zemlju da mozes ti i tvoja deca mirno da zive.Koliko znam crnogorska ambasada duguje grdne pere za tu vilu a covek kad dodje u svoju domovinu za koju su njegovi preci krv prolivali mora da iznajmljuje stan privatno. Bas smo neka cudna zemlja !

geronimo

13.04.2010. 19:50

Istorija je samo jedna, a ona nešto ne navodi koji su to njegovi preci ginuli od tuđina. Više od naše ruke. I ne postavlja se pita nje ko ima veće pravo neko ko uopšte ima pravo. Koliko znam ginuli su moji preci, običan svet seljaka i radnika. Gospoda jok, ili vrlo retko. Vladane-ratniče... A što se tiče Crne Gore , moj stav je da im treba dati da biraju; Ili ambasada u Beogradu ili u Prištini, dve u Srbiji ne mogu imati.

sara

13.04.2010. 23:07

Tu crnogorsku ambasadu treba sto pre da se preseli bilo gde na drugo mesto i da se ta kuca da vlasniku a to se zna ko je.

despot

13.04.2010. 23:10

ovo je cista sramota da se ovako postupa sa potomcima slavnog karadjordja .njima mora biti vracena njihova dedovina 100% i to naturalno a ovi iz milove ambasade napolje i samo njihovo bitisanje u njoj je cista provokacija.za nauk bilo koja ideologija ne moze biti pokrice za pljacku kao sto su radili titovi u ime naroda pa upad u tudju imovinu i otimacinu to je aut .

zinat +

14.04.2010. 08:21

Imaju Crnogorci pravo na dio imovine, vazda su se orodili brakom gedje i djetici, cija li je zorka? i od kojeg plemena? ako ne dicnoga Nikole krala crnegore .Ja sam licno protiv da se ista vraca onima ko nije rodjen u srbiji, a poteze neko pravo na babovinu i djedovinu, i jos neznaju dobro ni srpski da zbore , neki japanci bolje pricaju srpski negoli clanovi dinastije Karadjordjevic, ( cast jedino Kralju PETRU l) ostali su bili ko i ovi nasi danasnji politicari, i nikada srpski narod nije imo koristi od njih vec gomilu stete. Dinastija karadjordjevica je kriva za staru onoliku jugoslaviju, za dolazak tita i komunjara na vlast, i za danasnje nedace je kriva, jer su dali svim srpskim politicarima los primjer vladanja, i zato nema nista, u englesku tamo vam je mjesto. Daleko vam lepa kuca, tamo negde daleko, gde vam je bilo lepo citavih 70godina.

Stojan

14.04.2010. 11:16

Naši neće još dugo,ili nikada usvojiti zakono restituciji. Ali,nema ulaska u EU dok se ne donese zakon i izvrši restitucija.Živela Srbija.

m

15.04.2010. 17:06

Moze li neko da mi objasni sta on zeli da kaze sa "usurpirao"? Da li mozda hoce da kaze da on na njih ima vise prava? I sto se tice imovine, trba se preispitati koliko te imovine je zapravo njihovo, a koliko im je jednostavno dato na upotrebu. Lepo je videti kako su 'slozni', a rasprave poput ove ('usurpirao') se trebaju voditi iza zatvorenih vrata, nije ih lepo videti. I slazem sa 'zinat +'-om, vi ste pobegli i ostavili zemlju na milosti okupatora. Shvatam to sto je bilo potrebno pobeci iz zemlje (jer je kralj bio vrlo mlad), ali u isto vreme ne mogu da shvatim to sto je sva vlada izbegla. A sto se tice drzavnog blag, nije mi jasno otkud ste imali pravo da ga trosite.

Jovan

16.04.2010. 12:21

Zna se dobro sto je ucinio knez Pavle. Pristupio trojnom paktu i pobego. Narod nije nikad ni voleo. To je i sam rekao.

bosko

17.04.2010. 17:21

To samo u Srbiji jos moze, da neko koristi tudju kucu gratis, uziva gostoprimvstvo a pritom zajedno sa kosovskom vladom radi protiv te iste drzave . Crnogorci dje vam je obraz.

danica

12.05.2016. 17:46

Mislim da knez Aleksandar Karađorđević treba da bude sahranjen kako dolikuje, uz najviše državne počasti, da Srbija zaista pokaže da je normalna država. Što se restitucije tiče, ono što je pripadalo knezu Pavlu, treba da naslede njegovi potomci i takav je red u civilizovanim društvima. U zdravlje!