Патња за оцем и његовим делом

Виолета ТАЛОВИЋ

16. 12. 2009. у 20:58

Патња за оцем 
и његовим делом
 Сећања кћерке Татјане на оца Драгишу Васића, који је недавно рехабилитован. Олакшање је што сам коначно дочекала правду, каже Татјана. Био је занет идејом препорода Србије

 ВЕСТ о рехабилитацији свог оца, Драгише Васића, Татјана Васић-Јанићијевић дочекала је, каже, са олакшањем. Знала је да ће правда стићи, али није веровала да ће за то бити потребно пола века. Толико је трајала и њена упорна борба да са имена познатог академика, књижевника и адвоката, човека који је окупљао српску интелектуалну елиту, скине атрибут народног непријатеља.
Иако су јој 84 године, Татјана хронолошки ређа слике које су јој, у рату и слободи, као кћерки издајника, творца Равногорског покрета и најближег сарадника Драже Михајловића стрељаног 1945. године, бојиле детињство и одрастање. У свом дому у Ресавској улици у Београду, пензионисана правница чува успомене и тек неколико предмета који је сећају на оца. Рехабилитација за њу значи пре свега "одмрзавање леда са залеђених корица очевог књижевног дела".
- Захвална сам свим људима који су ми помогли да се његово стваралаштво, грубо ишчупано из српске књижевности, прећуткивано и потискивано у заборав, врати са достојанством на место које му припада - каже Татјана.
- Плашила сам се да ли ћу жива дочекати правду.
Оца се сећа као принципијелног и честитог, с високим моралним начелима. Говорио јој је да је истина "чистина" по којој треба усправно ходати. Био је духовит, волео је префињен француски хумор и филозофију.
- Био је занет идејом препорода Србије - каже Татјана. - У време стварања Бановине Хрватске, сматрао је да ће српски летаргичан дух поклекнути и да у њему треба пробудити националну идеју. Није био великосрбин већ се залагао за јаку Србију као предуслов јаке Југославије. С таквом амбицијом ушао је у Други светски рат у униформи мајора.
Ратнику и победнику са Солунског фронта није било лако да прихвати пораз који је дошао с првим данима рата. С Младеном Жујовићем побегао је у Горњу Трепчу, одакле се на позив Драже Михаиловића обрео на Равној гори. Никада се више није вратио у Београд.
- С мајком Наташом побегла сам у Горњи Милановац - сећа се Татјана.
- Немачка казнена експедиција запалила је готово цео град, па и нашу кућу. Морале смо назад, две баке на воловским колима, а мама и ја пешке, без ичега, у Београд. Убрзо су нас Немци ухапсили и привели у логор на Бањицу. Било нас је 80 у чувеној "соби талаца".
Дружила се, каже, са ћерком комунисте. У логору су биле жена и ћерке Драже Михаиловића. Ни глад, ни зима нису је болели као малтретирања управника Бањице, Вујковића, који јој је сваки пут претио "мртвим оцем". - Дуго нисмо знали шта је са татом - каже Татјана. - Када смо после шест месеци пуштене из логора, добиле смо лажне исправе и побегле у село. Са оцем смо се неколико пута среле на Равној гори, а последњи пут у јесен 1944. године у Ивањици. Молила сам га да ме поведе у Босну... Плакале смо дуго мама и ја.
За очеву смрт сазнала је са преноса суђења Дражи Михаиловићу.
- Помислила сам да је боље што није жив, јер достојанствен какав је био не би поднео хапшење, затвор и малтретирање - каже.
- После рата, сва имовина нам је конфискована, а ја сам као ћерка народног непријатеља дуго тражила посао. У нашу кућу у Краља Милутина 9 уселила се жена народног хероја.
Татјана је, каже, највише патила за очевим књигама које су гореле на ломачи заборава.
Генерације су остале ускраћене за дело модерног приповедача који је, што се мало зна, био и правни заступник народа.
У књизи "Карактер и менталитет једног поколења", говорећи о Србима као продуховљеном и питомом народу кога су историјске прилике терале да се брани, Васић је заправо одговорио оптужбама француског психолога Ле Бона који је о Србима писао као о крвожеднима и ратоборним.

ТУМАЧ ДУШЕ
ЗАЛЈУБЛЈЕН у свој народ мој отац прошао је све српске ломове и недаће и упознао душу, муке и потребе обичног човека и о њима писао не као неутрални посматрач већ као искрени саучесник - каже Татјана Васић-Јанићијевић. - Нјегов блиски пријатељ Младен Жујовић написао је да се о оцу не може говорити независно од догађаја из националног и политичког живота који су се одиграли у његово време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Bozidar Cosovic Javorski

17.12.2009. 07:34

"Papir trpi sve"....Ali i to je mali korak ka velikom putu istine i slobode! - Ne pristaju na to komunisti i njihovi sinovi i unuci drage volje...Vec zato sto moraju. Nemoze se u EVROPU sa komunistickim simbolima. Nemoze se biti pristallica evropskih vrednosti a zalagati se za diktaturu i totalizam...Nemoze se u Evropu do evropskih fondova para...eeeeee (tu je poenta) to je ono sto ih tera da na to pristaju...da rehabilituju one kojima su njihovi ocevi i dedovi otimali kuce stanove, prodavnice. Da rehabilituju one koje su njihovi ocevi ubijali, satirali, prikrivali gobna mesta, mrzeli svih ovih 65 god. Proterivali, proganjali im potomstvo.... - Komunisti i njihovi sinovi i unuci ce pristati na sve samo ne na vracanje imovine i ekonomskom obestécenju onih kojima je naneta strahovita nepravda. Koliko moralna, psihicka, fizicka i na kraju ekonomska... - Zato budite svesni sve dok im ne ztreba para nece se dogoditi nista...2sve je isto samo njega nema" To je nama nasa borba dala !

paja pajić

17.12.2009. 08:58

stvari se izgleda u srba ponavljaju..tako da jue izgleda navika ..sve svoje proterati pri promeni sistema vlasti...sve me ove stvari potsećaju na režiju one skorašnje...sudbine porodice milošević...hapšenja proterivanje i onda posle opet rehabilitacija i proglašenje olakšanja....bojim se da je to u genima srba da to rade......pa videćemo

Branka

17.12.2009. 09:21

Nemam reci da iskazem svoj gnev kako se ova drzava Srbija ponasala prema svojoj eliti. I danas se tako ponasa. U ustanovi gde ja radim ne smete da pomenete ime ni Dragise Vasica, ni Dragise Cvetkovica, ni Slobodana Jovanovica, a od Draze ni "D" ne sme da vam padne na pamet. Cak i kada je bila sahrana patrijarha Pavla receno nam je da ta preporuka Vlade ne vazi za nas zaposlene u drzavnoj upravi, sef mi je rekao doslovce: "Ma kakav Pavle, sedite tu, nemate potrebe da idete na sahranu". A ovamo obrazovali neku komisiju za potragu za mestom gde je sahranjen Draza Mihailovic i od toga prave nevidjenu farsu, a evo koliko ima da je podnet zahtev za njegovu rehabilitaciju i ne pada im na pamet da ga rehabilituju. A Draza je priznari antifasista i od strane SAD, i od strane Engleske, a o Francuskoj i da ne govorimo. Pa De Gol nije hteo da primi Broza niti da sa njim ima bilo kakav kontakt zato sto je ovaj streljao Drazu. Cuvamo Kucu cveca kao zenicu oka svog, pa eto i to je razlog zasto prolazimo kroz ovu golgotu, jer onaj Gore ipak sve vidi.

drago

17.12.2009. 09:41

Jedan moj dalji rodjak , bio je sa Dragisom Vasicem i pre dvadesetak godina pricao mi je o Dragisi sve najbolje . Ja sam tada prvi put cuo za Dragisu Vasica . Taj moj Rodjak nije doziveo rehabilitaciju .

djole

17.12.2009. 12:55

Rehabilitacija bilo kojeg cetnika je glupost koja moze kostati srbiju i vise od ovoga sto placamo sada za ratove u bivsoj jugi.To pitanje je davno reseno,cetnici su suradnici fasista i kao takvi zasluzuju prezir i zaborav.Rehabilitacije ce proizvesti nove polemike i svadje fasista(cetnickih unuka i dece)sa ostalima normalnim ljudima srbije.Toliko su zlocina napravili da je smesno bilo kakvo pomilovanje.Imali smo skoro feljton o oslobodjenju beograda,gde su tada bili ti heroji,imali su i tada sansu da se prikljuce antifasistima,ali su oni cekali svoju sansu i oporavak nemacke.Nazalost(njihovu) nisu uspeli.

Ratko

17.12.2009. 13:38

Istorijska nauka je dokazala da je istorijska uloga generala Mihailovica bila pozitivna. Apsurdno bi bilo to dovoditi u pitanje. To jos uvek ne mogu da razumeju osobe indoktrinirane komunistickom ideologijom, oni koji su naseli na visedecenijsku propagandu pa se tesko trezne, kao i oni zadojeni srbomrznjom (npr. Hrvati koji hoce i sebe i druge da ubede: ako smo mi imali Pavelica, morali su ga imati i Srbi). Medjutim, sa istinom i istorijskom pravdom ce morati da se suoce svi. Rehabilitacija Dragise Vasica je samo deo tog procesa. Glavno tek sledi!

Marko

17.12.2009. 13:42

@Djole Vidim da ste se potrudili da izgledate uverljivo u svom napadu na antifasisticki Cetnicki pokret ali nesto vas je odalo. Cetnici su priznata i odlikovana antifasisticka i antikomunisticka vojska tako da nisu u istoriju ( osim u hrvatskoj i SFRJ) ubelezeni kao saradnici Nemaca a jos manje kao " sUradniciI" kako vi kazete. Tvrdite da ce i Srbija da trpi zbog rehabilitacije casnih oficira Ravnogorskog pokreta? Mozda do vas nije stigao podatak da su nedavno americka Garda i ambasada USA u Srbiji, poslale svoje delegacije na pomen Ravnogorcima u Pranjanima? A niste culi ni da EU kao jedan od uslova postavlja i obestecenje zrtava komunistickog terora kao i istragu o zlocinima komunista? Sada znate pa se nadam da cete ubuduce biti objektivniji u svojim komentarima, iako vam se to ne svidja, Prijatno

Milica NS

17.12.2009. 14:16

Ko nije pročitao neka pročita "Čujte Srbi" od Dr. Rudolfa Arčibalda Rajsa. Prvo ćete se zapitati, pa da li je moguće da to nije sada napisano pre koju godinu, a ne onda kada je zapravo napisano. Neko sa strane, uz to i posebno inteligentan je uspeo sve vrlo lepo da opiše. Preporučujem knjigu. Mnogo šta postaje jasnije!

milena

17.12.2009. 18:44

Sve sto radi prokomunisticka vlast je licemerno te i ove rehabilitacije.To sve ima svoje razloge:ili su naterani od Evrope ili je nesto drugo u pozadini. Sumnjam da je bilo sta sto dolazi od njih iskreno. Da nije nekog Doleta ne bih znala da se gradani dele na normalne i nenormalne. Cinjenica je da su u cetnicima bili ljudi iz poznatih porodica,uglavnom intelektualci kao i sam Draza ,koji je bio na Sorboni i verovatno je drugacije razmisljao od ovih sto su bitisali samo po sumama i gorama ,a nakon rata u otetim vilama na Dedinju. Pravda mora pobediti kad-tad a istina se na kraju uvek sazna!

stari doktor

17.12.2009. 20:05

Interesuje me bas da li ce posle rehabilitacije ovoga cestitog spskog oficira sa Kolubare i Solunskog fronta, velikog drustvenog i socijalnog pisca, uslediti i povratak njegove kuce u Kralja Milutina 9 njegovoj jos zivoj cerki, ili ce ostatgi u posedu osoba koje su je, verovatno, kupile za 50-100 maraka?

drago

18.12.2009. 10:07

A bilo bi dobro ako postoji neki sacuvan rukopis da se objavi pa da nas narod procita i nesto pametno , nesto iz glave pravog intelektualca , a ne Veliki brat i ostale Srbocidne idiotarije .

blago nama...

18.12.2009. 17:19

Malo po malo pa neka nova "rehabilitacija " ! Umesto da se bavimo u ovom vremenu daleko vaznijim problemima mi se stalno vracamo na cetnike i partizane ! Pa dokle bre vise ? Sta ovaj jadan narod sad ima od tih rehabilitacija ? Familije od rehabilitovanih ce mozda dobiti povracaj imovine od tih svojih predaka a sta ostaje ovom narodu koji je tako grlat kad se pomenu ta dva "suprodstavljena tabora " ? Sad se neki raduju sto ce amerikanci obici ravnu goru , te sto nam EU postavlja opet neke nove uslove tj. da se isplati ratna odsteta cetnicima , i sta sve jos, samo Srbija propada , neradnika i badavdzija kolko hoces pa narod valjda iz dosade samo ceka neki povod da se zavadi ! Neko stalno i uporno baca kost razdora medju Srbima...

ona

20.12.2009. 20:16

Vrlo je lepo da neko dozivi da se jasno i glasno kaze da neko nije za nesto kriv, odnosno da je rehabilitovan. Sada se postavlja pitanje povratka imovine. Svaka cast postenim bigatasima iz Kraljevine Jugoslavije, ali, dali su svi posteno zaradili tolika bogatstva? Danas imamo nebrojeno zalbi obicnog coveka, radnika, koji se zale na svoje poslodavce, da ih pre svega neplacaju, da su plate male, da im neuplacuju raznorazne doprinose, pa se to postavlja kao broblem u danasnjoj , nasoj , demokratiji, odnosno kapitalizmu.Sad pitam dali su i ti bogatasi posteno zaradili veliko bogatstvo, posto, na nacin kako su ga zaradili nema ko da se zali. Ipak su oni skinuli dosta sa ledja njihovih radnika, a sad da se vrati, mozda, neposteno stecena imovina, koja cinjenica postoji, komunisti je nisu pojeli, samo su je podelili narodu, nekazem, uzeli i sebi, zasto da ne.. Sta je tu pravda, ili je pojeo vuk magarca, mnogo toga se radi stihijski.