РАНјЕНИ орлић није дочекао пролеће. Чупаво четворомесечно младунче орла змијара, којег су прошле недеље на Вршачким планинама у десно крило устрелили бахати ловци, угинуло је у петак, недељу дана после операције, и поред великог напора стручњака Ветеринарског факултета и београдског Фонда за заштиту птица грабљивица. У кавезу надомак Панчевачког моста - уместо са својом породицом у Африци - провео је последње дане.

- Орао, једноставно, није издржао дугачку и компликовану операцију. Изгубио је много крви, а уз то је рањен провео два дана, пре него што су га пронашли чланови Природњачког друштва „Геа“ и довели га у Београд - жали и др Саша Маринковић, први човек Фонда за заштиту птица грабљивица, за најмлађим становником импровизованог прихватилишта. - Ово треба да буде подстицај да се што пре направи Центар за прихват у Београду, како би све пронађене птице биле довожене овде, али и да се пронађе ко је крив за смрт овог орла.
Прве прогнозе, после операције коју је обавио др Југослав Васић са Ветеринарског факултета, биле су оптимистичне. Иако крила сломљеног на два места, жутооко младунче стало је на ноге само дан после тоталне анестезије, и питомо узимао храну из руку запослених у Фонду. Већ су у овој организацији правили планове да га врате на брег изнад Вршца. Бол и исцрпљеност, ипак, били су јачи.
Према речима Миливоја Вучановића, орнитолога аматера и ренджера на Вршачким планинама, који је и довео орла у Београд, ово младунче представљало је пола популације угрожене врсте орла змијара у Војводини, која је огољена и није подобно станиште за њих.
- Орао змијар годишње положи само једно јаје, а он је био тек једно од два младунца која су се на Вршачким планинама излегла ове године. Јер, овде лето проведу тек два или три пара - наводи Вучановић. - Практично, један хитац уништио је пола потомства врсте која је, као природна реткост, под заштитом државе. У Србији има мање од 50 парова орла змијара.

АМАТЕРИ
И ПРЕ осам година, такође на Вршачким планинама, убијен је један мужјак ове лепе, необичне птице која се храни рептилима. А да ствар буде још трагичнија, ови орлови не лове се као трофеји: њих простреле ловци-аматери који не умеју да их разликују од других птица.