Оптужница за ћутање

Ђ. ВУКМИРОВИЋ

четвртак, 23. 07. 2009. у 20:15

Оптужница за ћутање
Рушење стапарског гробља повод за нову књигу Мирослава Јосића Вишњића, чијом продајом помаже обнову гробља. Писац огорчен муком који је пратио злочин и неоткривање починилаца

НАМЕРЕН да, онолико колико то могу реч и слика, убрза откривање рушитеља 713 споменика на Православном гробљу у Стапару, односно помогне њихову обнову, један од највећих савремених српских писаца Мирослав Јосић Вишњић, и сам родом Стапарац, штампао је ових дана књигу “Оптужујем”.
- Желео сам да, још једном, скренем пажњу јавности на ћутање највиших државних и покрајинских званичника, као и великодостојника епархије бачке, због вандализовања гробља на којем су ми сви преци. И на спорост полиције која, то је мој утисак, а нисам усамљен, оне који су то починили као да тражи с намером да их никада не приведе судијама - објашњава он разлоге за објављивање књиге поменутог наслова.
Поред опорог дневника који је водио од тренутка када је, 1. јуна, сазнао шта се, претходне ноћи, десило на гробљу на којем су порушени или поломљени споменици готово свих његових предака, Јосић Вишњић је у књизи невеликог обима, али велике поруке, објавио и протесно писмо којим се, поводом злочина на стапарском гробљу, огласило седамдесетак истакнутих српских интелектуалаца.
- И мојим Стапарцима, и мени значи сазнање да је неко уз нас. Нешто се, чини се, ипак мало покренуло, али на откривању вандала мора да се ради брже и озбиљније - каже свакако најпознатији Стапарац у 257 година дугој историји тог бачког места.
Јосић Вишњић је књигу штампао у 500 примерака, цена јој је 200 динара, а сав приход отићи ће за обнову гробља.
- Није реч о великом новцу, али ће и то бити део жеље да се гробље, у мери у којој је то могуће, врати у пређашње стање - каже он.

ИСТИНА У УТОРАК
ОПШТИНСКИ јавни тужилац у Сомбору Богдан Јовановић најавио је у изјави за наш лист да би у наредни уторак, најзад, могло да се сазна ко је порушио споменике на стапарском гробљу.
- Полиција на терену врши још неке провере, у уторак ћемо имати заједнички састанак и после тога највероватније са свим детаљима изаћи у јавност - рекао је Јовановић.

САМО “НОВОСТИ” НИСУ ЋУТАЛЕ
РУШЕНјЕ стапарског гробља је, резигнирано наводи Мирослав Јосић Вишњић у књизи “Оптужујем”, пратио и својеврстан медијски мук. Изузетак су, констатује он, биле само “Вечерње новости”, као и локални недељник “Сомборске новине”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације