Са деде на унука

И. МИЋЕВИЋ

06. 05. 2009. у 20:17

 Слободан Суботић, деда Слободана Хомена, био бранилац у процесу против Драже. Хомен сада члан државне комисије која испитује околности Чичине смрти

 ДРЖАВНА комисија чији је посао испитивање околности смрти Драгољуба - Драже Михаиловића састаје се у четвртак. Један од њених чланова, Слободан Хомен, државни секретар Министарства правде, осим професионално, има разлога да за овај случај буде заинтересован и приватно. Нјегов деда, адвокат Слободан Суботић, био је један од бранилаца на суђењу Дражи Михаиловићу и његовој групи.
- Деду, нажалост, нисам запамтио, јер сам имао три године када је умро - прича Слободан Хомен о деди од кога је наследио и име и адвокатску канцеларију. - Али, наравно, због свих ових околности, осећам и посебну част и одговорност што сам члан комисије која ће истражити околности Михаиловићеве смрти. А посебну одговорност осећам због тога што је мој деда седам година провео по затворима, искључиво због политичких уверења.
Адвоката Суботића комунистичке власти су у два наврата хапсиле, светећи му се тако због учешћа у одбрани "неподобних".
- Главни Дражин адвокат био је др Драгић Јоксимовић. Суботић је учествовао у процесу, али је бранио Бошка Павловића, Милана Гавриловића и Радоја Кнежевића. Он и Драгић Јоксимовић били су ухапшени 1949, јер су их њихове храбре одбране на Дражином процесу трајно легитимисале као непријатеље друштвеног поретка - објашњава мр Срђан Цветковић, сарадник Института за савремену историју, који се бави темом политичке репресије после Другог светског рата. - Други пут му је суђено 1972. године пред Окружним судом у Београду, као председнику Адвокатске коморе Србије. Био је оптужен за непријатељску пропаганду.
Нјегова кривица била је, према наводима из оптужнице, у томе што је у "циљу противуставне промене државног и друштвеног уређења СФРЈ, разбијања братства и јединства народа Југославије и националне равноправности, написима вршио и подстицао непријатељску пропаганду и злонамерно и неистинито приказивао друштвено-политичке прилике у земљи".
Пре рата, Суботић је био политички активан као члан Народне радикалне странке. Учествовао је у априлском рату 1941. године и касније помагао избеглицама које су са свих страна надирале према Београду. Августа 1942. ухапшен је и спроведен у логор на Бањици, а затим у аустријски логор Маутхаузен, у којем је остао до 1945.
- Када је ухапшен 1949, у затвору је провео 15 месеци. Према наводима Драгог Стојадиновића, брата Милана Стојадиновића, из необјављеног интервјуа Борислава Пекића, УДБА је на Драгог вршила притисак да посведочи како је Суботић током рата сарађивао са усташама, иако му је отац страдао од њих - открива Цветковић. - После више од годину дана затвора пустили су га да иде кући без икаквих папира и пресуда.
Одмах по хапшењу, каже наш саговорник, Суботић је анатемисан у режимској штампи. Називан је "олошем који се увукао у адвокатуру", "класним непријатељем" и "шовинистом". Убрзо после другог хапшења, 1972. године, Суботић је преминуо од последица истраге. Председништво Адвокатске коморе Србије донело је 1992. године одлуку о његовој рехабилитацији.

МАЛОВИЋИ И ДРАЖА
ОСИМ Хомена, који је државни секретар у Министарству правде, и министарка Снежана Маловић је повезана са "случајем Михаиловић". Наиме, Јосиф Маловић, деда њеног супруга, био је истражни судија у Михаиловићевом процесу. Ту функцију доделио му је Полтибиро ЦК КПЈ. Изабран је, према тадашњим наводима, због одсуства главног тужиоца ФНРЈ Јосипа Хрнчевића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације