НА око три и по хектара државне земље притвореници у чачанском Окружном затвору узгајају воће и поврће. Имају они посла и на својој фарми свиња и живине. Имање у Кулиновачком пољу производи довољне количине свињског и пилећег меса и јаја, па све заједно завршава на њиховим трпезама у затворској кантини.

Ове године, међутим, произвели су и више намирница него што им је потребно. Одмах је одлучено да се вишак поклони гладнима у граду на Морави. Посредник је овдашњи огранак ”Кола српских сестара”.
- На економији све послове обављају притвореници. Помажу им запослени у заводу - објашњава управник Окружног затвора у Чачку Живорад Бранковић. - Произвели смо око 50 тона кромпира и 20 тона купуса. И, кукуруз нам је добро родио. Имамо и шаргарепу, цвеклу... Одлучили смо да преко хуманих жена у овој организацији помогнемо социјално угроженом становништву. Испоручили смо вишкове купуса и кромпира, а поделићемо и остало поврће.
Затвор ће у својеврсној робно-робној трговини добити књиге за библиотеку.
Када су послови у јеку, затвореницима у помоћ притекну и оближње комшије, које им чак позајмљују и механизацију. Сарадња је обострана, јер када затреба, на комшијским парцелама гостују осуђеници. Знају добро да засучу рукаве...
- Комшије су нам ове године помогле позајмивши вадилицу за кромпир - прича Бранковић. - Недавно смо на имању саградили нови магацин, добили хладњачу. Затвореници су смештени на економији, јер овде постоје и смештајни капацитети. Нјихов третман је ту бољи, јер има чешћих посета.
Сарадња са ”Колом српских сестара” није прва хумана акција чачанског Окружног затвора. Недавно је организована акција давања крви, а управник Бранковић истиче да је циљ да од притвореника, од којих су многи насилни, направи хумане људе и свима покаже како се може живети од сопственог рада. У плану им је, каже, сарадња и са Црвеним крстом и народном кухињом.
"КУПУСИЈАДА"
ПРИТВОРЕНИЦИ ОКРУЖНОГ
затвора су и одлични кувари. Недавно је екипа ове установе на ”Купусијади” у Мрчајевцима добила ”бронзани лонац”, за освојено треће место. Припреман је, наравно, купус са њиховог имања.

ЗАХВАЛНИЦА ХУМАНИТАРАЦА
”КОЛО српских сестара” је у знак захвалности и признања за допринос у остваривању хуманитарних и културних циљева, доделило Окружном затвору у Чачку Захвалницу. Она, урамљена, заузима посебно место у просторијама затворске кантине.