ГОДИНАМА већ Звонко Бајагић из Власенице никако да нађе мир за себе и своју породицу. Наиме, дуго су га оптуживали и малтретирали међународни „господари“ БиХ да је један од најближих пријатеља хашког оптуженика Радована Караджића, тврдили су да му помаже у бекству и на све могуће начине покушавали да му загорчају живот. А, онда - потпуни преокрет...

Сада, све се окренуло за 180 степени, па се Звонко, подједнако неоправдано, како каже, нашао на мети функционера СДС, који га оптужују да је изневерио кумство и Радована, само зато што је подржао Странку независних социјалдемократа Милорада Додика.
- Огорчен сам и ојађен, јер су на трибини СДС у Власеници, неки од функционера СДС, само да би прикупили који глас више, изнели на мој рачун гнусне и потпуно измишљене оптужбе - јада се Звонко. - Мени замерају што подржавам Додика, а чине то у име странке коју сам ја оснивао и због које сам, уосталом, преживљавао пакао минулих седам-осам година. Тада ме нико од њих није ни погледао, а камоли дошао да понуди помоћ.
Бајагић је био годинама један од значајнијих људи СДС у Бирчу и РС. Међународни ловци на Караджића сврстали су га у ред најближих пријатеља бившег председника РС. Чете војника СФОР-а, о чему је писао наш лист, упадале су му у кућу која се налази уз сам пут Власеница-Зворник. Од тих стресова породица још не може да се опорави. Утолико више их погађају приче из СДС.
- Мени су међународне снаге, које су тражиле Радована Караджића, на врат натоварали баш неки од људи из СДС - прича даље Звонко, који је много пута, како каже, угостио и Караджића, и генерала Ратка Младића, патријарха Павла... - После упада иностраних војника, моју породицу су малтретирали и криминалци, који су нас, успут, покрали.
Шест година нико од Бајагића не може да добије било какав посао. Плаћају данак само што их је Караджић поштовао и што су се две породице, од памтивека, у старом крају, у Пиви, уважавале. А, Радована, одговорно тврди, није видео од 1998.
- Они који су ме потказивали, као Радованог јатака, сада ме, желећи да се докопају било какве власти, па макар и у Шековићима, називају издајником кума. Страшно!


ЧЕСТИТ И ПОШТЕН ЧОВЕК
ЛУКА Караджић, брат др Радована Караджића, каже за „Новости“ да је, у најмању руку, срамота шта неразумни људи раде Звонку Бајагићу.
- И ја сам одавно разочаран неким људима из СДС, па ни себе више не сматрам за члана те партије - каже он. - Ако је ко пропатио због Радована, онда су то, уз свештенике Старовлахе, Звонко Бајагић и његови најближи. То је честит и поштен човек, па не разумем оне који су се на њега окомили.