Куле криле војску

Јела РАКОВИЋ

13. 05. 2008. у 18:33

Куле криле војску
Ивањица: Пронађено вредно археолошко налазиште. Овде је некада било познато војно утврђење. Какве још тајне крију недра радаљске долине

У ОКВИРУ пројекта „Српске земље у средњем веку“ истраживачи Историјског института у Београду, предвођени мр Дејаном Булићем, дошли су до занимљивог открића. У селу Радаљево, 11 километара од Ивањице, на локалитету Градина, пронашли су остатке куле и бедема, који сведоче да је овде некада било војно утврђење. Како о њему нема писаних трагова, остаје тајна ко га је саградио, а као време настанка Булић претпоставља период између 13. и 14. века.
До утврђења, које представља прво археолошко откриће из средњег века на подручју ивањичке општине, води узан и стрм, земљани пут. За оне без кондиције, напоран је, јер је његова највиша тачка на 635 метара. Одатле, као на длану, погледу се открива радаљска долина, већи део ивањичке, али и ариљске општине, као и магистрални пут, који вијуга у подножју. Управо та слика открива намеру градитеља и стратешки значај војног утврђења.
С безбедне висине, заштићен Моравицом и стенама, одавде се могао контролисати важан комуникацијски правац од Ужица до Сјенице, али и онај што води ка долини Ибра. Како је у то време седиште жупе по правилу био неки утврђени град, Булић, на основу овог, како каже, скромног археолошког материјала претпоставља, да се ту налазио град Моравица, седиште истоимене жупе.
Какве још тајне крију недра плодне радаљске долине и ораница вредних домаћина у подножју утврђења, питање је на које би могло да се одговори једино после нових истраживања. Ово, на утврђењу је, засада, завршено. За толико је Историјски институт, објашњава Булић, имао новца.
- Градина нема само историјски и археолошки значај, већ би могла, уколико општина буде имала довољно слуха, да се уврсти у туристичку понуду - поручује наш саговорник.
Било где да се сместе, туристи би овде могли да долазе на излет, додаје Зоран Вучићевић, овдашњи истраживач, и наш водич.Градина је задржала аутентичност, некадашњи изглед. Једноставно, човек јој није наудио. Поглед је одавде прелеп, ваздух чист, па је идеална и за одмор.

ИМА ЈОШ ГРАДИНА
ГРАДИНА код Радаљева није једина. Таква утврђења крију се у Ерчегама, на Мучњу у Шаренику. Ивањичка општина је, како истичу наши саговорници, археолошки врло интересантна, али и једна од најнеистраженијих у Србији.

ЛЕГЕНДА
НА самом врху, поред новооткривеног утврђења, налази се црквица посвећена светом Илији. Легенда казује да су је из радаљског поља, са места Панађур за ноћ изнеле виле, и тиме је спасле од турског рушења.
- Тај вилински посао обавили су људи. На рукама и коњима пренели су остатке цркве и поставили на место некадашње богомоље - објашњава Вучићевић. - Код ове црквице, на дан усековања главе светог Јована Крститеља, одржава се народни сабор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације