Молитва за светитеља

Данијела КЛЈАЈИЋ

05. 02. 2008. у 18:05

Молитва за светитеља
На обронцима Фрушке горе у току је обнова Кувеждина, јединог манастира у нашој земљи, који је посвећен Светом Сави. Литургија се служи у подруму, јер радови на цркви још нису завршени. Зидове светиње свакодневно осликава искушеник иконописац Ненад Тошић

НА 21. километру од Сремске Митровице, надомак Дивоша, налази се Кувеждин. Једини манастир у Србији, који је посвећен Светом Сави.
Ту, на обронцима Фрушке горе, пуна четири века чува своју историју од заборава, а верницима широм отвара врата, да их баш на месту где је некада боравио и Свети Сава, у молитви, светитељ "бодри чистим срцем и води мудрим рукама."
- Од када је половином 16. века манастир основао српски војвода и последњи српски деспот Лазар Штиљановић, више пута је кроз историју спаљиван и рушен - прича настојатељ Кувеждина јеромонах Варнава, док показује старе, рушне зидове некадашњег конака, верне сведоке богате и бурне историје манастира.
Према његовим речима, Кувеждин је од оснивања до 1923. године био мушки, а само у периоду до 1943. године женски, када је у њему боравило 80 српских и руских монахиња.
- У то време Кувеждин је имао најбогатију библиотеку, а монахиње су направиле чак своју пекару и кухињу за сироте, коју су Немци претворили у барутану. Одлазећи, минирали су и манастир и манастирски конак, па је прва обнова кренула тек 1972. године, а озбиљнија изградња 1992. године - прича јеромонах Варнава.
Иако је Завод за културу и споменике из Новог Сада притекао у помоћ, потребно је још доста времена и улагања да поврати стари изглед и сјај. Од десетак просторија, у функцији је седам, јер три "нагриза" влага старог зида конака. Ипак, најнеопходније је уређење цркве, којој су одрађене само фасаде.
- Црква је недавно покривена, али је још без струје, пода, ентеријера. Нисмо поставили ни све прозоре, четири недостају... Опомињали су ме што служим литургију у подруму, али су се на Савиндан и сами верници уверили да је то најбоље решење, јер у цркви дува са свих страна - прича наш саговорник, подсећајући на то да би уз мало средстава људи добре воље Кувеждин могао поново да оживи.
У овом манастиру сваки путник намерник је добродошао. Иако уз јеромонаха Варнаву о Кувеждину брину само још један искушеник и две искушенице, верници га радо посећују. Наш саговорник подсећа на то да сваке недеље литургији присуствује око 70 верника, а о већим празницима и за манастирску славу окупи се и око 350 људи.
- Углавном долазе због молитве и Савиног извора, јер се верује да је лековит. Путнике из далека уз послужење "окрепимо" и духовношћу, а нарочито нико не остаје равнодушан према фрескама, које је осликао наш искушеник Ненад Тошић, иначе иконописац. Уосталом, зар је битно ко смо и одакле долазимо, најважније је да будемо људи - поручује јеромонах Варнава.

УЈЕДИНИТЕЛЈ СВЕГА СРПСКОГ
ЕПИСКОП сремски Василије у обраћању српској омладини поводом Савиндана, помињући Кувеждин, поручио је:
- Као што Светосавље чини основу српске историје, традиције и културе, страдање, а поготово обнова манастира Кувеждин и других наших светиња, опомињу нас да је Светосавље уједињавало, а не делило. Да је грејало, храбрило, инспирисало и учило. Зато у кувеждинском храму запалите свећу нашем великом светитељу и помолите му се...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ДРАГАН

06.02.2008. 10:30

СЛАВА ТЕБИ СВЕТИТЕЉУ ОЧЕ САВО, СЛАВА ТЕБИ И МОЛИ БОГА ЗА НАС.

Миле

06.02.2008. 20:05

Добро је што се наши манастири обнављају! Обнављају се преспорео. Они су дио српске културе и идентитета. Долазим у посјету Кувеждину првом приликом.

Mirjana

17.11.2009. 23:20

Trebalo bi staviti novu sliku manastira Kuvezdin jer vise tako ne izgleda. Obnovljen je konak, jedan je uradjen potpuno nov iz temelja, crkva je potpuno obnovljena, ne dostaje ikonostas, ostalo je mnogo toga ne zavrsenog ali manastir dobio potpuno novi izgled zahvaljujuci sv. Savi i naporima oca Varnave.