Светско чудо ради из ината

Н. ЈАНКОВИЋ

07. 10. 2007. у 18:11

Светско чудо ради из ината
Најстарија хидроцентрала у Европи изграђена по Теслиним принципима, сада подсећа и опомиње. Ужице саградило централу само четири године после првог таквог објекта на свету, оног на Нијагари. Данас град на Ђетињи муку мучи да промени дотрајалу бандеру
ХИДРОЦЕНТРАЛУ, прву у Европи и на Балкану, изграђену по Теслиним принципима, Србија је добила далеке 1900. године. У ноћи између 2. и 3. августа пред рођендан краља Александра Обреновића, на чуђење обичног света, али и тадашњих интелектуалаца - Ужице је засијало као најнапреднија тачка Старог континента. Данас овај град тешко успева да замени дотрајалу бандеру, а стара централа и даље „ради као сат“, чини се – из ината.

У подне 3. маја 1899. године краљ је поставио камен-темељац за ужичку касарну, а час касније и за прву европску хидроцентралу која производи полифазну, наизменичну струју. После годину дана посао је завршен, вода је покренула два агрегата од 36 киловата, са ћириличним натписом "Сименс- Халске". Већ у септембру, прорадила је тачно у 18 часова градска електрична мрежа, засијале су уличне сијалице "од 16 свећа". Још један агрегат допремљен је 1904. године, а у граду је постављено седам трафо-станица.

- Овако је започела електрификација Србије. Овдашња искуства служила су за осавремењавање целе државе – објашњава Мићо Даниловић. Захваљујући овом инжењеру из Ужица, хидроцентрала стара 107 година и данас савршено ради, функционалан је део савремене електро–енергетске мреже. Ништа на турбини није дорађено, а окреће се.

О стању духа који је пратио отварање хидроцентрале, говори се и данас. Сељаци из околних места су се питали "како од воде постаје ватра, како ватра преко жице пролази у собу, а да не запали кућу" (књига "Ужице и околина", Стеван Игњић). Димитрије Туцовић је говорио о "ужичким капиталистима жељним богаћења, који су дошли на идеју да експлоатишу реку". Гунђање, неуко или политичко, није зауставило професора Велике школе Петра Станојевића и акционаре "Ткачке радионице" да иза себе оставе симбол овдашње жеље за сталним напретком.

Куће, дућани и радионице су за једну сијалицу "од 16 свећа" која "гори од заласка до изласка сунца", плаћали пет пара, канцеларије шест, касарне и болнице седам, а кафане и механе највише, десет пара.

Данас, век касније, Ужичани су према званичним статистикама, најредовније платише електричне енергије. Нажалост, овдашња електродистрибуција је стављена у подређен положај, регионална "централа" велике компаније пребачена је у Краљево, а грађани поносни на чињеницу да је одавде кренуло осавремењавање државе – највише испаштају.

- Због радова на гасоводу долази до случајних пресецања каблова, а ми у магацинима често немамо спојница, па се догађа да неке куће остају без струје по неколико дана – жали се један радник ЕДБ, уз подсећање да је Ужице својевремено прво у држави, старе дрвене бандере заменило бетонским. – Ми нисмо правили велелепне управне зграде, него смо радили. Сада је тешко, стегне се грло, али "гурамо" некако даље.

Све набавке данас "иду" преко "централе", неретко се тендери поништавају, често у Ужице стигну погрешни делови за поправке мреже. Не зна лева рука, чини се, шта ради десна.

- За стару централу, огромне количине материјала су донете воловским колима са дрвеним точковима. Аустријанци су се чудили овдашњој предузимљивости, начину на који људи несебично размишљају о прогресу целе заједнице – објашњавају у ЕДБ, прижељкујући да граду буде враћено оно што му припада.

До тада, слап воде ће кроз јаз и тунел, са стрмине високе једанаест метара, падати на турбине које непогрешиво раде као и пре једног века – чини се из ината.


ВИЗИОНАРСТВО
ПРВА полифазна хидроцентрала у Србији и данас производи 140 киловат-часова енергије.

Теслина визија модерног света и жеља ондашњих ужичких привредника да унапреде државу, огледа се у револуционарном избору да се у централу поставе трофазни синхрони генератори за наизменичну струју, напона 2.000 волти, односно, 50 херца.

Наизменична струја омогућила је да губици енергије која се преноси на даљину буду минимални, а Ужичанима да се - гледају и ноћу.

ТЕСЛИНА ОБАЛА
ОД центра града до старе хидроцентрале протеже се ужичка плажа, најлепше градско шеталиште. Постоји предлог да се овај потез назове Теслина обала, а академик Лјубомир Симовић је покренуо још једну иницијативу.

- Можете ли да замислите да на прилазу хидроцентрали, стоји скулптура Николе Тесле? – пита Симовић. - Скулптура је репрезентативни рад вајара, академика Николе Јанковића, а тренутно је изложена у Градској галерији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Palilulac

08.10.2007. 06:23

Odusevio me je ovaj clanak.Zasto se ne da mnogo veci publicitet ovakvom rekordu? Ne samo da je to bila prva hidrocentrala u Evropi po Teslinom sistemu, vec i da oprema radi posle vise od jednog veka, dok se danas sve proizvodi da traje sto krace ne bi li se zarada povecavala neprekidnom prodajom, ili odrzavanjem krsa. Kako vam rade razni elektricni aparati nedavno kupljeni? Evo jednog od sedam cuda Srbije, vrednog da udje u turisticke prospekte. A sad mi je jos jasnije sto su Uzicani uvek tezili da imaju svoju republiku. Srecno,braco Uzicani, uzivajte u "vatri sto je pravi voda" i moram vas posetiti dogodine.

Igor Gavran

08.10.2007. 12:11

Ne bih se slozio sa vasom konstatacijom da "PRVA polifazna hidrocentrala u Srbiji i danas proizvodi 140 kilovat-časova energije." a evo i zasto: Vrlo bitan parametar koji niste naveli je jedinica vremena u kojoj on to proizvede! Za sekund, minut, sat, godinu? Obicno se u ovakvim slucajevim koristi godina, a za godinu je "140 kilovat-časova energije", da izvinete - premalo, to ne moze obicnu sijalicu da napaja cele godine. "Jedan "omanji" agregat od 140 kilovata (kazem omanji jer u TE "Nikola Tesla" - Obrenovac imamo agregate od po 600000 kilovata ili 600 megavata) radeci nominalno, proizvede 140 kilovat-časova za 1 čas rada. Treba samo malo "mucnuti glavom", a ne prepisivati napamet.

Neverovatno

29.07.2012. 13:53

@Igor Gavran - Neverovatni su Srbi, dok god postoje ovakvi ljudi ovoj državi neće nikada biti bolje. Pa vidiš li kada je napravljna ova centrala? A jel znaš koliko proizvodi ona nova kineska centrala Te Obrenovac za nju je "omanja2 ako hoćeš da se već porediš, evo pa poredi. "mućni malo glavom" ili ti je ovaj užičanin Dimitrije Tucović dao inspiraciju da samo pljuješ?

Aleksandar

08.10.2007. 13:22

Sramota je samo što gradjani Užica nemaju pristup centrali. Ako već postoji čuvar, onda centrala treba da bude otvorena ya posetioce. Ovako čuvar dobija platu nizašta..

Bo

29.07.2012. 12:58

Na zalost, ako bi se cuvar sklonio i centrala oslobodila za javni pristup kako i gde hoce... vrlo brzo bi bila pod vulgarnim grafitima, razbijenih prozora... Rodjena sam i odrasla u Uzicu i bezbroj puta sam sedela u blizini centrale... Posto smo, generalno narod sklon unistavanju svih mogucih spomenika i gradjevina od kulturnog znacaja, i bolje je da se centrala gleda iza kapije...

panu

29.07.2012. 20:21

predivno jedno mesto za odrzavanje kulturnih manifestacija ,al to kod nas ne dozvoljavaju pojedinci,proteklih godina uzivao sam u ambijentu centrale na raznim kulturnim manifestacijama u pravom letnjem ambijentu, da tih manifestacija nije bilo ko zna dal bi ikada usao iza kapije centrale :) ....ove godine se mora ici u park ili dom vojske gde je ambijent uzass ,hvala ljudima koji se pitaju za to ,pravi su glupani ....