НАТО убија стрелу два

М.Вуксановић

17. 08. 2005. у 17:55

У техничко ремонтном заводу у Крагујевцу у току је уништавање више од 1.300.000 комада против-пешадијских мина Војске СЦГ, које ће уместо за четири године бити уништене за 24 месеца. Тада се од Агенција НАТО за одржавање и снабдевање НАМСА очекује и звани

КРАГУЈЕВАЦ - У техничко ремонтном заводу у Крагујевцу у току је уништавање више од 1.300.000 комада против-пешадијских мина Војске СЦГ, које ће уместо за четири године бити уништене за 24 месеца. Тада се од Агенција НАТО за одржавање и снабдевање НАМСА очекује и званична потврда да су уништине све противпешадијске мине из залиха којима располажемо.
У успешном остваривању тог пројекта уверили су се јуче министар одбране СЦГ Првослав Давинић са генералним директором НАМСА Карл Ханцом Минцером и представницима земаља донатора, које су за уништавање противпешадијских мина издвојили око 1.700.000 евра.
Давинић је том приликом указао на политички, економски и војни значај споразума са овом НАТО агенцијом и најавио да су у току разговори за уништавање још хиљаду противавионских ракета стрела 2М. Подсетимо пре две године је у Никинцима уз донацију америчке владе уништено 1.200 таквих застарелих, али и даље ефикасних ракетних система.
Генерални директор НАМСА је одао признање Министарству одбране и техничко ремонтном заводу за уништавање противпешадијских мина и подсетио да је још 140 земаља потписало уговор о уништавању овог подмуклог оружја.

КАЦА ЗА МИНЕ
Недалеко од радионице налази се већа лимена пећ, коју популарно зову "каца". Ту се спаљују делови мине, а недалеко од ње је и нови уређај за исту намену,којег су израдили стручњаци ТРЗ. На стотинак метара у већ ископаној јами "насложено" је на стотине минских упаљаљача. Док су гости одлазили чула се намерно изазвана детонација. Уништено је само у среду око 60 килограма експлозива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

TIHI

11.05.2007. 11:28

T0 majstori tako se samo sa motikama mozemo braniti od prijateljshi N A T O aviona kada nam opet budu zazeljeli dati packu,ako se budemo bunili zbog cepanja Vojvodine sandjaka krajine ili vec videcemo mozda Nisa itd. TIHI