Живела живот у три века

С. ДИКИМИЋ

уторак, 08. 02. 2005. у 17:53

Живела живот у три века
У 114. години умрла једна од најстаријих бака на планети. Лена ЛЈубић из Трајака код Бујановца без посебног рецепта за дуговечност, али је волела врућу ракију и покоју цигарету.
НА сеоском гробљу у Трејаку код Бујановца, у уторак је сахрањена Лена ЛЈубић. Вест је, међутим, да је бака Лена са 113 лета била најстарији становник овог села југа Србије, али и један од најстаријих становника целе планете.
Рођена 24. маја далеке 1891. године (старија и од друга Тита) у селу Русце, на тромеђи врањске, бујановачке и трговишке општине, бака Лена је иза себе оставила сина Војислава, ћерку Драгицу, шесторо унучади, осморо праунучади и четворо чукунунучади.
Бака Лена је памтила многе недаће, суше, глади, болести, ратове, разне војске и освајаче, који су за њеног живота протутњали њеним завичајем, где је младалачке дане провела уз разбој, ткајући платно и припремајући девојчке дарове. Кажу да се удала око 1910. за Трајка ЛЈубића из Трејака. Изродили су петоро деце. Четири сина и кћерку. Син Војислав живи у истом селу, а кћерка Драгица у Смедереву. Симо, Радован и Јефто више нису међу живима, као ни супруг који је умро још пре четири деценије. Зимске дане, као и ранијих година, бака Лена је проводила у топлом дому унука Станимира, једног од шесторо унучади.
Пре нешто више од месец дана Станимир је за "Новости" рекао да су доктори казали да Ленино срце може да издржи "бар још пет година". У налазу је писало да је пацијенткиња "свесна, отежано дише, ретко пуши, мучи је гастритис и повремено отичу ноге". Тада измерен крвни притисак био је 160/74.
- Запали понекад, једну, две цигарете дневно, а обавезно попије и врућу ракију... Релативно је здрава - рекао је тада праунук Мирослав.
Волела је млеко, млечне производе, али и све остало. За своје године, казала је: - Божја работа. Најважнији је рад, кретање. Док сам могла, радила сам. Хоћу и сада, али се не може - закључила је недавно бака Лена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације