ЛЕКАРИ Института за ортопедске и хируршке болести **Бањица** у Београду пробили су све баријере и доказали да су чуда у медицини дефинитивно могућа. Оно што је у ортопедији деценијама било нерешиво полако постаје рутина. Захваљујући личној креативности доцента др Славка Томића, начелника Одељења за реконструктивну хирургију и трауматологију **Бањице**, и његових сарадника, метода **Илизарова** из дана у дан осваја нове захвате и залази у домене максилофацијалне, пластичне и хирургије кичме и кичменог стуба.
Недавно је ригидна кичма која настаје као последица изузетно ретког обољења вратног дела кичменог стуба врло успешно оперисана. Пацијенту је из фиксираног забаченог положаја главе (није могао да хода, гледа) коригован положај, што му омогућава нормалан живот.
- Ово је један заиста редак случај обољења, постоје још само два случаја у свету где је глава у потпуно забаченом положају. Таква обољења се до сада нису оперисала јер за захат није било основа, осим у случају нашег пацијента В. У. (22) из Београда - објашњава за **Новости** доц. др Славко Томић, који је заправо и осмислио цео нови метод лечења методом **Илизарова**. - Класична хируршка интервенција кичме комбинована је са овим чувеним методом, што је омогућило постепено исправљање главе. Овакав захват није описан ни у једној литератури нити је до сада урађено нешто слично.
Ова метода је само једна у низу новина др Томића. Прелом вилице који се донедавно радио искључиво класичним инвазивним захватом са уградњом металне плочице и шрафова уз непокретност вилице од четири до шест недеља, сада се, такође, ради фиксирањем мини **Илизаровог** апарата. Операција не оставља ожиљак, нема крви, и што је најбитније пацијент може да покреће вилицу одмах по завршеном захвату.
**Лажни** зглоб кључне кости је, такође, проблем са којим се или није ништа радило или су то били сложени хируршки процеси са убацивањем кости са другог дела тела. То је агресивна метода са неизесним исходом. Др Томић је и такав проблем решио помоћу методе **Илизарова**, убацивањем апарата без реза са стопроцентним зарастањем.
- И чунасте кости шаке успешно решавамо овом **чудесном конструкцијом** - истиче др Томић. - И то је, могу слободно да кажем, први пут урађено у нашем Институту. Проблем је изражен код нелечених прелома кости који најчешће имају спортисти. Многи су, нажалост, због таквог прелома морали да напусте спорт. У оваквим случајевима примењујемо принципе лечења несраслих прелома других костију. Код 25 пацијената је кост потпуно срасла, а они се вратили нормалним активностима.
Наш саговорник додаје да је захваљујући проширењу методе **Илизарова** оперисано пуно разних урођених и стечених деформитета шаке, чиме су једним потезом третирани и кост и меко ткиво.
Новине у ортопедској хирургији освежиле су југословенску медицину. Решени су проблеми који су до сада били **рак рана**. Направљен је преседан са најчувенијим светским подвизима. И шире. Ово што ради доцент Славко Томић и његове колеге нико још у свету није урадио. Дакле, није у питању само креативност...

ДЕФОРМИТЕТИ
НЕ зову без разлога Одељење за реконструктивну хирургију и трауматологију, одељењем чуда. Тамо је чак и лечење деформитета **О ногу** постало рутина. Најбољи пример је случај једне пацијенткиње која је имала обољење костију због којег су јој се кривиле ноге. Била је висока свега 141 сантиметар. Помоћу методе Илизарова кости су исправљене и самим тим продужене за још шест сантиметара.