Привреда помагала када је држави било најтеже

четвртак, 28. 05. 2020. у 15:21

Привреда помагала када је држави било најтеже
Више од 500 друштвено одговорних компанија, чланица Привредне Коморе Србије, нашло се грађанима и држави када је то било најпотребније, у време пандемије

СРПСКЕ компаније међу првима су изашле у сусрет и помогле држави и грађанима, у најтежим моментима трајања пандемије. Више од 500 компанија, чланица Привредне коморе Србије, одазвало се акцији хуманитарне помоћи.

Набавка око 70 респиратора, 10.000 тестова, више од 173.000 пакета хуманитарне помоћи само су део помоћи коју су упутиле домаће фирме. Уз то, више од 400 компанија донирало је привременим болницама и ковид-установама, дезинфекциона средства, храну, сокове, намештај, пуњаче за телефоне, штампаче, телевизоре, лаптоп уређаје и још много тога.

Према речима Јелене Јовановић из Привредне коморе Србије, на рачун Републичког фонда за здравствено осигурање уплаћено је много новца. Компаније "Смурфит капа Авала Ада", "Нелт", "МК група", "Алко група" и "Милшпед" обезбедиле су новац за набавку по 10 респиратора. "Имлек", "Дека инжењеринг" и Директна банка донирале су средства за куповину још 10 респиратора. "Матијевић група" донирала је 100.000 евра за куповину неопходне медицинске опреме, "Еликсир група" је дала 30 милиона динара, а пивара "Хајнекен" - 12 милиона динара.

- На ПКС хуманитарни рачун, новац су уплатиле 23 компаније - говори Јовановић. - Сакупљено је више од 40 милиона динара. Преко ПКС своје донације упутиле су "Смај продукт", "Месара Јокић", "Пестан", "Вип секјурити", "ДПС Клас груп", Фондација "Није свеједно - Нектар", "Пако груп", "Бирол", "Ворлд траде", "Капитал", "Вабис", "Галеника фитофармација", "РД дијагностика", "Еуротанк транс", "Пивљан комерц", "Смурфит капа", "Хјуичун", "Џунмеи", "Дипар", "Техноекономик", Фондација "Ана и Владе Дивац", "Омја венац" и "Граве осигурање".

Са овог рачуна донирамо привременим болницама, све што је потребно, а не спада у медицинску опрему и средства. То су једнократне постељине, цистерне алкохола за дезинфекцију, дезинфекциона средства, санитарни контејнери, антибактеријске душеке... Када је реч о тестовима, спрема се домаћа производња, па ћемо пребацити новац директно нашој компанији, уместо да их увозимо.

Како нам је испричала Јовановићева, 28 компанија је донирало 173.000 пакета хране и кућних потрепштина. То су "МК група", "Атлантик група", "Нелт", "Смурфит капа Авала Ада", "Пионир", "Штраус Адријатик", "Марбо-Пепсико", "Бамби", "Хенкел Србија", "Подравка", "Добро јутро кафа", "Меркатор С", "Ал Дахра", "Јумис", "Н Спорт", "Најсфуд ресторани", "Планет вин 365", "Нестле Адријатик", "Милшпед", "Ројал експрес", "Житоунија", "Јафа" Црвенка, "Дреник", "Јангхајдрих", "Данубиус" и "Сентела", "Житорпомет" Рума.

Привремене болнице опремало је више од 20 компанија - "Вода Врњци", "Вода Вода", "Кока-Кола", "Планинка", "Граве осигурање", "Беркосан Балканс", ДИВИ, "Донор", "СЦС плус", "Пролом вода", "Таркет". Робу је донирало око 100 компанија. Међу њима, "Биље Борча" је донирала "Фруктус" чајеве, "Лореал" гелове за дезинфекцију руку, "Фармалогист" средства за дезинфекцију, "БМРН Прима" конзервирану храну, "Баскет" ланене плочице, "Пасат" фрижидере за транспорт тестова за вирус корона. Ауто-сервис "Боки", Велика Плана, понудио је услуге своје шлеп службе возилима Хитне помоћи, "Моћ природе" комерц донирала је конзервирано воће и поврће, "Новастон" заштитне скафандере, одела, мантиле, каљаче, наочаре, Газдинство "Бела река", козји сир, "КДВ Коп" месо и месне прерађевине, "Видекс груп" креветe и душеке, "Панапак" једнократне кутије за оброке.

Донације у роби привременим болницама, наставља Јовановић, дало је више од 100 компанија у Србији. Компанија НИС дала је 270 тона авио-горива компанији "Ер Србија" и на тај начин подржала напоре националног авио-превозника усмерене на допремање медицинске опреме и помоћи неопходне Србији, у борби против ширења вируса корона. Овом подршком НИС је изразио захвалност запосленима у националном авио-превознику за учешће у хуманитарној мисији.

- Компанија "Гаспром њефт" донирала је здравству и полицији дизел гориво и бензин - говори Јовановић. - Млекара "Шабац" улаже 100.000 евра у донације. Између осталог, ту је 5.000 пакета социјално најугроженијим Београђанима преко Банке хране, свим запосленима на Инфективној клиници, пензионерима Млекаре "Шабац", и 10.000 маски Војсци Србије. То је укупно преко 8.000 литара млека, 10 тона јогурта, воћних јогурта, "сирка" и других производа. Компанија "Вода вода Мионица" је преко Одељења за централне набавке Владе Републике Србије донирала 5.500.000 динара, а истовремено током трајања епидемије у континуитету достављала и флаширану воду болницама и свуда где је потребна.

Фабрика шећера "Црвенка" А. Д. заједно са фабриком Шећера "Шајкашка" А. Д. у Жабљу, које послују у оквиру система Hellenic Sugar Industry, упутила је пакет подршке хуманитарној организацији Епархије рашко-призренске " Мајка девет Југовића" за потребе рада народних кухиња у Епархији рашко-призренској. Донацијом шећера вредном 1.593.900 РСД још једном су показале солидарност и друштвену одговорност, те да у својим корпоративним вредностима негују значај друштвено одговорног пословања.

Уз помоћ реализатора донације, Привредне коморе Србије, Фабрика шећера "Црвенка" је обезбедила сигурно снабдевање основном животном намирницом најугроженије категорије становника на територији Косова и Метохије.

Компанија "Група Матони 1873", путем новог друштва у власништву "Књаз Милош", обезбеђивала је свакодневно испоруке минералне воде у свих осам специјализованих болница, које негују пацијенте оболеле од вируса ковид 19. Ту је и пример компаније "Нектар", која је директно са својих производних линија донирала више од 37.000 паковања сокова, ледених чајева и "хеба" воде, за потребе привремених болница у Београду, Новом Саду и Нишу, а Фондација "Није свеједно - Нектар" дала је пет милиона динара за тестове.

Компаније су се одазвале на позив Привредне коморе Србије и лични позив председника Марка Чадежа, и понудиле помоћ у виду транспорта и логистике, али и ИТ услуге. Из дана у дан, била је све дужа листа донатора, компаније се свакодневно обраћају ПКС са жељом да помогну колико су у могућности.

Домаћи трговачки ланац "ДТЛ" је у своје име и у име својих чланица ("Подунавље" Бачка Паланка, "ББ трејд" Зрењанин, "Сента Промет", "Еуропром" Ваљево, "ВУМ" Шабац, "Пролетер Металац" Горњи Милановац, "Морава" Крагујевац, "ВП Дима" Велика Плана, Styline Пожаревац, "Каструм" Петровац на Млави, "Текијанка" Кладово, "Леон" Врање и "Прима" Нова Лесковац) уплатио, на наменски рачун Владе Републике Србије, 8,5 милиона динара, за набавку потребних медицинских апарата. "Граве" осигурање дало је 2,5 милиона динара за куповину респиратора.

Са намером да допринесу што ефикаснијем раду привремених болница у Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима и бољим условима смештаја оболелих од вируса ковид 19, многе домаће компаније, у сарадњи са ПКС и градским управама, упутиле су донације. У опремање привремене болнице на Београдском сајму укључили су се "Вода Врњци", "Вода вода", "Кока-Кола", "Планинка", "Перутнина Птуј", "Беркосан Балканс", ДИВИ и "Донор".

Опремање СЦ Чаир у Нишу помогли су "СЦС плус" Књажевац, донацијом најнеопходнијег намештаја за болеснике, а "Планинка" је донирала "пролом" воду. Компанија "Таркет" опремила је подове привремене болнице на Новосадском сајму.

Како нам је испричала Јовановићева, ту је и велика донација кеса и кеса за медицински отпад. Фирме које су донирале су: "Полипак" Баточина "Лимитид" Ниш, "Фока", "Лаки плус", "Витал" Дреновац, "Никсан", "РК пласт", "Коки пласт", "Нина пласт", "Пинус", "Медијапарк", "Сак пласт" и "Петровић пластик".

Помоћ су дале и компаније фармацеутског сектора, чланице Групације произвођача хуманих лекова ПКС - "Хемофарм", "Галеника", "Алкалоид", "Здравље Актавис", "Фарма свис", "Славијамед", "Фарманова", "Торлак", "Фармас", "ЈГЛ", "Уфар", "Унион медик" и "Зорекс Фарма". Донација вредна готово милион евра упућена је медицинском систему Србије.

Пакет подршке "Хемофарма" и "Штада групе", садржи 150 медицинских монитора, у вредности од 400.000 евра. "Хемофарм" је организовао и низ хуманитарних акција, а Вршцу и Шапцу, градовима у којима има производњу донирао је и пет милиона динара за борбу против ковида 19 и подршку социјално најугроженијој популацији.

"Галеника" је произвела и Влади Србије ставила на располагање 372.000 таблета лека хидроксихлорокин сулфат. Вредност произведених лекова, које је "Галеника" донирала здравственом систему, износи 400.000 евра.

Као чланице "Тева групе", компаније "Здравље" Лесковац и "Актавис" донирале су медицински уређај који је био неопходан Општој болници Суботица, као и значајне количине заштитне опреме за Клинички центар Србије, опште болнице у Лесковцу и Пироту, Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици и Специјалну болницу за болести зависности у Београду, психијатријске болнице у Горњој Топоници и Ковину, Геронтолошки центар Нови Сад и "Бел хоспис" центар за палијативно збрињавање пацијената.

Компанија "Алкалоид" је Институту за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" донирала различите материјале за дијализу у вредности од 10.483.600 динара, а осталим здравственим установама широм Србије заштитну и медицинску опрему вредну 301.465 динара.

Фирма "Југотекс" из Смедерева, за превенцију и заштиту, у циљу борбе против вируса, донирала је многим установама у нашој земљи. Тако су по 1.000 маски за лице дали Општој болници "Св. Лука" из Смедерева и локалном дому здравља.

Клиничком центру Србије дали су маске за лице, мајице и пиџаме. Помоћ је добио и Независни синдикат полиције, Синдикална група Смедерево, Црвени крст у овом граду, али и Влада Републике Србије.

ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА

У АКЦИЈИ помоћи најстаријим суграђанима, коју су организовали Град Београд и Привредна комора Србије, уз подршку великог броја компанија, подељено је укупно 173.000 пакета, чија је вредност била око два милиона евра.

Волонтери у "Штарк арени" радили су веома ефикасно, па је дневно излазило више од 15.000 пакета. Спремање пакета у Арени, обишли су председник Србије Александар Вучић, председник ПКС Марко Чадеж и заменик градоначелника Београда Горан Весић. Акцију помоћи за суграђане старије од 65 година, чије су пензије мање од 30.000 динара, подржалe су све највеће домаће компаније.

ПАКЕТИ ЗА ПОЛИЦИЈУ

ЧЛАНИЦЕ Привредне коморе Србије донирале су своје производе за ланч пакете уручене припадницима Министарства унутрашњих послова Србије, који су распоређени на пунктовима широм Србије.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић захвалио је компанијама и ПКС које су, како је истакао, на овај начин показале солидарност и одговорност.

- Овим гестом они су истакли да цене тежак посао полицијских службеника, који брину о безбедности грађана и спровођењу мера Владе Србије - нагласио је Стефановић.

ФАРМАЦЕУТСКА ИНДУСТРИЈА

У кризним временима важно је реаговати брзо и одговорно, али и показати јединство, разумевање и солидарност. Управо тако се понашала и наша фармацеутска индустрија која је уз континуирану комуникацију и активности у оквиру ПКС успела да и у ванредним околностима обезбеди сигурно снабдевање лековима и медицинским средствима, али и додатну помоћ у виду значајних донација.