Положен тест за бржи опоравак

Пише: Марко Чадеж

четвртак, 28. 05. 2020. у 20:00

Положен тест за бржи опоравак

Марко Чадеж

Ауторски текст председника Привредне Коморе Србије о економији Србије за време вируса корона
ЗA Привредну комору Србије није било озбиљнијег теста од оног пред којим се нашла у протекла три месеца: да у незапамћеним околностима за пословање, у условима затворених граница и ограниченог кретања, помогне компанијама да се лакше изборе са свакодневним проблемима и Влади да боље управља кризом. Тест који је успешно положила, доказујући свој значај и могућности да, у непредвидивим данима и месецима, буде поуздан партнер држави у креирању и спровођењу програма подршке привреди и пружи ослонац и сигурност привредницима у савладавању изазова са каквима се први пут суочавају и у ефикаснијем коришћењу мера значајне државне помоћи. И то 24 сата седам дана у недељи.

Дневно, из сата у сат, решавали смо десетине, стотине проблема појединачних компанија из свих сектора. Паралелно са подршком трговинским ланцима да обезбеде снабдевање грађана основним животним намирницама, редовно и у довољним количинама, помагали смо производним и услужним компанијама у организацији постојеће и покретању нове производње, преусмеравању производих програма и сервиса према актуелним потребама, у набавци сировина и опреме, преласку на дигитално пословање, обезбеђењу радне снаге, издавању дозвола за кретање, бавили се превозом радника, заштитом људи...

Дане за нама памтићемо и по даноноћним дежурствима и интервенцијама да се отклоне застоји на границама, да камиони са робом лакше прођу кроз регион и Европу, како би репроматеријал стигао у фабрике, готови производи до купаца на локалном и иностраном тржишту, а опрема и људи до земаља у којима су, упркос свему, наше компаније, и у време короне, сачувале партнере и добијале нове послове. Памтићемо дане за нама по тешкоћама са којима смо се заједно суочавали, али и по хиљадама малих, великих победа које су помогле да сачувамо здравље и животе запослених, радна места и компаније. Да наше фирме, посебно оне мање, најрањивије, одрже ликвидност, да из здравствене кризе излазе са што мање губитака, како би се у месецима пред нама што брже опорављале и наставиле пандемијом прекину раст.

Привредници су, више него икада, у Привредној комори препознавали место поузданих информација и максималне подршке, о чему сведочи и пола милиона посета нашем сајту и неколико десетина хиљада телефонских позива и писаних упита које смо добили од избијања здравствене кризе и на које смо без одлагања одговарали.

Истовремено, њихова борба, напори које су улагали и даље улажу да производе и пружају услуге у никад тежим околностима, пословна сналажљивост, флексибилност, одговорност и солидарност - и према заједници и према запосленима и међусобно, задивљујући су и вредни сваког респекта.

Ова криза променила је и тек ће мењати и здравствене и пословне и навике у комуникацији, начин на који свет купује и путује и послује. Ставила нас је и стављаће нас пред нове изазове: и државе и нас као пословне асоцијације и приватни сектор - компаније наше чланице. Да би пребродила и лакше отклонила последице короне, да би се што пре опоравила и вратила на путању раста, предузећа ће морати да снизе трошкове, да дигитализују и аутоматизују производне и пословне процесе, да пређу на нове бизнис моделе и одговоре на другачије захтеве клијената и партнера. У томе, у прилагођавању "новој нормалности", као и у јеку пандемије, могу да рачунају на максималну подршку и партнерство Привредне коморе Србије.

*Аутор је председник Привредне коморе Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dragan

10.06.2020. 06:57

šta bi mi, bez ovakva čovjeka? a, tek, šta bi on bez onakva čovjeka, ...