Туристи воле српску традицију: Зорнића кућа, један од најлепших туристичких комплекса у Србији, све више мами домаће и стране госте

С. Булатовић- Ј. Субин

четвртак, 05. 03. 2020. у 15:30

Туристи воле српску традицију: Зорнића кућа, један од најлепших туристичких комплекса у Србији, све више мами домаће и стране госте

Фото туристичког комплекса "Зорнића кућа"

Настали на месту где се некада налазила фарма крава, оваца и коза

НАШ почетак је био у мају 2008. године. Пре тога, на имању се налазила фарма крава, оваца и коза, коју смо брат и ја основали неколико година раније. Обилазећи оваква имања по Европи, као и сајмове пољопривреде, увидели смо да сличне фарме, ван наших граница, често у свом саставу имају ресторан националне кухиње. Да је то најбољи начин да се пласирају сеоски производи. Одатле идеја да и ми урадимо сличну ствар.

Овако започиње причу о рађању породичног посла Елвис Зорнић, власник туристичког комплекса "Зорнића кућа", код села Баћевац, у околини Београда. Иначе, добитника признања Привредне коморе Србије - "Најбоље из Србије 2019.", као најбољи мали туристички смештај у читавој земљи.

- Комплекс у чијем саставу се налазе етно-домаћинство, ресторан и конаци, простире се на три хектара идиличног шумадијског крајолика, са погледом на Космај и Липовачке шуме - говори Зорнић. - Конципиран је тако да сви садржаји, осим прилике за одмор, госте подсете на сеоски живот, онакав какав је некада био. Ресторан се налази у 100 година старој згради, а на ћилимима који су распрострти по ливадама, око ресторана, гости радо лешкаре после ручка и испијају своје пиће. На менију кухиње су стара традиционална јела, која се спремају у земљаним лонцима, такође у духу давних времена, "као некад".

У оквиру "Зорнића куће" постоји и изложбени простор за старе и ретке предмете, сувенирница, бина "Еко вуд стејџ", за културне садржаје као и уметнички атеље. Сам комплекс је више пута до сада био домаћин ликовним и вајарским колонијама. На програму у оквиру "Зорнића куће" често су и луткарске представе, кловнови, пантомимичари за децу, сађење дрвећа, концерти, фолклорна такмичења, као и дегустације домаћих ракија и вина.

Говорећи о путу којим је као предузетник стигао до момента да после 11 година рада буде препознат као најбољи у земљи у својој категорији, Зорнић наводи да је за успех подухвата била изузетно важна пословна инспирација.

- Мотивишу ме посете сличним домаћинствима у региону и иностранству, литература, интернет, као и савремене друштвене мреже - казао је Зорнић. - На тај начин ширим видике и стварам нове инспирације са својим тимом, при чему се трудимо да будемо аутентични. Највећа мотивација су ми, ипак, задовољни и насмејани гости, запослени без којих "Зорнића кућа" не би била оволико успешна, као и, наравно, моја породица, у којој проналазим најлепше тренутке инспирације.

Према његовим речима, управљање комплексом какав је до данас постала "Зорнића кућа", суочава се са свакодневним изазовима, који се превазилазе и решавају добром организацијом рада, искуством и - прецизним планирањем. Понекад се појаве изазови на које не можемо да утичемо, као, на пример, неповољне временске прилике, недоступност појединих намирница, или чак и нестанак струје и воде, каже власник комплекса.

САРАДЊА СА ПКС

У "ЗОРНИЋА кући" истичу да њихова мала туристичка оаза не би била то што јесте да није било добре сарадње са Привредном комором Србије која је, како кажу, увек била ту за овај туристички комплекс. Захваљујући тој сарадњи, наводе, увек су у току са најновијим трендовима из света туризма, а заједничким снагама се проширује знање, поспешује раст и развој овог пословног подухвата.

Награда "Најбоље из Србије 2019" је озбиљан подстицај за наш даљи рад, али и одговорност да останемо доследни ономе што радимо како бисмо оправдали квалитет и ниво услуга, као и поверење које нам је овом наградом указано - истакао је Зорнић. - Јер бити најбољи у Србији за мене, за нас у "Зорнића кући", велика је част.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miodrag Popovic

06.03.2020. 05:22

Primer kako se od turizma moze bolje ziveti. Jednom smo dosli da posetimo ali je bilo zatvoreno pa cemo zato kokusati ponovo