ШПАНИЈА, четврта економија Европске уније, са тржиштем вредним више од 46 милиона потрошача, представља све значајнијег привредног партнера Србије. Ипак, иако је неоспоран константан раст извоза наших производа на шпанско тржиште, Шпанија представља једно од оних значајних тржишта на којима Србија још није у потпуности искористила свој потенцијал.

Упити које Привредна комора Србије добија од шпанских компанија које су заинтересоване за сарадњу са компанијама из Србије су све бројнији. Ово поткрепљују и конкретне бројке, које показују да се у протеклих седам година трговинска размена Србије и Шпаније више него удвостручила. Где је са 250 милиона евра 2013. године достигла рекордних 573 милиона евра у 2019. години, објашњава Марко Фернандез Николић из Привредне коморе Србије.

- Међу производима који су током 2019. године доминирали у српском извозу у Шпанију, истичу се пнеуматске гуме, делови за седишта, цеви и црева од гуме - говори Фернандез Николић. Међу домаћим извозним производима, који бележе стопу раста када је Шпанија у питању, налазе се кукуруз, воћни сокови, чајеви, сточна храна, уљано семење, сирћетна киселина, лекови, сапуни, пластика, производи од каучука, говеђа кожа, производи од дрвета, хартија и картон, метални контејнери, разне врсте машина.

Препознавши могућности које тржиште Шпаније пружа, као и после веома успешног Пословног форума Шпанија-Србија у Београду 2018. године, ПКС планира да у другој половини 2020. године организује у Мадриду Пословни форум Србија-Шпанија. На њему ће бити представљене српске компаније из сектора информационих технологија, прехрамбеног и металског сектора.

- Наведени форум омогућио би, између осталог, да се Србија представи потенцијалним шпанским инвеститорима као атрактивна инвестициона дестинација, која захваљујући споразумима о слободној трговини омогућава произвођачима бесцарински или повољнији извоз на тржиште са више од милијарду потрошача у свету - нагласио је Фернандез Николић. - У потенцијале које пружа српско тржиште уверила се и шпанска "Текнија". Они су купили крагујевачку фабрику "Промотор ирва" и захваљујући Данима добављача ПКС отворила су им се врата немачког тржишта. Потписали су шестогодишњи уговор о испоруци држача за ауспухе и ушли у добављачки ланац компаније "Ебершпрехер", међународног лидера у производњи издувних система за аутомобилску индустрију, грејача и расхладних уређаја за теретна возила и аутобусе.

Према речима нашег саговорника, Шпанија као тринаеста земља у свету по реализованим инвестицијама у иностранству пружа велике могућности за улагање у Србији. Шпанија представља једног од лидера у Европској унији у коришћењу обновљивих извора енергије, где know-how, који шпанске компаније поседују у овој области може бити драгоцено у процесу отварања Србије према овој врсти енергије.

- У том контексту, ПКС је потписала у новембру прошле године Меморандум о разумевању са шпанском компанијом "Навитакум" - истиче Фернандез Николић. - Она ће се ангажовати на припреми пројеката из области обновљивих извора енергије, нарочито соларних фарми, снага изнад 50 мегавати, и довођењу инвеститора у области коришћења обновљивих извора енергије у Србији. За улагања су већ заинтересоване велике компаније из Шпаније, Швајцарске и ЕУ.

За компаније које своје пословање виде такође на латиноамеричком континенту, Шпанија може послужити као "одскочна даска", имајући у виду значајан економски утицај који ова европска земља има у Латинској Америци, као и велики број шпанских компанија које послују на овом континенту.

ДИРЕКТАН ЛЕТ

ПРОДУБЉИВАЊУ привредних односа између Србије и Шпаније свакако погодује чињеница да су након готово читаве деценије поново успостављени директни летови на релацији Београд- Мадрид, што истовремено резултује све бројнијим туристима из Шпаније који посећују Србију и доприносе све већој информисаности Шпанаца о Србији.