Измењене уредбе о подстицајима: Успешна иницијатива ПКС - све више компанија може да конкурише за субвенције

С. Булатовић - Ј. Субин

субота, 29. 02. 2020. у 14:22

Измењене уредбе о подстицајима: Успешна иницијатива ПКС - све више компанија може да конкурише за субвенције

Depositphotos

Привредни субјекти основани 2018, 2019. и 2020. године моћи ће да конкуришу за програме за почетнике

У "СЛУЖБЕНОМ гласнику" објављене су уредбе о програмима подршке за 2020. годину које спроводи Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој, а изменом услова који одређују ко може бити корисник средстава за програм подршке почетницима у пословању усвојена је иницијатива Привредне коморе Србије и проширена листа компанија могу да конкуришу за подстицаје. Привредни субјекти основани 2018, 2019. и 2020. године моћи ће да конкуришу за програме за почетнике, док ће за развојне програме моћи да конкуришу компаније и предузетници основани најкасније до краја 2017.

- Право да се пријаве на јавни позив за доделу бесповратних средстава и право да поднесу захтев за кредит код Фонда, према уредби која ће важити за ову годину, имају предузетници, микро и мала привредна друштва регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева - објаснила је Дијана Монтиљо Михајловић, виши саветник у ПКС. - Према истоименој уредби, која је важила прошле године, корисници су морали бити регистровани у АПР најраније у години која претходи години подношења захтева, што значи да су на јавни позив објављен у 2019. године могли да се пријаве предузетници, микро и мала привредна друштва основана 2018. и 2019. године. Привредна друштва основана у 2017. нису могла да конкуришу за ова средства.

Са друге стране, програми подршке за ММСП која се не сматрају почетницима у пословању регулисани су били Уредбом о утврђивању програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2019. години и привредно друштво је могло да конкурише ако је било основано најкасније до 31. децембра 2016. године. То значи да привредна друштва основана у току 2017. године нису могла конкурисати ни за ова бесповратна средства преко Фонда за развој. На основу оба наведена програма део средстава додељује се бесповратно као подстицај развоју МСПП, а преостали износ средстава се финансира из кредита Фонда за развој.

- Како привредна друштва основана током 2017. године прошле године нису била препозната ни кроз један од ова два програма, Привредна комора Србије указала је на ову чињеницу подношењем иницијативе за измену услова наведених програма за наредну годину, како би сви субјекти без обзира на годину у којој су основани могли аплицирати за ове програме, што је и учињено проширивањем појма почетника у пословању у уредби која се односи на 2020. годину - истакла је Дијана Монтиљо Михајловић. - На овај начин, отклоњена је административна препрека за сва привредна друштва без обзира на годину оснивања да конкуришу за један од наведена два програма Фонда за развој којим се додељују бесповратна средства. Привредни субјекти основани 2018, 2019. и 2020. године моћи ће да конкуришу за програме за почетнике, а остали субјекти основани најкасније 31. 12. 2017. године за развојне програме.

САВЕТУЈУ

СЕКТОР предузетништва ПКС свакодневно пружа информације на само предузетницима већ и ММСП како је могуће доћи до подстицајних средстава и под којим условима. Објашњавају заинтересованима које привредне гране се могу јавити Фонду за развој, али и како пословну идеју сагледати и преточити у бизнис план без кога се не може конкурисати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације