И паре у карантину: Кинеске банке почеле да дезинфикују новац, клијентима дају само некоришћене банкноте

Novosti online

16. 02. 2020. у 20:06

И паре у карантину: Кинеске банке почеле да дезинфикују новац, клијентима дају само некоришћене банкноте

Илустрација / Фото Depositphotos

Према писању кинеских медија, централна банка Кине је саопштила да су почели да врше дезинфекцију новчаница које су у претходном периоду биле у оптицају. Поступак се обавља УВ зрацима и високом температуром

Пекинг -- Кинеске власти предузимају опсежне мере у оквиру борбе против нове врсте коронавируса (ЦОВИД-19), а једна од њих је и дезинфекција новчаница.


Према писању кинеских медија, централна банка Кине је саопштила да су почели да врше дезинфекцију новчаница које су у претходном периоду биле у оптицају.


Дезинфекција новчаница се врши ултраљубичастим зрацима и високом температуром, а план је да коришћене новчанице остану у касама од седам до 14 дана, преноси Агенција Анадолија.


Наводи се да банке клијентима могу, у случају потребе, давати само нови и некоришћени новац, док ће новчанице које су "стављене у карантин" бити поново пуштене у оптицај након истека периода посматрања.


Национална здравствена комисија Кине (НХЦ) у недјељу је саопштила да су у протекла 24 сата преминуле 142 заражене особе, чиме се број умрлих од заразе опасним вирусом у тој земљи повећао на 1.666.


Досад је потврђена зараза вирусом 2019-нЦоВ код укупно 68.500 пацијента, а само у протекла 24 сата потврђено је 2.009 случајева болести која је службено названа ЦОВИД-19.


Коронавирус се крајем прошле године појавио и брзо проширио у кинеском граду Вухану, а случајеви заразе потврђени су у више од 20 земаља широм света.


Извор : Б92.нет


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације