У извоз шаљу и бакар и малине: Савети за привреднике ужичког краја на „Пословном скоку“

С. Б.

петак, 31. 01. 2020. у 17:07

У извоз шаљу и бакар и малине: Савети за привреднике ужичког краја на „Пословном скоку“
Привредници ужичког краја, на конференцији "Пословни скок": Важно нам је сагледавање специфичних захтева појединих компанија. Географски положај Златиборског округа, има значајан потенцијал за инвестирање

ПРЕРАДА обојених метала, дрвета, наменска индустрија, грађевинарство, као и производња и прерада јагодичастог воћа, пре свега малина, и млека и меса, окосница су привреде ужичког краја. Туризам је услужна делатност која бележи врло динамичан раст, пре свега у пределима изузетних природних одлика - на Златибору, Тари, Златару, Мокрој Гори, кањонима Дрине и Увца. Зато овај крај годишње посети близу 1,3 милиона туриста, од којих је 17 одсто странаца, а из њега се извезе роба вредна непуних 600 милиона евра.

Привредници из Ужица и околине имали су прилике да недавно, на конференцији "Пословни скок", од стручњака чују савете и реше дилеме са којима се сусрећу. Конференција "Пословни скок" обухвата информативне радионице креиране с циљем да се подстакне побољшање пословне климе у нашој земљи и привредницима обезбеди платформа за размену информација и примену нових знања, неопходних за унапређење свакодневног пословања.

- ПКС РПК Ужице има првенствено задатак да пажљиво прати све појаве битне за функционисање привреде округа, да подстиче привредне и предузетничке иницијативе, те пружа подршку кроз услуге, рад тела, органа и служби ПКС, сарадњу са локалним самоуправама и другим институцијама - објашњава Ана Лапчевић, директорка РПК Ужице. - Посебно нам је важно сагледавање конкретних захтева, потреба и изазова појединих привредних субјеката кроз непосредну комуникацију, иницирање решења и рад на њиховој реализацији. Географски положај Златиборског управног округа, који се граничи са Црном Гором и Босном и Херцеговином, има значајан потенцијал за инвестирање. Ипак, предуслов за озбиљнији прилив инвестиција је изградња савремене путне и железничке инфраструктуре. Очекујем да ће завршетак деонице Коридора 11 до Пожеге бити прекретница у том смислу. Досадашња инвестициона активност је најживља у индустријским зонама, а посебно бих истакла оне у Севојну и Прибоју.

Регистрована запосленост у овом делу Србије расте из године у годину. Према последњим подацима, формално запослених је 72.136. Незапослених је око 23.000. С друге стране, нешто је мањи број пољопривредних произвођача - 2.773. У 2015. било их је 3.342.

Главни извозни адути ужичке привреде су малине, производи од алуминијума, портланд цемент, производи од бакра, муниција и оружје. Ови производи највише стижу до тржишта Немачке, Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине, Италије, Француске, САД, Чешке, Русије, Холандије и Велике Британије. Последњи подаци говоре да су, изражено у еврима, произвођачи овог краја извезли робу вредну 597,7 милиона. Извоз је од увоза био већи за 169,6 милиона евра.

Компаније годишње инвестирају и 70 милиона евра у основна средства. Највећи део тога односи се на грађевинске радове. Скоро 28 одсто инвестиција утроше на домаћу опрему, док за опрему из увоза дају 31,2 одсто.

Регионална привредна комора Ужице намерава да настави да подржава привреднике.

- Настављамо са планираним активностима Парламента привредника, секција удружења за текстил, грађевинарство и књиговодствено-рачуноводствене услуге, започетим пословима у области дуалног образовања - додаје Ана Лапчевић. - Организоваћемо низ стручних скупова и едукација, као и учешће наших заинтересованих чланица на сајамским манифестацијама. Све су интензивније активности у вези са циркуларном економијом, дигиталном трансформацијом и географском ознаком хране и пића. Фокус нам је и на издавању докумената по основу јавних овлашћења, које привредници могу да добију у нашим просторијама у Ужицу. Поред издавања квалификованих електронских сертификата, уверења о пореклу робе и додатних АТА листова, ускоро ћемо почети и са издавањем АТА карнета. Дакле, промовисаћемо и подржати знање, развој и раст наших чланица.

Истовремено, пројекат "Пословни скок" ће наставити са окупљањем привредника у свим деловима Србије. Наредне конференције заказане су у Нишу, Новом Саду и Краљеву. Мисија конференције је иницирање позитивних пословних промена и развоја организационих процеса у привреди уз примену најновијих знања и успешних пословних искустава. Визија овог концепта је да целокупну привредну заједницу, од предузетника до великих пословних система на локалном, регионалном и националном нивоу, информише о актуелним питањима и адекватним решењима. Све презентације и публикације доступне су на сајту www.poslovniskok.rs


ОПТИМАЛНА РЕШЕЊА

"ПОСЛОВНИ скок" нуди оптимална решења за пословне процесе, чиме се пружа основа за раст, развој и извесност будућег пословања, кроз исплативе инвестиције и примењиве иновације које ће унапредити конкурентност, ојачати домаћу тржишну позицију и потенцијале за пословање у међународном окружењу. Решења су креирана за учеснике у секторима индустрије, услуга и пољопривреде, и омогућују стварање додате вредности и развој целокупне привреде.

С обзиром на то да су подједнако битне информације о пословању у земљи и искуства страних тржишта, "Пословни скок" пружа платформу учесницима за размену знања и контаката кроз интерактивну дискусију са стручним предавачима, обезбеђује јасне одговоре и идеје за решавање изазова свакодневног пословања - финансирање, порези, регулатива, логистика, управљање људским ресурсима, спољнотрговинско пословање, аналитика и остале области.