Амерички подстрек технолошком развоју Србије: Подржан и „мини шенген“

С. Б.

28. 01. 2020. у 16:21

Амерички подстрек технолошком развоју Србије: Подржан и „мини шенген“

Де Фалко и Чадеж

Председник ПКС Марко Чадеж у САД разговарао о снажнијој сарадњи привреда две земље. Поздрављени напори на изградњи регионалног економског простора на Западном Балкану кроз "мини шенген"

СРБИЈА и Западни Балкан могу да рачунају на подршку америчких институција и пословних асоцијација у стварању заједничког регионалног тржишта и побољшању пословне климе у оквиру иницијативе "мини шенген", привлачењу нових инвеститора, отварању Српске куће у Силицијумској долини и још бољем позиционирању растуће ИТ заједнице на тржишту САД чије иновативне производе већ користе америчке компаније и институције.

Ово је поручио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, након разговора у америчком Конгресу, Сенату, Министарству трговине и Савету за ИТ индустрију. У разговору са председником Привредне коморе Србије републикански конгресмен Стив Стиверс поздравио је напоре на изградњи регионалног економског простора на Западном Балкану, иницијативу "мини шенген" и активности Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке КИФ ЗБ6. Западнобалканске регионалне интеграције и подршка "мини шенгену", као и спремност за помоћ даљем јачању српске економије и билатералних трговинских и инвестиционих веза са САД, обележили су разговор са Дејвидом де Фалком, замеником помоћника секретара за трговину САД.

- Де Фалко је исказао посебно интересовање за инвестиције и пословне операције америчких компанија у Србији и региону и конкретне пројекте у које би инвеститори из САД убудуће могли да улажу свој капитал - рекао је Марко Чадеж. - Указао је и на значај наставка реформи за унапређење пословног амбијента и охрабрио Србију да даље развија свој ИТ сектор чијим резултатима је импресиониран. Понудио је помоћ у унапређењу система јавних набавки, на темељу најбоље праксе и америчких искустава у овој области и укључивање Србије у "Програм за развој трговинског права" Министарства трговине и Националног института за стандарде и технологију САД и Програма "Изабери америчку технологију. ИТ је сасвим сигурно један од најперспективнијих сектора за сарадњу Србије коју светски и амерички медији називају Силицијумском долином Западног Балкана, и САД које данас држе трећину светског тржишта ИТ услуга, међу најиновативнијим је земљама света и седиште је највећих мултинационалних технолошких компанија - рекао је Чадеж.

ИТ је био фокус разговора и са Џошом Калмером, потпредседником Савета за индустрију информационих технологија (ITI), америчке организације за заступање интереса водећих иновационих компанија у индустрији информационих технологија и унапређење законодавног оквира који подстиче развој иновација и нова технолошка достигнућа.

- Утолико су значајније позитивне оцене нашим активностима на дигитализацији привреде, повећању извоза ИТ услуга, развоју образовних програма за школовање ИТ стручњака и иницијативи ПКС и њених чланица за отварање Српске куће у Силицијумској долини, која би била домаћин предузетницима и стручњацима за технологије из Србије и Западног Балкана и ојачала везе са овим глобалним технолошким хабом - рекао је Чадеж.


НАЈПОЗНАТИЈИ

НАЈАВЉЕН је наставак разговора о скорој посети Србији представника Савета за ИТ индустрију САД. О значају те посете најбоље говори чињеница да су његове чланице компаније Apple, Google, Ebay, Facebook, Microsoft, IBM, Samsung, Amazon, Canon, Adobe, Erricson, Intel, LG, Fujitsu, CISCO и Acer Sony.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)