ДОБИТНИЦИ ових традиционалних, престижних признања увек су били они који су се својим радом, ангажовањем и резултатима истакли као најуспешнији и најбољи. Наметнули су се као лидери и носиоци привредног развоја Србије. За успехе у 2019. години Привредна комора Србије уручила је укупно 38 признања.

Награде Привредне коморе Србије установљене су 24. јануара 1969. године. Додељују се као јубиларне, награде за пословног лидера и за пословни успех.

Међу 16 пословних лидера који су обележили ову годину на истеку је и Душан Антонијевић, директор фабрике "Хенкел Србија" у Крушевцу. Према оцени жирија дао је изузетан допринос резултатима ове компаније, као и изградњи модерног регионалног логистичког центра, који омогућава снабдевање тржишта од 70 милиона становника, као и директну испоруку у 34 земље широм света. Чак 70 одсто производње у четири фабрике у Крушевцу намењено је извозу.

- "Хенкелова" производна локација у Крушевцу је данас једна од најкомплекснијих и најбољих производних локација у читавом "Хенкел" систему - каже Душан Антонијевић. - Када имате сјајан тим поред себе и јасну визију којој тежите, сасвим је реално да постижете и одличне резултате. Као компанија, чије је седиште у Немачкој, послујемо према интерним процедурама у исто време поштујући сва правила наше државе. У протеклих пет година инвестирали смо више од 90 милиона евра у три нове фабрике и логистички центар у Крушевцу. С обзиром на то да су инвестиције махом уложене у иновативне производе, можемо да кажемо да је наша земља одлично место за развој. Ову годину завршавамо снажнији за још једну фабрику за производњу тоалетних освеживача која омогућава повећање производних капацитета за 60 одсто. Искуство ми говори да је људски потенцијал стратешка предност Србије. Наши људи су препознати као образовани, сналажљиви, креативни, посвећени, брзи. Оно на чему можемо и даље да радимо у Србији је брза администрација, јер је брзина један од кључних фактора модерног пословања.

Када су у питању услови пословања, према оцени директора фабрике у Крушевцу, приближавање Србије Европској унији позитивно делује. Тако се хармонизује локално и европско законодавство и важећа регулатива. Верујем да ће будућим доласком иностраних компанија у нашу земљу услови бити додатно побољшани, чему ће допринети и остали чланови привредног друштва.

- Сматрамо да и даље има простора за побољшање ефикасности администрације, с обзиром на то да смо наилазили на ситуације да нам је више времена било потребно да прибавимо све неопходне дозволе и сагласности за изградњу нове фабрике, него што нам је било потребно за саму изградњу фабрике - каже Антонијевић. - Признање за привредног лидера у 2019. години представља велику част и обавезу да и наредних година померамо границе и стварамо нови, још бољи амбијент за економски развој и пословање у модерној држави. ПКС је веома активна, како као кровна организација, тако и кроз регионалне привредне коморе. Можемо рећи да су увек спремни да саслушају захтеве својих чланова и да пруже професионалну подршку. Такође, спремни су да реагују на иницијативе привредника, често активно траже сугестије како би се унапредио пословни амбијент у Србији.


НАГРАДЕ И НОВИНАРИМА

ПРИВРЕДНА комора Србије уручила је и две посебне награде медијима, за допринос информисању јавности о пословању привреде. Ово признање припало је Ивану Јовановићу, новинару Првог програма Радио Београда, и порталу "telegraf.rs".

КОМИСИЈА

ОДЛУКУ о додели награда за 2019. годину донела је Комисија за награде у саставу Мирослав Тлачинац, председник фирме "Амиго", Мића Мићић из "Јединства", Драган Пејчиновић из Директне банке. У Комисији су били и Зоран Милошевић из "Милпекса", Дејан Ерић, професор Београдске банкарске академије, и Нермина Љубовић из ПКС.