Подршка за јачи регион

24. 12. 2019. у 20:00

Подршка за јачи регион

AP Photo/Thierry Monasse

ЕУ издваја 2,5 милиона евра за конкурентнијa малa и средњa предузећа Западног Балкана. Главни корисници биће привредници кроз подршку у повезивању, конкурисању за средства фондова

ПОТПИСИВАЊЕМ уговора између Европске комисије и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6) у Тирани, током CEFTA недеље, стартовао је пројекат подршке малим и средњим предузећима тог региона за који је Европска унија издвојила два и по милиона евра. Мале и средње компаније из свих шест западнобалканских економија, у оквиру пројекта унапређења конкурентности привреда региона, имаће на располагању конкретну подршку за унапређење производних и извозних капацитета, и повећање пласмана робе и услуга на регионалном и светском тржишту.

Европска унија je за овај пројекат, који ће реализовати Коморски инвестициони форум, издвојила два и по милиона евра за подршку јачању капацитета Коморског инвестиционог форума и привредних комора чланица, а главни корисници ових средстава биће привредници кроз подршку у повезивању, конкурисању за средства фондова, наступе на сајмовима и конференцијама.

Први корак у реализацији пројекта биће формирање пословне палтформе за дијалог пословне заједнице Западног Балкана и доносилаца одлука у Европској унији, чиме ће привредници добити могућност да учествују и утичу на креирање закона који уређују пословни амбијент.

- Анализа проблема и препрека са којима се суочавају компаније на Западном Балкану, као и припрема препорука за доносиоце одлука о превазилажењу постојећих баријера, допринеће унапређењу регионалне сарадње - истичу у Привредној комори Србије. - Међу првим активностима у оквиру пројекта биће и организација обука за привреднике, ради унапређења конкурентности компанија региона и упознавања пословне заједнице са могућностима и предностима регионалне сарадње.

Уз подршку Коморског инвестиционог форума око 200 компанија добиће могућност да се повеже и договори послове на билатералним пословним састанцима, a око 120 фирми биће подржано за улазак у међународне добављачке ланце и заједнички наступ на три велика међународна сајма. Око 60 компанија моћи ће да рачуна на техничку помоћ у припреми пројеката и аплицирању за средства из фондова и програма Европске уније као што су "Хоризон 2020", COSME или "Креативна Европа".

- Биће организоване три инвестиционе конференције ради промоције региона и успешних пословних прича пред страним инвеститорима - додају у ПКС. - Привредницима ће бити на располагању и онлајн базе података са квалитетним информацијама о појединачним страним тржиштима, као инфо- дани, семинари и радионице, формиране према потребама привредника. На њима ће се едуковати о користима које доноси регионални економски простор и добити савете и информације како да што боље међусобно сарађују и успешније интернационализују своје пословање.

ЈАВНО-ПРИВАТНИ ДИЈАЛОГ

ПОСЕБНА пажња биће посвећена унапређењу комуникације јавног и приватног сектора унутар региона и са Европском унијом,ради унапређења заједничког економског простора. Планирана су три јавно-приватна дијалога бизниса и доносилаца одлука битних за пословање, уз учешће око 300 представника пословне заједнице региона. Биће урађено чак девет студија и пословних истраживања који ће идентификовати препреке за сарадњу у региону са препорукама надлежним институцијама за њихово отклањање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације