Олакшање за извознике: „Пасош“ за робу се вади и ван Београда

А. Б. - Д. И. К.

31. 10. 2019. у 15:35

Олакшање за извознике: „Пасош“ за робу се вади и ван Београда

Илустрација / Фото М.Лабудовић

ПКС, у сусрет привреди, услуге пружа и ван Београда у својим организацијама на локалу. АТА карнет привредници могу да добију у Новом Саду, Суботици, Нишу и Ужицу, а до краја године ће бити доступан у још четири града

KАКО би домаћим привредницима знатно уштедела време и умањила трошкове, и приближила им се у местима у којима послују, Привредна комора Србије пружа своје услуге на локалном нивоу, кроз мрежу регионалних привредних комора које су део јединствене организационе целине ПКС. Једна од важних услуга коју је ПКС однедавно увео је и издавање АТА карнета. Ову изузетно важну подршку привредницима који наступају ван граница Србије Комора већ омогућава у регионалним привредним коморама у Новом Саду, Суботици, Нишу и Ужицу, а до краја године у систем издавања ће ући још и РПК Крагујевац, Краљево, Ваљево и Панчево.

Оваквом расподелом издавање АТА карнета ће бити у потпуности географски покривено за све кориснике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Сваки сусрет шанса за нови посао

АТА карнет је једноставан међународни царински документ за привремени извоз и увоз робе. То је својеврсни пасош за робу и представља документ који вишеструко смањује новчане и временске трошкове, како самим корисницима карнета, тако и царини.

Прве реакције привредника на овај потез ПКС показују велико задовољство, јер ће тако имати знатне уштеде у времену и трошковима.

- Спуштању услуге издавања АТА карнета на ниво регионалних привредних комора претходила је интензивна обука запослених - каже Мирко Ожеговић, руководилац Службе за ТИР и АТА у Привредној комори Србије. - Током ове године, кроз интерну обуку су прошле и почеле са издавањем овог царинскиг документа колеге из Суботице, Новог Сада, Ниша и Ужица, а тренутно је у току обука за РПК Крагујевац, Краљево, Ваљево и Панчево, где ће до децембра почети издавање првих АТА карнета.

Привредна комора Србије је постала део АТА система 1. новембра 2004. године, и од тада непрекидно бележи раст у издавању овог царинског документа. Комора по овлашћењу Управе царина има издавачко-гарантну функцију, што значи да уједно издаје АТА карнете и гарантује за све домаће или иностране АТА карнете који транзитирају или обављају привремени увоз робе на царинској територији Републике Србије.

ПКС је препознао значај овог документа за српску привреду, а нарочито за привредна друштва која се тек пробијају и траже пласман своје робе или услуга на инострано тржиште, путем излагања на међународним сајмовима, изложбама, разним презентацијама, демонстрацијама и манифестацијама сличног карактера. О значају издавања овог документа, али и повећаном обиму спољнотрговинских активности српске привреде, сведочи податак о 4.558 издатих карнета у 2018. години, по чему је Србија тренутно на 10. позицији у свету, од укупно 78 чланица АТА система.

- Тржиште Србије је постало недовољно за фирме које овде послују. Да би повећале профит, оне све више развијају извоз своје робе и услуга у иностранство - каже Милица Дубљевић, секретар Удружења за саобраћај ПКС. - Наше фирме изузетно добро послују у региону, стручне су и професионалне, и уз то често и повољније од иностране конкуренције. АТА карнет прати те процесе и помаже фирмама да на брз, јефтин и ефикасан начин остваре своје циљеве. Такође, не треба заборавити да Србија није део царинске уније, па је привредницима практично за сваки привремени извоз из земље неопходан АТА карнет.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Косјерићка ракија осваја Кину

МАЊИ ТРОШАК

КОМПАНИЈА "Агрикол"из Крушевца послује од 2004. године и бави се монтажом и изградњом пластеника и стакленика, као и комплетне пратеће опреме. Седиште фирме је у Србији, али има своја представништва и у Словенији, Тунису, Мађарској, Русији и Норвешкој. Када треба да реализацију неки нови пројекат у иностранству, прво што гледају је да ли је та земља у АТА систему, јер он драстично умањује трошкове пословања.

- Први АТА карнет смо користили 2012. године за привремени увоз алата за монтажу стакленика у Румунији. Од тада смо редовни корисници ове услуге ПКС - кажу у "Агриколу". - Лане смо имали више од 80 пројеката широм света. Предности АТА карнета су брзо и једноставно добијање документа за привремени извоз или увоз. Нема више остављања депозита на границама, све се ради преко апликације на коморском сајту, а АТА карнет нам у иностранству знатно поједностављује компликоване царинске процедуре и штеди драгоцено време и новац.


ДИГИТАЛИЗАЦИЈА - СВЕТСКИ ТРЕНД

АТА менаџер ПКС Јелена Карамарковић каже да је у току општа дигитализација, односно елиминација папирних докумената и прелазак на електронски облик.

- Шест земаља - Швајцарска, Белгија, Велика Британија, САД, Кина и Русија - у сарадњи са својим коморама и царинама, спроводи тестирање АТА апликације за подношење захтева за електронски карнет - објашњава Карамарковићева. - Очекује се да ће се све остале земље, па и Србија, прикључити овом електронском систему. Након одобрења захтева, доделом броја корисник на свом телефону добија QР код који показује царинику приликом привременог извоза робе. Он скенирањем кода увози готове податке у свој систем и наставља даље са процедуром, без губљења времена попуњавањем података на папиру.


АТА КАРНЕТ НА КЛИК

БРЗИНА добијања карнета зависи искључиво од подносиоца захтева. Процес подношења захтева је дигитализован и све што корисник треба да уради је да на ПКС сајту www.pks.rs приступи онлајн апликацији за издавање АТА карнета, региструје се, а затим попуни захтев, робну листу и закаже термин доласка по карнет. Увођење нове услуге ПКС значи да подносилац захтева сада сам бира датум, време и место преузимања АТА карнета. У пракси, привредници из Србије више не морају да долазе у Београд да преузму документ, већ све могу да заврше у најближој регионалној привредној комори.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације