Чадеж: Балканске економије што пре у ЕУ

А. Б. - Д. И. К.

уторак, 29. 10. 2019. у 19:38

Чадеж: Балканске економије што пре у ЕУ

Фото Танјуг

Председник ПКС Марко Чадеж о поруци Еврокоморе институцијама у Бриселу: Потребна снажнија подршка у дигитализацији, лакшем приступу финансијама и прилагођавању правилима ЕУ

ОКО 20 милиона компанија окупљених у коморама чланицама Еврокоморe већ види пословну заједницу Западног Балкана као део европске привреде и жели да економије Западног Балкана што пре и формално постану део ЕУ - изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке.

Такву поруку, као јаку подршку проширењу ЕУ на Западни Балкан и активностима Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке, Еврокоморa je упутилa новом Европском парламенту и Европској комисији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Фирма као фамилија

У званичном документу, у коме највећа европска бизнис асоцијација износи своје ставове и препоруке за интернационализацију пословања европске привреде, као једном од својих кључних приоритета, али и о будућим односима на глобалној економској сцени, са Кином и САД, али и латиноамеричким и афричким земљама, посебан акценат је стављен на сарадњу са привредама на Западном Балкану.

- Еврокоморa, под чијим кровом је 46 националних и 1.700 регионалних и локалних привредних комора из целе Европе, у својој поруци европским институцијама поздравила их је и, заједно са Коморским инвестиционим форумом Западнобалканске шесторке КИФ ЗБ6, позвала да снажније подрже мала и средња предузећа региона у дигитализацији пословања, бољем коришћењу иновационог потенцијала, лакшем приступу финансијама и прилагођавању правилима и стандардима ЕУ, како би што пре уживале конкретне користи од процеса европских интеграција - истиче председник ПКС.

Овим документом и званично се позива нова Европска комисија на спровођење досадашњих договора и успостављање заједничке бизнис платформе за сарадњу европских институција са пословном заједницом Западног Балкана где ће се кроз јавно-приватни дијалог решавати олакшавање трговине, питање краћих прекограничних процедура, конкурентнијег статуса наше индустрије услуга и бољи приступ фондовима.

Посебно се истиче значај активности на унапређењу стручног оспособљавања и учења уз рад кроз дуално образовање засновано на најбољој пракси ЕУ. Предлаже се даље јачање механизама пословне подршке на Западном Балкану по угледу на праксу развијених земаља, односно комора, и амбициознији развој претприступних програма и механизама предвиђених у оквиру европских структурних и инвестиционих фондова и Европског фонда за стратешка улагања, укључујући и проширење обима и унапређење инвестиционог оквира за развој приватног сектора на Западни Балкан. Пре свега, ради бољег приступа финансијама за мала и средња предузећа са високим потенцијалом за раст и развој.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Сусрет са иностраним купцима

ИЗ БЕОГРАДА У СВЕТ

СКУП у организацији ПКС и ОЕЦД окупио је стране инвеститоре, домаће компаније, представнике влада и стручњаке. Експерти ОЕЦД представили су извештај, а одржана је и панел дискусија посвећена успешном привлачењу инвестиција, подстицању извоза и економској интеграцији у региону. Након Београда, презентација ће бити одржана и у другим привредним коморама Западног Балкана, у оквиру партнерства ОЕЦД и Коморског инвестиционог форума Западнобалканске шесторке КИФ ЗБ6.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације