Страни улагачи „гурају“ регион напред

А. Б. - Д. И. К.

29. 10. 2019. у 16:45

Страни улагачи „гурају“ регион напред
Конференција о Западном Балкану на глобалном тржишту: Инвеститори посматрају регион као јединствену целину. Кључне тачке: примена технологија, бољи стандарди и већа подршка малим и средњим предузећима

KОНФЕРЕНЦИЈА "Западни Балкан на глобалном тржишту: нове могућности за трговину и инвестиције", одржана у Привредној комори Србије, истакла је тему страних улагања на Западном Балкану као главни предуслов бржег развоја привреда региона, повећања производње и извоза високотехнолошких, софистициранијих производа, односно јачања конкурентности компанија, како би се што боље укључиле у глобалну тржишну утакмицу.

На конференцији је представљен извештај међународне Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) о перспективама западнобалканских економија. У њему се истиче да стране директне инвестиције доприносе повећању производње производа високе додате вредности, анализира се примена савремених технологија, модела пословања и стандарда, као и јачање сектора малих и средњих предузећа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нова правила за већу конкуренцију на тржишту

Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа ПКС, каже да се извештај, после овогодишњег Самита о Западном Балкану у Познању, први пут овако представља у нашем региону, у Србији.

- Студија није само преглед стања и извозних могућности наших привреда појединачно и региона у целини, већ сагледава предуслове, изазове и даје препоруке за боље коришћење потенцијала и, кроз детаљну анализу, маркира конкретне секторе и појединачне производе са највећим изгледима, односно шансама за успех на међународном тржишту - указује Весовић.

Према његовим речима, конкретност је посебан квалитет ове студије, која представља одличну основу за креаторе индустријских и инвестиционих политика за то на који начин могу да успоставе заједнички ланац вредности производње у региону. Весовић указује на то да је регион суочен са изазовима који су директна последица неизвесности и несигурности због успоравања глобалног економског раста.

- Сва успоравања код наших главних спољнотрговинских партнера директно се преливају на економије Западног Балкана - додаје он, и подсећа да је укупан извоз свих економија региона прошле године износио 53,1 милијарду долара, што је реално далеко испод стварних потенцијала наших привреда. Број извозника је мали - само од 10 до 20 одсто регистрованих компанија из региона продаје робу на страном тржишту, а структура извозне понуде и даље је неповољна, посебно у размени унутар региона, док је спољнотрговински дефицит значајан.

- Треба да тежимо извозу иновативних производа и производа високе додате вредности, што захтева доста улагања и структурних промена у економијама Западног Балкана. Коморски инвестициони форум посвећен је овим кључним темама са циљем јачања наших економија, стварања повољне инвестиционе климе, промоције инвестиционог потенцијала, као и заједничких ланаца вредности у региону, јер инвеститори посматрају регион као целину - каже директор Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа ПКС.

На скупу у ПКС говорила је и Маржена Кишељевска, директорка ОЕЦД одељења за Југоисточну Европу, и указала на неопходност наставка спровођења реформи у региону, повећања улагања, подршке сектору малих и средњих предузећа, повезивања страних инвеститора и локалних добављача.

Као стратешки сектори за улагање и даљи развој региона, у извештају су наведени пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и металска, машинска и ауто-индустрија. Препоруке за унапређење у овим областима односе се на повећање продуктивности и одрживости производње, улагање у модерне технологије, поштовање фитосанитарних и санитарних стандарда, унапређење вештина и капацитета запослених и енергетске ефикасности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Створили бренд за избирљивог купца

ЛАЈТЛ: "МАЛИ ШЕНГЕН" ПРАВА СТВАР

ПРЕДСЕДНИК Европске привредне коморе Кристоф Лајтл, истиче да је регион Западног Балкана изузетно важан за Eurоchambers.

- Веома је битно да се појача међусобна трговина између земаља Западног Балкана и успостави већа економска повезаност - истакао је Лајтл.

Он је навео да могуће успостављање иницијативе "малог Шенгена", која предвиђа слободан проток робе, капитала, услуга и људи, на целом Западном Балкану, ако жеља за тим постоји на свим странама.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације